Имате ли нормална температура на тялото

Какво е нормална температура на тялото, има ли отклонения и какви са причините за повишаването й

Никой в ежедневието не си мери температурата, ако не е болен, но знаем ли какво означава нормална температура на тялото, кои са болестните стойности и какво предизвиква повишаването й.
Всъщност медицината посочва за нормална температура на тялото стойности между 36,5 и 37,2 градуса по Целзий. В човешкия мозък има един своеобразен „термостат”, който позволява отстраняването на излишното количество топлина при потене.

нормална температура на тялото

Какво е нормална температура на тялото, има ли отклонения и какви са причините за повишаването й

Този термостат е хипоталамусът и той се грижи да имаме нормална температура на тялото.
Трябва да знаете, ако сте решили да проверите каква е температурата ви, че тя варира през различните часове на денонощието и сутрин и вечер се променя с 0,5-1,0 градус по Целзий.
Жените са по-особени от мъжете. При тях температурата се променя в зависимост от менструалния цикъл и периода на овулация.
Мъжете също имат свои особености – температурата на тестисите им е с 1,5 градуса по-ниска в сравнение с останалата температура на тялото.
За нормална температура на тялото се счита до около 37 градуса по Целзий. Ако тя достигне до 42 градуса, тогава става въпрос за критично състояние, при която могат да се получат мозъчни проблеми. Ако пък температурата ни спадне под 32 градуса по Целзий, започва процес на треперене от студ, но това не е кой знае колко опасно. Опасно става когато нормална температура на тялото от около 37 градуса по Целзий слезе под 30. При 27 градуса може да настъпи кома, има опасност от спиране на сърцето и дишането. Температурата под 25 градуса вече е критична, въпреки че има десетки хора, оцелели и при такива стойности. Това става при много редки обстоятелства, докато повишаването на нормална температура на тялото може да настъпи при доста заболявания.
Едно от най-често срещаните са инфекциозни и възпалителни заболявания, възникнали разстройства на имунния комплекс, злокачествени образувания и рак, приемът на някои лекарства. Повишаването на нормална температура на тялото може да се получи и при
разстройство на терморегулацията в организма.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *