Прекрасният невен – един мощен растителен антибиотик

Красивият невен притежава силно противовъзпалително действие, което го прави природен антибиотик

Грижовните домакини, които се грижат за билките вкъщи, най-вероятно са си набрали и изсушили невен. Без това яркооранжево цвете билковата аптека вкъщи е много бедна. Наред с жълтия кантарион и белия равнец, билката невен е една от най-популярните растения както в народната, така и в официалната медицина. И тази нейна популярност не е никак случайна – красивият невен е един мощен растителен антибиотик, който помага при множество болести и наранявания.

невен

Красивият невен притежава силно противовъзпалително действие, което го прави природен антибиотик

Полезният невен съдържа голямо количество сложни химични вещества, които взаимно усилват действието си. Едни от тях са каротиноидите, които придават оранжевия цвят на цветето. В него се съдържат още плодови киселини, смоли и фитонциди, които имат мощно антибактериално действие. Лечебни съставки имат и зелените стъбла и листа, затова се берат целите стръкови на билката. Най-важните от тях са тритерпентинови сапонини, които имат силно противовъзпалително действие и стягащите дъбилни вещества.
Лечебният невен се използва за лечение на труднозаздравяващи и инфектирани рани, нередовен месечен цикъл, различни кожни заболявания, заличаване на белези.
Полезният невен се използва и като растителен антибиотик срещу стрептококови и стафилококови инфекции, при възпалителни гинекологични заболяния, разширени вени, в козметиката, вътрешно при болести на стомаха като язва и гастрит.
Съществува универсален мехлем с невен за изгаряния, рани, разширени вени, белези и пигментни петна. Приготвя се от шепа сушена билка и 100 грама мазнина – мас, кокосово или някакво друго полезно масло или зехтин – по желание.
Билката се запържва за кратко в мазнината и се оставя да престои една нощ. На следващата сутрин отново се загрява, прецежда се през марля и се налива в чист и сух стъклен съд, който се съхранява в хладилника. Запомнете едно – белези от всякакъв вид се премахват само и единствено с този мехлем, който съдържа невен.

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Прекрасният невен – един мощен растителен антибиотик

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *