Има ли връзка между нисък пулс и високо кръвно

Състоянието нисък пулс и високо кръвно налягане е доста опасно за организма и трябва да бъде лекувано

В какво здравословно състояние е сърцето ни и какви рискове от сърдечно-съдови заболявания ни дебнат могат да прогнозират редовното следене на стойностите на кръвното налягане и честотата на пулса.

Но има ли връзка между тези два показателя и съществува ли връзка между нисък пулс и високо кръвно.

Според последни научни изследвания ниският пулс може да причини на организма доста здравословни проблеми, един от които е високо кръвно налягане.

нисък пулс и високо кръвно

Състоянието нисък пулс и високо кръвно налягане е доста опасно за организма и трябва да бъде лекувано

Нормалните показатели за пулс са между 60 и 100 удара в минута. Ако пулсът е под 60 удара в минута, това е знак, че сърцето не работи както трябва, а много ниските нива могат да представляват сериозна опасност за здравето. Връзката между нисък пулс и високо кръвно е в това, че явно сърцето не функционира нормално и се получава проблем.

Пулсът всъщност е сърдечният ритъм, който показва броя на ударите на сърцето в минута, чрез което то доставя кръв, кислород и хранителни вещества из цялото тяло. Пулсът варива през денонощието, като той е в състояние на покой при събуждане сутрин, а през деня пък може да стане по-спокоен или по-учестен, в зависимост от извършваните дейности, възможния стрес и храната, с която се храним.

По принцип пулсът се мери на китката, точно под дланта или на врата, като за тази цел се използват показалеца и средния пръст. Ударите се броят една минута или за десет секунди, умножени след това по шест. Нивата между 60 и 100 в състояние на покой се считат за нормални. Корелацията между нисък пулс и високо кръвно вече са доказани и това означава, че сърцето не работи нормално.

Забавен пулс в медицината се нарича брадикардия и това състояние може да се дължи на различни метаболични заболявания, увреждане в сърдечните структури, дисбаланс в електролитите или от прием на някакви медикаменти.

“Фигурин

При много ниски стойности на пулса се усеща отпадналост, умора и замаяност. Нужно е веднага да се потърси медицинска помощ, тъй като може да има опасност от сърдечна атака. Само лекар може да прецени дали има някаква реална опасност за здравето и да назначи съответното лечение. Ако брадикардия не се лекува, тя може да доведе до опасното състояние на нисък пулс високо кръвно налягане, болки в гърдите или опасни сърдечни проблеми.

При високо кръвно налягане се наблюдава повишаване на напрежението в артериите, пренасящи изпомпаната от сърцето кръв до всички тъкани и органи в тялото. Най-честото сърдечно-съдово заболяване е високото кръвно налягане, от което страдат голям брой хора.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *