Мразя гърба си!

Можем ли да се спасим от болката в гърба без хапче?

Да – отговаря популярният  на Запад и в Русия терапевт Робин Макензи.  Странното е, че методиката му, създадена преди 40 години и проигравана в почти целия свят, у нас е позната само фрагментарно. Вероятно има значение това, че създателят й предупреждава: възможно е да не постигнете очаквания ефект, или той да не дойде много бързо.

Идеята на кинезитерапевта е следната: болките в гърба и шията най-често се дължат на лошо положение, което тялото заема продължително време. Животът ни, така да се каже, е наведен – пред компютъра, по време на пазаруване или в домакинството, при полска работа. Мускулите , прешлените и ставите ни “замръзват” в неестествено положение, постепенно започваме да ги усещаме сковани и идва болката. Спасението е в постигане на баланс: честа смяна на позицията, “извиване” на скелета в обратна на обичайната позиция, комплекс от движения за раздвижване на стави и мускули.

Какви точно да са тези движения, може да определи единствено опитният кинезитерапевт. Едно универсално “помагало”: заставаме прави, изпъваме ръцете нагоре и се повдигаме на пръсти. Друго: хващаме кръста с две ръце и леко се огъваме назад. Трето: заставаме на 25-30 см от стена, леко извиваме ханша и досокваме с него стената. След това долепяме до стената и торса. Всички елементи от системата на Макензи изглеждат прости и подозрително леки. Идеята е те да се правят всеки ден по 5-6 пъти. Резултатът идва най-рано след две седмици. Част от упражненията изглеждат като измислени от нас самите – защото на практика са “прочит” на инстинктивните ни опити да се спасим от човъркащата болка. Две неща, които трябва да знаем за тази терапия: нормално е да се доверим на терапевт, който да състави най-подходящия за всеки от нас комплекс. Изпълнението му не изисква да сме добре тренирани на тенис корта или във фитнеса. Постоянството обаче е задължително!

 

Погледни и тези публикации по темата:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *