Как да се справим с неприятния обратен косъм

Няколко съвета как да се справим и какво да правим, ако ни се появи неприятния обратен косъм

На повечето от нас ни е се е случвало да ни се появи обратен косъм. Той се появява когато се епилираме или бръснем и ни причинява дискомфорт и болка, а понякога може дори да се стигне и до посещение на лекар, тъй като той може да забере и да образува гной под кожата.
Тук ви даваме няколко изпитани съвета как да се справим и какво да правим, ако ни се появи неприятния обратен косъм.

обратен косъм

Няколко съвета как да се справим и какво да правим, ако ни се появи неприятния обратен косъм

Ако ползвате самобръсначка, за да премахнете космите по краката, слабините и под мишниците, задължително се бръснете с топла вода. Най-добре е процедурата да се извършва под душа или във ваната. Най-добре е дори да оставите топлата вода да отвори добре порите и тогава да започнете да се бръснете. Топлата вода помага и космите да омекнат и по този начин да не се получи неприятният обратен косъм.
За да избегнете появата на подкожни косми и обратен косъм, правилното бръснене трябва да става по посока на растежа на космите, а не в обратната, или както се казва – да се прави контра.
Задължително условие при бръснене е самобръсначката да е чиста, тъй като една от основните причини за стигане до така наречения обърнат косъм, е замърсеността на инструмента. Освен това ножчетата не бива да са затъпени или замърсени, тъй като преминаването през кожата става затруднено и тогава някои косъмчета се изпускат, а други се прескачат. Какъвто и модел да е самобръсначката ви, важно е след всяко движение, да я почистваме под струя с топла вода.
Ако все пак дори и да си правите коло маска или пък да махате окосмяването по какъвто и да е начин, все пак ви се появи обратен косъм и той ви създава проблеми, може да си вземете от аптеката ихтиол и лепенки. Мястото с обратен косъм, което се е подуло и дори забрало и зачервило, се маже всяка вечер и отгоре се залепя лепенка за да не се изтрие. Ихтиолът изкарва гнойта безболезнено. Ако можете, изстискайте сами образуванието с обратен косъм и гледайте да извадите и самото косъмче, защото ако не излезе, ще забере повторно.

Погледни и тези публикации по темата:

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Как да се справим с неприятния обратен косъм

  1. zdr imam obarnat kosam na lqv krak , ot 5 g i stana mnogo golqmo kak dago mahna probvah s ihtiol neminava sega mie kato top4e , kafenikavoe dai temi savet kak dago mahna mersi predvaritelno.

    • Здарвейте Зоя! Щом е станало като топче по-добре потърсете лекар дерматолог.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *