За образуването на метастази е отговорен протеин

Учени откриха, че за образуването на метастази е отговорен един протеин в човешкото тяло

След продължителни изследвания учени откриха функцията на един протеин в човешкото тяло, без който не може да се образуват опасните метастази. Това откритие за ролята на този протеин с названието периостин е извършено преди време от учени в Швейцария, пише Франс прес за публикуваните резултати от изследването.

Учените са установили, че метастазите не могат да се образуват без този протеин периостин. Отдавна се знае, че метастази се образуват само от някои ракови клетки наречени стволови.

За образуването на метастази е отговорен протеин

За образуването на метастази е отговорен протеин

За да се образуват и да станат метастази от раковите клетки е необходима среда подходяща за тяхното развитие. За това е отговорен протеинът периостин с неговите функции. Средата необходима за метастазите учените са нарекли „ниша”.

По време на изследване на учени от Федералния политехнически институт в град Лозана, намиращ се в Западна Швейцария и института за рака, изолираха този протеин в опитни мишки и така доказаха, че той е отговорен за образуване на метастази от раковите клетки.

Швейцарският професор Йорг Хуелскен от научния екип каза, че в опитните гризачи след отстраняването на протеина периостин, метастази не са могли да се образуват. Когато той отсъства, те или умират или не могат да растат. Сега специалистите са убедени, че той е отговорен за образуването на метастази.

Усилията на учените са насочени към блокиране на протеина периостин и са разработили специално антитяло, което се прикрепя към него и го блокира. С това те се надяват да въздействат върху процеса на образуване на метастази.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Все още новия метод не е изпробван върху хора и не се знае как ще действа, осен това в мишките е имало странични ефекти и не се знае дали в човешкия организъм дали няма да даде също такива ефекти.

Още открития за рака четете – ТУК.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *