Много от смъртните случаи се дължат на лекарския нечетлив почерк

Черната статистика, заради грознописа е факт в много страни по света

Сега ще ви представим една черна статистика, която може да ви звучи невероятно, но е факт. Оказа се, че 25% от смъртните случаи в световен мащаб се дължат на нечетлив лекарски почерк. Проблемът с “краснописа“ на медиците придобива все по-плашещи размери, които сериозно застрашават здравеопазването дори и в развитите страни. Изследването е направено от швейцарски специалисти, цитирани от информационна агенция Ройтерс.

Лекарският грознопис се оказа сериозен проблем

Всички сме се сблъсквали с грозния почерк на нашите медици. Не само ние, пациентите, обаче се оказва, че не можем да разчитаме рецептите. Нечетливият почерк на лекарите понякога не може да бъде разчетен и от техните колеги или пък от аптекарите.

Анкетата, идваща от страната на най-вкусния шоколад и най-точните часовници разкрива, че в 52% от случаите почеркът върху рецептата е много лош, а в 4% – абсолютно неразбираем. Затова единственото трайно решение на проблема е автоматизираното въвеждане на рецептите в компютър, свързан към глобална система. Но на този етап такава софтуерна програма е невъзможно да бъде реализирана дори и в страна като Швейцария.

Така че ние като пациенти и най-потърпевши в тази ситуация е редно да уточняваме с нашия доктор какви лекарства ни изписва и да проверяваме дали в аптеката получаваме точно тях.

 

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Много от смъртните случаи се дължат на лекарския нечетлив почерк

  1. Тази рецепта си е напълно четлива – Аулин саше, д №ІІІ , по едно саше при нужда.Да видите моите …

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *