Ползвайте нерафинирано олио шарлан за здраве и дълголетие

Ако вместо обикновено, ползвате нерафинирано олио шарлан, ще получавате допълнителни здравословни ползи за организма си

Здравословният начин на хранене ни подтиква да ползваме все повече полезни продукти в кухнята. Затова всеки, които все още не е опитал нерафинирано олио шарлан, може да го включи в менюто си за още повече здраве и дълголетие. То е много полезно, тъй като съдържа много витамини и микроелементи, които не могат да бъдат набавени по друг начин.
Нерафинирано олио шарлан се получава чрез механично пресоване, в която липсва химическата обработка, която се прави при обикновеното слънчогледово олио. Затова и нерафинирано олио шарлан е по-плътно и гъсто и е запазило специфичен вкус на суров слънчоглед.

нерафинирано олио шарлан

Ако вместо обикновено, ползвате нерафинирано олио шарлан, ще получавате допълнителни здравословни ползи за организма си

В нерафинирано олио шарлан са запазени всички полезни за организма мастни киселини – омега-6 и омега-9. Първата регулират функциите на имунната система и участват в комуникациите между клетките на нервната система, а втората играе важна роля за намаляване нивото на лошия холестерол.
Едно от най-големите здравословни достойнства на нерафинирано олио шарлан е огромното съдържание на витамин Е. Той е активен антиоксидант, който неутрализира свободните радикали. Това означава, че нерафинирано олио шарлан подмладява, предпазва от рак, регулира функцията на хипофизата, влияе положително на половите жлези и регулира мастния метаболизъм.
Нерафинирано олио шарлан се използва както и зехтинът екстра върджин – само в студената кухня – за салати и поливане след термична обработка на ястията. Ако се обработва на висока температура, той загубва полезните си свойства.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *