Разкриха виновника за неприятното напълняване

Посттравматичният стрес причинява трупане на килограми и напълняване при представителките на нежния пол

Жените, минат ли една определена възраст, започват да напълняват и да губят прекрасната си фигура. Малко по-късно това се случва и с мъжете, но напълняването и при двата пола става поради коренно различни причини. Това откриха британските учени. Те са провели множество изследвания и стигнали до извода, че жените, които страдат от посттравматично стресово разстройство, са склонни към напълняване и дори натрупване на свръх тегло.

напълняване

Посттравматичният стрес причинява трупане на килограми и напълняване при представителките на нежния пол

Става въпрос за вид тревожно разстройство, което се развива вследствие на стресиращи събития. Неслучайно стресът е един от отключващите фактори при много заболявания. Доказано е, че той може да разруши много органи и да наруши правилното функциониране на психиката, а от там и на физиката, причинявайки напълняване.
При дамите проблемите с емоционалното състояние могат да се проявят веднага след събитието или седмици, месеци или дори години по-късно. Симптомите включват тежки и неприятни съновидения, кошмари, болезнено връщане към събитието, което са преживели, безсъние, неспособност за концентрация, усещане за изолация, чувство на вина и силна раздразнителност.
Учените са изследвали над 50 хиляди жени на възраст между 24 и 44 години в продължение на 16 години.
Оказало се, че жените, които описват минимум четири от тези симптоми, характерни за посттравматично разстройство, имали висок индекс на телесна маса и страдали от напълняване.
Това обаче не било свързано само със загуба на естетичния външен вид, но и с други здравословни проблеми, причинени от неприятното напълняване.
Учените препоръчват да се провежда скрининг при хората след тежки житейски събития, за да може те да се преборят с проблемите си и да не напълняват до рискови нива.
Ако пък сте получили бързо напълняване за кратък период от време, това най-вероятно е знак, че нещо с ендокринната ви система не работи както трябва. По принцип килограми започват да трупат хора след определена възраст и влезли в критическата възраст, но това не е правило. Подобно бързо напълняване може да се получи и при деца в пубертета. Ако към качването на килограми без причина се добави нервност, раздразнение, по-голяма окосмяване, както и натрупване на мазнини около корема, то тогава наистина ендокринната ви система не функционира нормално и трябва да посетите лекар.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *