Опасната атеросклероза убива бавно

При атеросклероза острите нарушения на главния мозък имат тежки последствия

Острите увреждания на мозъка са с лоши и трудни за преодоляване последствия. Никой не иска да е на мястото на хора атакувани от тези заболявания. В същото време малко са хората, които искат да се предпазят от тези заболявания в основата, на които стои опасната атеросклероза и постепенно се стига до инсулти, макар че има толкова много възможности.

Плодовете и ядките предпазват от атеросклероза

Плодовете и ядките предпазват от атеросклероза

Причината за всички инфаркти и инсулти е разбира се е атеросклерозата. За това заболяване сме чували всички, но едва ли някой може да каже нещо подробно за него.

В основата на атеросклерозата стои нарушената обмяна на веществата и като следствие отлагане на холестерола в кръвоносните съдове, тяхното стесняване и тромб. Резултатът е стенокардия, (периодични боли в сърцето), инфаркт, инсулт, увреждане на кръвоносните съдове на краката.

При възрастните хора заболяването атеросклероза е стопроцентова, казва д-р Бончо Бонев, невролог и психотерапевт. За съжаление в последно време и при младите хора зачестиха уврежданията на кръвоносните съдове от холестерола. Причините са известни, но ще ги повторим: стрес и неправилно хранене, хроничен дефицит на определени вещества в организма, които пречат на отлагането на холестерола в кръвоносните съдове, които регулират мастния обмен в организма.

“Демир

Именно тези недостатъци водят до натрупване на холестероловите плаки в съдовете. От години в САЩ се прилага масово една операция, с която лекуват холестероловите плаки – коронарното шунтиране. Това е операция, която се прави така често и така добре е отработена от американските хирурзи, че все едно правят операция от апендицит.

Контингентът на хирургичните отделения е от хора на възраст между 40 и 45 години, млади, но всички са увредени от коварната атеросклероза. Защо се получава така?

Важната и основна предпоставка за развитието на атеросклерозата е стресът. Нивото на стреса в градовете е по-голям, отколкото в селата. Затова инсултите и инфарктите се случват 2 пъти повече на хората в градовете отколкото в селата.

Образуването на адреналин при стрес предизвиква сериозно увреждане на кръвоносните съдове отвътре, кум което се устремяват клетки от кръвта да поправят дефекта. За съжаление точно на това място малко по-късно се получава холестеролова плака, затова лекарите съветват хората да се лазят от стрес като профилактика от опасната атеросклероза.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *