Нов медикамент ще лекува алкохолната зависимост

Продуктът „Селинкро“ ще бори алкохолизма, ЕК даде рамо на производителя

Алкохолизмът е огромен бич за обществото и за самите зависими. Това е болест, при която болните са социално неадаптивни и не могат да вършат добре задълженията си, страдат от психически проблеми и деградация на личността. Затова и много учени по света се опитват да създадат лекарство, с което биха могли да противодействат на този тежък социален проблем.

Ново датско лекарство ще лекува алкохолизъм

Сега ново лекарство, което бори алкохолната зависимост, получи зелена светлина от европейските регулатори. Те подкрепиха за издаване на разрешително на датската фармацевтична компания “Лундбек”, точно когато тя е сериозно закъсала и отчита драстичен спад в продажбата на продуктите си, пише „Блиц” като цитира “Ройтерс”.
Европейската медицинска агенция (ЕМА) е препоръчала одобряване на продукта „Селинкро”, който да бъде ползван след консултации за намаляване на зависимостта от алкохола. Обикновено препоръките на ЕМА се одобряват от Европейската комисия в срок от два до три месеца, след което лекарството ще може да се продава в Европа през следващата година.
Алкохолната зависимост и алкохолизмът имат огромен пазар по целия свят, въпреки че още не е ясно дали докторите ще могат да предписват новото лекарство за лечение и дали “Лундбек” имат маркетинговите възможности да направят голям пробив.
Новото лекарство „Селинкро” действа като блокира рецепторите в мозъка, отговарящи за зависимостите. Очаква се новият медикамент да помогне на много зависими хора, които да преборят алкохолната си зависимост.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *