Ето как можем да си помогнем при висока кръвна захар

Едно от средствата, с които можем да си помогнем при висока кръвна захар е здравословното хранене

Зърнените храни, пастата, хлябът, плодовете и особено рафинираните изделия са обикновените източници за получаване на висока кръвна захар известна и като глюкоза. Тя е много необходима за тялото и важен източник за енергия. За да работят нормално мозъкът и мускулите се нуждаят всеки ден от глюкоза. Въглехидратите са основен неин източник.

Мозъкът например не може да складира глюкоза и е най-потърпевш от нейния недостиг. Тялото има възможност да я произвежда от мазнини и белтъчини, които могат да се складират.

При висока кръвна захар помагат – смути, зеленчуци, ядки

При висока кръвна захар помагат – смути, зеленчуци, ядки

За тази дейност много важна роля играе хормонът инсулин. Той изпълнява функцията на ключ за правилното усвояване на захарта във всички клетки. Когато не може да функционира правилно както е в случаите с болните от диабет, се получава повишаване на нивото на кръвната захар.

При здрави хора и нормално действащ инсулин, нивото на захарта в кръвта е така контролирано, че е съобразено с усвояването на глюкозата в клетките. Нормалното ниво на захарта в кръвта е важно за здравето и правилното функциониране на органите.

Лошата нездравословна храна и нередовното хранене може да се отразят на нивото на кръвната захар и това да доведе до усложнения на функциите на тялото.

При ниско ниво на кръвната захар, известно като хипогликемия се получават непосредствени здравословни проблеми. Получава се треперене, раздразнителност, объркване, стига се понякога и до загуба на съзнание. Една чаша сок от плод или някаква храна може да подобри състоянието, но не може да замести здравословното хранене.

Другото състояние се нарича хипергликемия и е характерно с увеличено ниво на кръвната захар. То може да не нанася веднага увреждания на тялото, но води до отслабване на органите, жажда, податливост на инфекции и при по-продължително време това състояние може да доведе до диабет.

Демир бозан билки за бъбреци

Пациенти болни от диабет тип 2 могат да си помогнат освен с лекарствата изписани от лекаря и с диета, която трябва да включва повече сурови зеленчуци, някои плодове, които могат да се приемат от диабетици като цитрусови, кисели и полукисели, сурови ядки главно орехи и бадеми, бирена мая, нерафинирани зърнени храни и хляб, риба – 2-3 пъти в седмицата, за тези, които не могат без месо пиле и телешко от време на време. Трябва да се спре употребата на свинско месо, пържени храни, чипсове, захарни изделия, безалкохолни напитки, растителните мазнини да не се подлагат с другата храна на термична обработка при готвене, а да се слагат в ястията след това, за да се запазят сурови. Това важи за всички, а най-добре е да се ползват нерафинирано слънчогледово олио и зехтин.

Полезни са соковете и смутитата от сурови плодове и зеленчуци.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *