Красивата момина сълза е уникална билка за сърдечни заболявания, главоболие, неврози

Великолепната, но отровна момина сълза е превъзходна билка за много болести. Използва се и в комбинация с други билки за туморни заболявания.

Съдържание на статията: Момина сълза. Момина сълза лечебни свойства. Момина сълза препарати и рецепти. Момина сълза отглеждане.

Момина сълза.

Красивата момина сълза е многогодишно тревисто растение с тънко стъбло, което е закръглено почти триръбесто, без листа.

По него са накичени цветовете, които приличат на камбанки и са оцветени в бял и по-рядко в розов цвят.

Те са разположени по стъблото в красиви гроздовидни съцветия, които обикновено са единични, в рядко случаи двойни. Съцветията се намират в пазвите на малки линейни, ланцетни и белезникави прицветници, и в тях се намират до 20 цветчета.  От хоризонтално пълзящото му коренище се развиват две или по-рядко три продълговати, елиптични със заострени краища листа достигащи до 20 см. Те са с дълги дръжки с жилки по разположени по дължината. Растението е с научно название (Convallaria majalis) от род Конвалария (Convallaria) и семейство Рускусови (Ruscaceae).

Тя е красиво пролетно цвете, на което малките, цветчета до есента се превръщат в малки алени плодчета, от които всяко едно съдържа само по една семка. Трябва да се отбележи, че след узряването на цветовете, те формират лъскави, червени кълбовидни плодове с диаметър 6 – 8 мм. Те се съхраняват за дълго време, в камбанката, която дава плод, в периода от юни до юли.

Според една стара легенда един светец на име Леонард, се е бил срещу велик и силен дракон и след като успял да го победи в продължителна битка, в гората, където капела кръвта от раните му, израствали много от красивите момини сълзи. Също по преданията се счита, че цветето е любимо на феите и затова понякога е наричано по този повод Чашата на феите. Неговите чаши звънели, когато феите започвали да пеят.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Според други народни предания, красивата момина сълза пониквала върху гробовете на убитите за престъпление, които били невинни и не са убили никого или не са извършили никакви други престъпления.

Във Франция хората си раздават букети с момина сълза на техния празник Белтейн, за добър късмет, въпреки че на други места се счита, че тя носи лош късмет.

Сред народа в миналото е било разпространено твърдението, че тя е любимо цвете на горските феи. За това е наричано понякога Чашата на феите, тъй като цветовете им приличат комбанки, но и на чашки обърнати надолу, с които феите се окичвали, когато танцуват. Поверието гласяло, че цветчетата звънят, докато феите пеят. Друго поверие твърдяло, че цветето момина сълза цъфти главно на гроба на хора екзекутирани за престъпления, но са невинни, и не са извършили никакви това, за което са били обвинени. Оглеждането им в градината,с поред поверията предпазвало от зли духове и призраци.

Във Франция хората все още си раздават красиви букети с това любимо цвете на празника Белтейн, за да им спори работа и да имат през годината добър късмет. Въпреки това някои хора смятат, че ще имат лош късмет, ако се внесе в дома растението момина сълза.

Тя цъфти през май и името на този месец идва от древногръцката богиня на полята, растежа и пролетта Мая, и било разрешено само на жените да я почитат. В древен Рим през този се извършвали религиозни ритуала с цел пречистване. Цветето е отровно и се свързва с митологичния Хермес (римският аналог е Меркурий), тъй като той има нещо общо с това нейно свойство.

Момината сълза е символ на чистота, смирение, сладост и на пролетта, а на езика на цветята означава „завръщане на щастието”. Ароматът й привлича славеите според преданията и дава силата на хората да виждат по-добър свят.

Розова момина сълза

Розова момина сълза

Ние всички обичаме това цвете, защото то е крехко и просто красиво. Но момината сълза е призната като официална фармакопея в тринадесет страни, лечебно растение, с полезни свойства, които са били прилагани при лечението на сърдечни и други заболявания.

Разпространение

Красивата момина сълза расте в цяла Европа, Кавказ, Мала Азия, Китай и Северна Америка. В Русия е разпространена в европейската част, Сибир и Далечния Изток. Това растение предпочита широколистни, иглолистни и смесени гори, склонове, поляни и дъбови гори, които са богати на влажна почва. Трябва да се отбележи, че е вирее и на сянка и затова перфектно е усвоила девствени местообитания, със значителни гъсталаци.

От цветето като лечебно растение се използват стъблото, цветовете, листата и в някои страни и корените (според китайската медицина). Цветовете се берат в началото на цъфтеж, т.е. в началото – средата на май, когато се наблюдава максималната концентрация на биологично активни вещества в тях. Листата на растението могат да започнат да се берат две – три седмици преди цъфтежа. Надземните части на растението се нарязват с нож на височина от 3 – 5 см от повърхността на почвата. Но да се измъкне растение с коренището е недопустимо, тъй като може да доведе до смъртта му. Сушенето се извършва в деня на брането, тъй като след откъсването, растенията увяхват и гликозидите в него значително намаляват своята активност.

Важно! Растението момина сълза е записано в Червената книга, така че, ако се бере от природата, това трябва да става с разрешение, в малки количества и при определени условия. Необходимо е да се гарантира, че корените ще останат за възстановяване и да може да се ползва отново за повторно бране. Затова веднъж като се бере на едно място, след това може да се бере отново чак след 2 години от там. Събраната суровина се препоръчва да се суши в сушилни с принудителна вентилация, температурата в сушилнята трябва да бъде около 50-60 градуса. Суровините могат да бъдат изсушени и в отопляеми помещения, но винаги с отворени прозорци (ако времето позволява, изсушаването на момина сълза може да се извършва в добре проветрени тавански помещения). По време на процеса на сушене, суровините трябва да се разбъркват периодично.

След завършване на сушенето, се получава нестабилност на дръжките и стеблата. Сушената момина сълза има характерен слаб мирис и горчив вкус. Билката се съхранява в продължение на две години в хартиени пликове или шперплатови кутии облицовани с дебела бяла хартия.

Момина сълза лечебни свойства.

Билката момина сълза е истинска съкровищница от ценни вещества, макро и микроелементи. В състава на растенията влизат флавоноиди, сърдечни гликозиди, сапонини, стероиди, алкалоиди, органични киселини, включително ябълчна и лимонена киселина, етерично масло, нишесте, кумарини и много други макро и микроелементи.

Растението се използва като лек за болести на окото и сърцето, и помага да при лечение на централната нервна система. Учените в 30-те години на миналия век са идентифицирани веществото като гликозидите  конвалотоксин и конвалозид, те влияят на сърдечния мускул, също играят важна роля и органични киселините – лимонена, ябълчна и хелидонова, аминокиселината аспарагин. С конвалотоксина може да бъде намалена сърдечната дейност, да се нормализира сърдечния ритъм.

Химичен състав и свойства на момина сълза

Действие на флавоноидите:

– укрепване на капилярите и повишаване на тяхната еластичност;

– регулиране на функционирането на централната нервна система;

– нормализиране на кръвно налягане ;

– нормализиране на сърдечния ритъм;

– резорбция на атеросклеротични депозити;

– усилване на процеса на отделянето на жлъчен сок;

– отстраняване на отоци;

– облекчаване на алергии;

– понижаване на вътреочното налягане.

Действие на сърдечните гликозиди:

– увеличаване на ударния минутния обем обем на сърцето;

– стабилизиране на централната нервна система;

– вазодилатация;

– амплификация на урина;

– отстраняване на патогени;

– разреждане и отстраняване на храчки .

Действие на стероидните сапонини:

– повишена секреция на бронхиалните жлези;

– повишен синтез на кортикостероиди;

– възбуждане на центъра на кашлицата;

– регулиране на водно-солевия обмен;

– активира активността на хормоните;

– отстраняване на възпаленията.

Органични киселини

Ябълчена киселина:

– премахване на запек ;

– нормализиране на храносмилането;

– подобряване на кръвоносните съдове;

– укрепване на зрението;

– стимулиране на образуването на червени кръвни клетки ;

– нормализиране на метаболизма;

– стимулиране на храносмилането на мазнините и въглехидратите.

Лимонена киселина:

– повишен апетит;

– ускоряване на метаболитните процеси;

– липолиза (разпадане на мазнините);

– отстраняване на токсини;

– регенерацията на клетките;

– увеличава еластичността на кожата;

– укрепване на имунитета .

Етерично масло

Действие:

– нормализиране на централната нервна система;

– нормализиране на нивата на хормоните;

– повишена секреция на жлезите;

– регулиране на работата на мозъка;

– нормализиране на функционирането на сърдечносъдовата система;

– подобряване на стомашната дейност;

– намаляване на възпаленията;

– регулиране на имунологичните реакции;

– насърчаване на зарастването на рани;

– отстраняване на болките;

– забавя процесите на стареене;

– екскреция на канцерогенни вещества.

Гликозидите са химични съединения, в които захарта е свързана с не-въглехидратна молекула. Чрез увеличаване на калциевите запаси в и около клетките, сърдечните гликозиди увеличават силата за сърдечните съкращения и така се увеличава обемът на изпомпваната кръв.

Действие на захарта в гликозидите:

– укрепване на стените на сърдечния мускул;

– укрепване на кръвоносните съдове;

– нормализиране работата на сърцето;

– подобряване на обмяната на веществата;

– предотвратяване на натрупването на въглехидрати;

– повишен имунитет;

– ускоряване възстановяването на организма след интензивно физическо и психическо напрежение.

Скорбяла. Това нишесте, представляваща лесноусвоими въглехидрати, които се превръщат в глюкоза, то помага на организма да произвежда, необходимата за нормалното функциониране на всички системи и органи енергия.

Кумарин.

Действие:

– намаляване на съсирването на кръвта;

– инхибиране на туморни клетки;

– насърчаване на зарастването на рани;

– предотвратяване на образуването на тромби;

– подобряване на отделянето на урина.

Алкалоиди

Действие:

– нормализиране на кръвообращението;

– облекчаване на кризи, които са причинени от хипертензия или ендартериити;

– елиминирането на болки;

– понижаване на кръвното налягане;

– успокояване на нервната система.

Пепел

Действие:

– намалява възпаленията;

– ускоряване на зарастването на рани;

– неутрализира микроби и бактерии;

– забавя съсирването на кръвта;

– разтворяне на вътресъдовите кръвни съсиреци.

Свойства на отровната и лековита момина сълза: холеретично, спазмолитично, диуретично, против треска, успокояващо, диуретично, кардиотонично, вазодилататорно и противовъзпалително.

Ползи и вреди от момина сълза

Предимства:

Регулиране на метаболизма на енергия и мазнини в сърдечния мускул.

Подобряване на кръвоснабдяването (оросяване или перфузия) на миокарда.

Успокоява централната нервна система.

Увеличава силата на сърдечните контракции при забавяне на ритъма.

Забавяне атриовентрикуларното провеждане.

Намаляването на венозно налягане.

Увеличава количеството на урината.

Премахване на болката.

Премахване на задуха.

Нормализиране на кръвообращението.

Премахване на цианоза и оток.

Укрепване на нервната система.

Нормализиране на сърцето .

Превенция на инфекциозни заболявания.

Намаляване на стагнацията.

Важно! Препаратите съдържащи момина сълза не разполагат с консерванти, и следователно са по-безвредни в сравнение с другите гликозиди, и по този начин могат да се използват за дълго време, без да навредят на организма.

Момината сълза е отровно растение. Всичките й части са отровни, тъй като те съдържат силния гликозид конвалотоксин, затова използването на продуктите от това растение трябва да бъде много внимателно и само след консултация с лекар. Освен това растението има стероидна структура, тъй като тя съдържа стероидни сапонини. Особено тревожни са токсичните ефекти на това растение за деца (има случаи на много силни отравяния, предизвикани от прием на плодове от момина сълза). При първите симптоми на отравяне (ние говорим за гадене и повръщане ) трябва да се промие стомахът и да се направи клизма.

Цветовете на растението момина сълза

Цветовете на лековитата, но и съдържаща отровни вещества момина сълза се използват при приготвянето на лечебни средства за парализа, нервни разстройства и главоболие. Изсушените цветове, стрити на прах, се използват за смъркане, и помагат при ринит и мигрена.

Противотуморна билкова комбинация Здренко.

Противотуморна билкова комбинация Здренко.

В Русия съцветията от момина сълза са включени в билковата колекция Здренко (това е името на руски лекар), се смята за един от най-ефективните противоракови средства в билковата медицина.

Ползи от листата

Лечебните препарати от листата се използват като седативни средства вътрешно и външно за заздравяване на рани, при което тази част на рстеноето не е по-малко важна от медицинска гледна точка, от цветовете, те съдържат голям брой гликозиди и други полезни вещества.

Приложения на красивата момина сълза

Момината сълза вътрешно и външно е показана за лечение на заболявания като: неврози; хипертония; холецистит; холангит; воднянка със сърдечен произход; епилепсия; главоболие; парализа; заболявания на щитовидната жлеза; подуване; инфекциозни заболявания; I и II етапи на остра и хронична сърдечна недостатъчност; склероза на сърдечните кръвоносни стдове; инфаркт; атеросклероза; дефекти на сърцето; очни заболявания; пароксизмална тахикардия; треска; ревматизъм; безсъние; възпалено гърло; астма; базедова болест; малария.

Противопоказания

Важно е да се помни, че момината сълза поради високата активност на нейните съставни материали е отровно растение! Ето защо употребата на рецепти и препарати от нея, трябва да бъдат одобрени от лекар. Опасно е да се използва момина сълза за тези, които страдат сърдечна склероза, ендокардит, миокардит, както и при нарушение на черния дроб и бъбреците.

Поради факта, че билката съдържа силен сърдечен гликозид конвалотоксин, използвайте неъните лекарствени продукти след консултация с лекар. Токсичният ефект на растението действа така, че става много трудно износването на децата от бременните жени. Когато забележите първите симптоми на отравяне трябва да имате достъп до лекар

Момина сълза препарати и рецепти.

Водни инфузии

Инфузии от цветовете се използват като противовъзпалителни средства, които могат да бъдат погълнати или използва локално като лосион. Една чаена лъжица от билката се сипва в чаша завряла вода и се запарва за 30 минути и след това внимателно се филтрира и употребява по малка лъжица три пъти на ден, след консумация на храна.

Друг вариант. В емайлиран съд се сипва лъжичка от билката и се залива с 200 мл вода. Затворете капака и нека се вари за 20 минути на слаб огън. След това 40 минути се запарва. Пийте по една лъжичка, независимо от храненето по 4-5 приема през целия ден.

Тинктура

Момината сълза 100 г се сипва в съд със 70-процентен алкохол 1 литър (в съотношение 1:10, съответно). След това се държи две – три седмици на тъмно място, на стайна температура, филтрира се, и се приема при невроза и сърдечни аномалии по 15 – 20 капки три пъти на ден. Същата тинктура се разрежда с вода, и може да се използва локално за лечение на конюнктивит като лосиони и тампони за промивка. Най-често се използва заедно с тинктура от дяволска уста 1:3, за отстраняване на състояния на нервност и безпокойство.

При лечение на глаукома

За да се приготви паста, се използва пресни и свежи цветове от момина сълза и листа от коприва брана през месец май, която през това време на годината е най-активна. Смесват се в съотношение 1:5 и се смилат с лъжица вода, престояват 5-6 часа. Сместа след това се стрива с щипка сода. Прави се компрес с мека кърпа или марля, и се прилага върху очите 2 пъти на ден.

Водна инфузия за глаукома

Цветове от момина сълза 3 грама се смесват с нарязани пресни листа от коприва 1/2 чаша. Сместа от гореспоменатите билки се изсипва в завряла вода 20 мл, престоява 10 часа, след това се добавя студен, преварена вода 10 мл. Тампон с тази инфузия се прилага в очите на пациенти с глаукома.

Тинктура от момина сълза полезна при сърдечна недостатъчност, гърчове и висока температура: стъклена бутилка се напълва до 2/3 с цветове и до горе с 90% алкохол. Затворете я плътно. Трябва да престои на тъмно място за 2 седмици. Прецедете инфузията и отстранете цветовете. Препоръчителен е приемът на 10-15 капки по 3 пъти дневно.

Запарка от момина сълза за безсъние: листа 5 грама се изсипват в термос и се заливат с чаша завряла вода. След 12 часа прецедете. Употребява се 4 пъти, преди хранене, по 35 грама.

Диуретична отвара: момина сълза – 15 мл се слагат в 250 мл кипяща вода. Сложете на водна баня и оставете да къкри за 30 минути. След това в рамките на 10 минути отварата се охлажда. След изтичането на това време прецедете и отстранете суровината. Взема се сутрин, на обяд и вечеря 2 лъжички, 20 минути преди хранене.

Тинктура от момина сълза за втриване при ревматизъм и за лечение на очите: стъклен буркан от половин литър се запълва с билката. Напълва се колкото поеме още с водка.Три седмици се държи на тъмно място и се филтрира. Тинктурата се разрежда с вода: една част на десет части вода и работа. Използването на лечебния препарат е до 3 месеца. Ако е необходимо за една година може да се направят до 3 курса.

Нормализиране на ендокринната система

Билка рогачица - xanthium strumarium.

Билка рогачица – xanthium strumarium.

Необходимо е да се смесват равномерно крем трева, магданоз и рогачица взема се щипка от сместа и се запарва с вряща вода за 10-15 минути. Отварата може да се пие само по една супена лъжица 3 пъти на ден, а вие можете да добавите това количество чай. Като правило от заболяванията на щитовидната жлеза страда сърдечносъдовата система, така че такава отвара ще има благоприятно въздействие върху здравето на сърцето. Важно е да се помни, че спазването на времето за труд и почивка, правилното хранене и развитието на устойчивост на стрес, ще допринесе за усилване на влиянието на билковите лечения и по възможност избягвайте приемането на мощни синтетични лекарства.

Момина сълза със захар при болки в сърцето

Камбанките на билката се отделят от стъблата и се поставят в стъклена купа на слоеве, след това се поръсват със захар или мед, които се използват като отличен консервант и с тях може да се съхранява лечебната смес до 3 години в хладилник. По време на болки в сърцето се вземат по 3-5 захаросани цветове (камбанките), и това ще помогне за облекчаване на състоянието.

Момина сълза при задържане на течности и епилепсия

Сърдечносъдови проблеми често предизвикват задържане на излишната течност в тялото. За да се отървете от неприятното състояние, се препоръчва запарка от 15 г момина сълза в 0,5 л завряла вода в термос. За да се намали отока, добре е да се взема отвара от листа от червени боровинки. За да се засили въздействието на отварата от червена боровинка и да се подобри сърдечната функция, от тези растения се прави смес. Това средство ще помогне за облекчаването на епилептичните припадъци и да се намали тяхната честота.

За борба срещу сърдечна недостатъчност

Тази рецепта може да се направи само през пролетта, когато можете да наберете свежи цветове от момина сълза и веднага да ги използвате, докато са запазени всички летливи лекарствени вещества, преминали във водния разтвор. За получаване на водната инфузия, 8-10 прясно набрани цветове се поставят в чаша с вода и се покриват с капак. След един час лечебното средство е готово и трябва да се консумира на малки глътки през целия ден.

Билкова колекция с момина сълза за високо кръвно

Красивата момина сълза е уникална билка за сърдечни заболявания, главоболие, неврози.

Красивата момина сълза е уникална билка за сърдечни заболявания, главоболие, неврози.

Хипертоничната болест обикновено е придружено от главоболие, болезнено и усилено сърцебиене енергия и приливи на нервност. Пациентите с хипертония могат да вземат за нормализиране и подобряване на цялостното състояние, следната билкова комбинация: цветове от момина сълза, арония, маточина, нарязани корени валериан, като съотношение на билките е 1:2:3:3. От сместа ​​се получава билков чай (1 лъжица на 150 мл вода) и се взема три пъти на ден.

Момина сълза отглеждане.

Момината сълза е растение, което обича сянка, така че трябва да се отглежда в защитени от слънчевата светлина места, на влажни и порести райони на плодородна почва.

Размножава ставка от отрезки от корените. За това се берат сегменти от коренищата с дължина 6-8 см с множество терминални пъпки. Преди да стигне до засаждането сложете в почвата около два килограма разложена тор или торф-компост на 1 кв. м. Засаждането става на есен или на ранна пролет, като се поставят коренищата в рохкавата почва на разстояние един от друг 50 см и дълбочина 4 см. Допълнителните грижи са разрохкване на почвата, поливане и плевене.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *