Не пренебрегвайте щитовидната жлеза!

Най-важната превантивна мярка е йодизирането на солта

Щитовидната жлеза се намира в предната част на шията и е доста видимa, особено по време на преглъщане. Тя е ендокринна жлеза, която секретира, тироксин директно в кръвния поток. Хормоните на щитовидната жлеза регулират клетъчния метаболизъм в цялото тяло.

Хормоните на щитовидната жлеза регулират клетъчния метаболизъм в цялото тяло.

Заболяване на щитовидната жлеза – Симптоми
Намалена секреция на щитовидната жлеза се нарича хипотироидизъм, който е и най-често разпространените нарушения. Заболявания на щитовидната жлеза се случват по-често при жените, от колкото при мъжете. В хипотиреоидизъм, симптомите са наддаване на тегло, сухота на кожата, забавяне на сърдечната честота и непоносимост към студ.

Диагноза и Предотвратяване
Диагнозата се потвърждава, като се направи оценка на концентрацията на хормони от щитовидната жлеза (T3, T4, TSH) в кръвта. При ниски нива на T3, T4 и TSH се потвърждава диагнозата на хипотиреоидизъм. При много от заболяванията на щитовидната жлеза, са необходими сонография и радиоактивно сканиране на щитовидната жлеза.

Най-важната превантивна мярка е йодизирането на солта. Тя възпрепятства развиването на гуша и хипотиреоидизъм. Това е и една от най-ефективните превантивни мерки.

Лечението на хипотиреоидизъм става с Тироксин на таблетки. Може да се дава през устата веднъж дневно сутрин. В подходящи дози препаратът е изцяло лишен от странични ефекти. Повечето пациенти се нуждаят от дози от 50-150 милиграма устно, които трябва да бъдат взети преди закуска. При повечето пациенти, тази терапия трябва да продължава през целия живот.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *