Най-малкото бебе в света оцеля и ще живее

Мелинда е най-малкото бебе с тегло само 269 грама, видяло бял свят през тази година и ще може да се прибере скоро вкъщи

Малката красавица е родена преждевременно през 24-та седмица на бременността, и е била с тегло едва 269 грама.

Най-малкото бебе в света оцеля и ще живее

Най-малкото бебе в света оцеля и ще живее

Преждевременната й поява на бял свят е предизвикана от хипертонията на 22-годишната майка Хаиде Ибара, която вече е губила едно бебе. Лекарите установяват проблеми с плацентата, поради което плодът е недохранван, а високото кръвно налягане създава опасност за живота и за майката, и за плода. Мелинда се ражда със цезарово сечение, но родителите са предупредени, че според медицинската статистика, бебета с тегло под 500 грама няма почти никакъв шанс за живот, а усложненията в развитието им са многобройни – проблеми в развитието, със зрението, церебрална парализа.

Още с раждането тя е поставена в специален инкубатор под грижите на специалистите в неоанатологията от Университетска болница в Южна Калифорния с шеф доктор Рангасани Раманатан. Месец след това са лекувани очите й, а наскоро е правена операция за затваряне на артерия. За щастие на семейството, Мелинда Стар Гуидо оцелява през тези месеци и може би скоро ще се прибере у дома.

В световните медицинските регистри са записани само два случая на деца под 500 грама, оцелели след раждането. Рекордът държи бебе с тегло 260,8 грама, което в момента е здраво дете на седем години, а другото, с тегло 280,6 грама вече е студент по психология.

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Най-малкото бебе в света оцеля и ще живее

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *