Храни с омега-3 мастни киселини борят депресия и артрит

Яжте храни, богати на омега-3 мастни киселини, за да се защитите от сърдечно-съдови заболявания, артрит и депресия

Ако искате да се предпазите от такива опасни здравословни проблеми като сърдечно-съдови заболявания, астма, депресия и ревматоиден артрит, то тогава ще трябва да заложите на повече храни, съдържащи омега-3 мастни киселини.
Заедно с омега-6, омега-3 мастни киселини са от изключителна важност за редица биохимични процеси в организма.
За разлика от наситените мазнини, съдържащи се в маслото и свинската мас, омега-3 мастни киселини са полиненаситени – т.е. те са течни при стайна температура и остават течни дори охладени или замразени.
Трите най-важни хранителни омега-3 мастни киселини са алфа-линоленова, екосапентанова и докосахексаенова киселина.

омега-3 мастни киселини

Яжте храни, богати на омега-3 мастни киселини, за да се защитите от сърдечно-съдови заболявания, артрит и депресия

Омега-3 мастни киселини имат чудодейната сила да подпомагат за здравината на клетъчните мембрани. Освен това те играят важна роля в производството на мощни подобни на хормони вещества, наречени простагландини, които помагат за регулирането на много важни физиологични функции, включително и на кръвното налягане, съсирване на кръвта, възпалителни и алергични реакции, функциите на бъбреците и стомашно-чревния тракт, както и производството на други хормони.
Полезните омега-3 мастни киселини осигуряват противовъзпалителен ефект върху ставите и подобряват притока на кръв.
Източници на омега-3 мастни киселини са сьомгата, лененото семе, орехите. Те се съдържат и в такива продукти като карфиол, зеле, карамфил и синапено семе. Добри източници са различни риби, морски дарове, соя, къдраво и брюкселско зеле, в градинския чай, тученицата, спанака и маслото от рапица.
При липса на омега-3 мастни се получава умора, суха кожа, сърбеж на кожата, чупливи коса и нокти, запек, честа настинка, депресия, лоша концентрация, липса на физическа издръжливост и болки в ставите. Могат да се появи пърхот, прекомерно изпотяване, задържане на вода.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *