Ето каква характеристика имат кожните обриви!

За направим правилната диагноза и характеристика на кожните заболявания, трябва да познаваме добре първичните и вторичните обриви

Обрив-обриви-характеристика-диагноза

Снимка в."Труд" по темата: "Ако имате... обриви"

Затова е необходимо да обръщаме внимание на техните характерни белези — брой, големина, форма, цвят, консистенция, разположение, граници с околната кожа, взаимно разположение и съот­ношение помежду им и пр. При това например не е достатъчно да се каже само, че дадена кожа с обриви има червен цвят. Необходимо е да се отчитат нюансите на цветовете, защото в дерматологията има най-често сложно съчетание на цветовете. Затова винаги е по-правилно последните да се определят с няколко понятия (червеносинкав, жълтеникавокафеникав и пр.).

Трябва да се познават и някои особености на обривите при дадени заболявания. Така за сифилитичната розеола е характерна .липсата на лющене, докато петната на розовия лишей се характеризи­рат със своеобразно лющене; за папулите на псориазиса са характерни розовият цвят и сребристобялото лющене, както и ясно изразеният ра­стеж на плаките и пр.; възелчетата при вълчанката са малки и меки, докато при сифилиса са по-големи и твърде плътни. Важно значение има и формата на елементите, например за червения плосък лишей е харак­терна многоъгълна папула. Консистенцията на обривните единици може да бъде плътна или мека.

Обривите се делят на мономорфни и полиморфни. Мономорфен обрив наричаме този, който се състои от елементи от един и същ вид, обикновено с еднаква форма и големина, например само от петна или само папули, както е при папулите при червения плосък ли­шей, псориазиса и т. н. Полиморфен обрив е този, който се състои от различни елементи, най-често с различна форма и големина. За истински полиморфизъм говорим тогава, когато обривът се състои от различни първични елементи, а за лъжлив полиморфизъм, когато наред с първичните обриви се наблюдават и вторични.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

ВИЖТЕ ТУК!!!>>

споделяне в социални мрежиАСТРОЛОГЪТ
НА ЗВЕЗДИТЕ ПРАВИ
ПЕРСОНАЛНИ ГАДАНИЯ!


ВИЖТЕ ТУК!!!>>

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *