Нещо повече за кафето и спорта!

Някои спортни лекари са склонни да виждат в кафето истински допинг и считат, че то е вредно за спортистите.

Без съмнение, употребата на допинги довежда до пълно изчерпване на функционалните резерви на спортистите и може да завърши с печален край.

Що се отнася до кафето обаче, това трябва да се счита за погрешно.

Многолетната медицинско-спортна практика показва, че кафето като питие, консумирано в нормални дози, не оказва вредно въздействие върху организма на спортиста и не увеличава пряко спортната му ефективност.

Не трябва да се забравя, че спортистът твърде често се нуждае от нещо, което ще предотврати внезапното настъпване на функционална слабост.

Като неблаго­приятен фактор за нейното възникване трябва да споменем преди всичко лошите климатични условия и промените в настроението.

И точно тук една чашка кафе може да изиграе важна роля.

Тя бързо ще прогони умората от изтощения организъм на спортиста и ще подобри координацията на движенията му.

Ободрява­щото действие на кафето ще се прояви, без да е настъпило истинско увеличение на мускулната сила.

Разбира се, прекомерната консумация на силно кафе (нес-кафе) ще предизвика изключителна възбуда при спортистите, които не са навикнали на действието на кофеина на кафето, и ще се отрази неблагоприятно върху със­редоточаването и постиженията им по време на състезания.

Този ефект на кафето обаче се дължи на пре­комерното нервно възбуждане, а не на пълното изчерпване на мускулната сила, както се получава от отровното действие на истинските допинги.

След завършване на състезанието една чашка топло кафе е по-полезна, отколкото каквото и да е друго студено питие.

Тя ще влее нова енергия и бодрост, особено у по-възрастните спортисти.

В лагер-школите, където спортистите са поставени на строг колективен режим на хранене, който най-че­сто е твърде монотонен и не винаги държи сметка за индивидуалните вкусови навици, кафето може да се ока­же ефикасно средство за запазване на апетита.

Ето защо не трябва да се учудваме, че освен от ароматни вещества и подправки, спортистът чувствува физиологически нуждата от ободрителното действие на чашка кафе.

Веднага трябва да кажем, че това е напълно съвместно с неговата спортна активност.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *