Как да се храните, ако имате нисък хемоглобин

Срещу нисък хемоглобин трябва да хапвате повече храни, богати на желязо и други полезни вещества

Хората, които имат нисък хемоглобин със сигурност страдат от ниско кръвно налягане, имат блед тен и се оплакват от често главоболие, със затруднено дишане, сърцебиене и умора. Това са типичните симптоми на анемия, която се причинява от недостиг на желязо в кръвта. Този важен елемент е необходим за доставянето на кислород и хранителните вещества до клетките.
При състояние на анемия и нисък хемоглобин, трябва да се храните по-богато и разнообразно, да се разхождате на чист въздух и умерено физическо натоварване.

нисък хемоглобин

Срещу нисък хемоглобин трябва да хапвате повече храни, богати на желязо и други полезни вещества

По отношение на храненето, хората с нисък хемоглобин, трябва да се хранят с продукти и храни, които са богати на желязо и на витамин С, който помага за неговото усвояване. Добре е да се взема към всяко ядене по една чаша сок от лимони с вода или сок от портокали, домати и други плодове.
Другите храни, препоръчани при нисък хемоглобин, са телешки, патешки или гъши черен дроб. Добрите диетолози не препоръчват свински черен дроб, освен това са за вегетарианска диета, но всеки сам трябва да си прецени с каква храна се чувства по-добре.
Сред първенците по съдържание на желязо сред подправките са магданозът, подправката ким, семето от целина, дафиновият лист, сушен босилек, куркума, чубрица, канела, анасон, естрагон, семе от коприва, градински чай, овесени ядки и трици. Други природни продукти, богати на желязо и полезни при нисък хемоглобин, са райските ябълки, елдата, червеното цвекло, орехите, сокът от моркови, семките от тиква, ядките, рибата тон.
Трябва да знаете, че желязото, което се съдържа в храните с животински произход, се усвоява доста по-лесно, отколкото от храните от растителен произход. Хубаво е да се консумира месо, но нека то да е нетлъсто и да е варено или печено във фурна.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *