При бронхит и астма използвайте билката овча опашка

Билката овча опашка е особен ценно средство срещу възпалено гърло и други възпалителни заболявания

Билката овча опашка или по-известна като лопен е известно и тачено в българската народна медицина растение. Чай от него служи за облекчаване на кашлица и се използва за облекчаване на болки, най-вече артритни. Лапи от попарени листа на билката овча опашка се налагат при подути и възпалени лимфни възли.
Използваемите и лечебни части на растението са венечните листа без чашката, които се берат по време на цъфтежа, а прецъфтелите венчета не се събират.

овча опашка

Билката овча опашка е особен ценно средство срещу възпалено гърло и други възпалителни заболявания

Растението овча опашка съдържа големи количества слузно вещество, което покрива и в същото време успокоява възпалените и раздразнени лигавици. Това го прави особено ценно средство срещу възпалено гърло и други възпалителни заболявания.
Билката има омекчаващо, отхрачващо и противовъзпалително действие, което идва от гликозидите, слузестите вещества и алкалоидите.
Билката овча опашка много успешно служи и за намаляване на високото кръвно налягане. Тя се прилага и при упорита диария, както и при заболявания на дихателната система, жлъчни и чернодробни болести.
В нашата народна медицина чай от овча опашка се прилага при бронхит, астма, и други белодробни болести, както и при инфекции на ушите и при кашлица.
Маслен извлек от овча опашка в зехтин помага много при ушни инфекции и хемороиди.
С билката чрез чайове, запарки и лапи се лекуват задух и кашлица, болести на далака, дрезгав глас и като слабително средство. Много жени приемат отвара от овча опашка при оскъдна и липсваща менструация.
Външно растението се препоръчва при хемороиди, изгаряния, гнойни възпаления, екземи и лишеи. Може с отвара от овча опашка да се правят и гаргара при зъбобол.
Чай от овча опашка се приготвя като 2 супени лъжици от цвета се заливат с половин литър вряща вода и се оставят да киснат час, след което се приема 4 пъти на ден по една винена чаша 15 минути преди ядене, 4 пъти дневно.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *