Мускулни крампи – симптоми, причини и лечение

Опасни ли са мускулните крампи за човек

Симптоми

Особено добре мускулните спазми могат да опишат спортистите

Мускулните спазми (крампи) са широко известен синдром, познат почти на всеки човек. Особено добре това състояние могат да опишат спортистите, при които оплакването възниква обикновено след голямо физическо натоварване. Най- често крампите се появяват нощем, макар че това може да се случи и през деня. Свиването не рядко е съпроводено с болка, която в някои случаи е много силна. Крампите се проявяват най- често в стъпалата и подбедриците, но могат да обхванат и всеки друг мускул на тялото. Особено тревожни за болния са спазмите на гръдните и коремните мускули, тъй като го карат да се съмнява дали не става дума за някакво сърдечно или белодробно заболяване.

Причини
Установено е, че мускулните спазми възникват в резултат на нарушения във влакната или в нервните клетки. Не рядко те се появяват при обезводняване на организма на бременната жена. А също- и при някои периферни нервни заболявания. По-различно стои въпроса със случаите на т. нар. псевдотетания. При тях промяната на стойката и позата на тялото могат да предизвикат стягането на някой мускул. А когато тази ситуация се повтаря по- често, това може да доведе до мускулна хипертрофия. Описани са случаи, когато този синдром се придружава с косопад, липса на менструация, нарушения в чревната дейност, забавено израстване и други.

Лечение
Крампите могат да имат различен произход и съответно лечението им е различно. Не бива обаче да забравяме: за каквато и форма на мускулни спазми да става въпрос, самолечението е недопустимо.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *