Остеопороза – лечение, симптоми, диета, билки и рецепти

Как се лекува остеопороза с лекарства и без тях, какви са причините за появата ѝ и симптомите. Хранене при остопороза, билки и рецепти.

Съдържание на статията: Остеопороза. Причини за остеопороза. Остеопороза симптоми. Изследване за остеопороза. Остеопороза лечение. Остеопороза лекарство. Диета при остеопороза. Упражнения за остеопороза. Остеопороза билки. Остеопороза сусам. Остеопороза профилактика. Болки при остеопороза. Петниста остеопороза. Лечение на остеопороза без лекарства. Хранителни добавки за остеопороза.

Остеопороза.

Болестта остеопороза е на костите, което се характеризира с повишена костна чупливост поради липса на калций. Пациентите с това заболяване, дори едно незначително увреждане може да доведе до счупване. Появата му обикновено възниква в резултат на нарушения на метаболизма.

Фрактура на китката вследствие на остеопороза

Фрактура на китката вследствие на остеопороза

Например, ако човек се препъне, при отваряне на врата или в паднал на пода тежък предмет или в плочките по тротоара, то при наличието на остеопороза, много лесно може да счупи кост. За болните от нея всяка ситуация, на пръв поглед е проста и може да доведе до много тежки последици – фрактура. Това заболяване засяга повече жените, особено по време на менопауза, а мъжете страдат от това заболяване много по-рядко.

Най-често се срещам при жени, които навлизат в менопауза или са в менопауза. На тази възраст те са „изложени на риск“ и трябва да бъдат особено внимателни за здравето си и да вземат под внимание всички прояви на заболяването.

За патологичното състояние при остеопороза са характерни следните особености:

– разрушаване на костната тъкан: процесите на разпадане започват да преобладават в нея над процеса на синтез;

– намаляване на здравината на костите и следователно повишаване на тяхната нестабилност;

– нарушаване на вътрешната структура на костите;

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Остеопорозата може да бъде независимо заболяване или симптом на различни заболявания. Тя е едно от най-честите заболявания. Честотата ѝ е най-висока сред по-възрастните хора и при на-възрастните хора. В момента проблемът с болестта е много важен, тъй като световната тенденция за увеличаване продължителността е в ход от години в световен мащаб.

Някои интересни факти:

– Приблизително 80% от жените след навършване на 50 години, могат да открият признаци на остеопороза, а при мъжете като заболяването то е по-рядко срещано.

– В европейските болници броят на пациентите с остеопороза след 45 години, е винаги по-голям от броя на пациенти с миокарден инфаркт, диабет и рак на гърдата.

– Най-честото усложнение на остеопороза е фрактура на шийката на бедрената кост, което се открива всяка година на 250 хиляди души в САЩ.

– Почти на всяка жена след 65-годишна възраст, се случва да има най-малко една фрактура, а най-често това е свързано с остеопороза.

– Според експерти, ако разпространението на остеопорозата продължи да расте с темпове, както и сега, през 2050 г. тя ще се превърне в масова епидемия.

Остеопорозата е често срещано явление още в древни времена, за което е видно от картините от древни времена – те често са изобразявали хора с характерна поза за това заболяване.

Интересно за костната тъкан

Костната тъкан е вид съединителна тъкан.

Структурата на костите:

– Колагеновите влакна изградени от специален вид протеин, са в основата на костите.

– Минерални съединения (главно калциев фосфат) обграждат и засилват протеиновата база и заедно те образуват концентрично разположени пластинки.

– Клетките на костната тъкан са разположени между плочите.

– Кръвоносните съдове и нервите в дебелата костна тъкан са разположени в специални канали.

Костите са подредени по такъв начин, че при минимален разход на материала, който ги изгражда, да има максимална здравина. Така например бедрото на възрастен има възможност да понесе на натоварването до 4 тона.

В зависимост от вътрешната структура, костният материал може да бъде компактен или порест (вътрешността е като гъба с много кухини).

Видове кости, в зависимост от структурата:

– Дълга тръбна кост. Основната част на корпуса на костта е дълга тръба, чиито стени представляват компактно вещество и в центъра, на която има кухина, съдържащ жълт костен мозък (мастна тъкан). Краят на тръбната кост се нарича епифиза (а има и жлеза с това име), е съставен от поресто вещество. Това е червеният костен мозък, отговорен за образуването на кръв.

– Кратки и плоски кости. Те се състоят само от пореста кост, покрита отвън с тънък слой на компактна тъкан. Червеният костен мозък се намира в тях.

– Комбинираните кости са съставени от части, които имат различни структури. Например, тази група включва прешлените и костите на черепа.

Отвън всяка кост е покрита с надкостница – тънък филм от съединителната тъкан.

Функции на надкостницата :

– нарастване на костите на дебелина – в надкостницата именно се намират зародишните клетки;

– синтез на костна тъкан след фрактури;

– кръвоснабдяване и инервация на костта;

– всички сухожилия не са свързани с костите, но към надкостницата, която ги покрива.

Видове остеопороза

Остеопорозата е разделена на две основни групи: първична и вторична. Първичната остеопороза е следствие на естественото стареене. Вторичната остеопороза е симптом на различни заболявания.

Видове първична остеопороза:

– след менопауза – развива се при жени в менопауза;

– старческа – симптом на естественото стареене на организма;

– идиопатична – развива се през всяка възраст, нейната причина все още не е установена.

Видове вторична остеопороза:

– възникваща поради ендокринни заболявания (на жлезите с вътрешна секреция): щитовидна жлеза, надбъбречна жлеза, панкреас, понижаване производството на полови хормони;

– причинени от ревматични заболявания: анкилозиращ спондилит, системен лупус еритематозус, ревматоиден артрит, остеоартрит;

– причини обусловени от заболявания на храносмилателната система, дължащи се на: на гастродуоденит и други патологии с нарушения в абсорбцията на калций и фосфор;

– поради кръвни заболявания: левкемия, лимфом, таласемия, множествена миелома;

– поради други заболявания: има много аномалии, които могат да рушат костната тъкан с остеопороза, които често се разглеждат като част от заболяване.

Причини за остеопороза.

Как протича минерализацията на костите?

Фрактура на кост с остеопороза

Фрактура на кост с остеопороза

Костната тъкан е в постоянно динамично равновесие. В нея протичат процеси на създаване и разрушаване.

Основата за отлагането на минералните съединения са протеиновите молекули на колагена, по които се оформят и израстват кристали от калциев фосфат, който след това се превръща в хидроксиапатит.

Функцията на костната минерализация принадлежи към специални клетки – остеобласти. Те отделят фосфати, които след това се комбинират с калций. Друг тип клетки – остеокласти са отговорни за костната деструкция и промиването от него на минералните съединения.

Досега процесите на костната минерализация не са изследвани достатъчно.

Фактори, влияещи върху костната минерализация, които увеличават риска от остеопороза.

– Хормонални. Някои хормони активират остеобластите и синтеза на костите, докато други, допринасят за тяхното разграждане и извличането на калция и фосфора от тях и преминаването им в кръвта. Рискът от остеопороза се увеличава значително, когато се получи хормонален дисбаланс, например в щитовидната жлеза, надбъбречните жлези, паращитовидните жлези. При жените заболяването често се развива след менопауза, тогава в организма намалява съдържанието на половия хормон естроген, който предпазва костите от счупване.

– Наследствени. Известно е, че от остеопороза са засегнати много по-често хора от европейската и монголоидната раси. Рискът се увеличава, ако заболяването се открива при роднини.

– Начин на живот. Пушенето, консумацията на алкохол, неправилното хранене, наднорменото тегло, липсата на физически упражнения – всичко това значително увеличава вероятността от развитието на остеопороза.

– Други заболявания. За развитието на остеопороза могат да допринесат много заболяванията на кръвта, на бъбреците, храносмилателната система, сърцето и кръвоносните съдове, автоимунни патологии.

– Медикаменти. Редица лекарствени средства допринасят за увеличаване на риска от развитие на остеопороза, със своите странични ефекти.

Най-често, не можем да назовем само една единствена причина, която води до развитието на заболяването. Остеопорозата е заболяване, причинено от комбинация от причини. Те се натрупват с течение на времето и се наслагват една върху друга, и в един момент, промените в костната тъкан достигат критично ниво и водят до диагностициране на остеопороза.

Остеопороза симптоми.

Заболяването остеопороза е опасно, защото в начален етап тя не се проявява, или е придружена от минимални симптоми. Често, диагнозата може да бъде вече установените в развитието ѝ усложнения.

Най-честите симптоми, които могат да бъдат характерни за ранните етапи на остеопороза:

– болки в костите, особено когато времето се променя;

– повишена обща умора;

– ранната поява на побелели коси;

– образуване на зъбен налеп и зъбни камъни;

– периодонтално заболяване – засяга тъканите, които обграждат корена на зъба;

– учестено сърцебиене.

Патологични фрактури – най-честото усложнение на остеопороза. Това е вид фрактура, която се проявява при минимално въздействие върху костите.

Въздействие водещо до патологични фрактури:

– неправилни движения;

– слаб удар, със сила, която не е достатъчна, за да счупи кост на здрав човек;

– падане, не от много високо;

– кашлица, кихане;

– нормални натоварвания, например на костите на краката, по време на разходка.

Патологичната фрактура възниква в резултат на факта, че костите на пациента стават чупливи. Често отделните части много лошо зарастват. Нарушена регенерация на счупена кост също се дължи и на остеопороза. Между счупените части от костта се оформят фалшиви стави – псевдоартроза. Функцията на засегнатия крайник бързо се влошава.

Изследване за остеопороза.

Начална фаза на диагностициране на остеопороза: идентифициране на рискови фактори.

Преди да използвате лабораторни изследвания за диагностициране на остеопороза,, лекарят трябва да идентифицира рисковите фактори, които допринасят за развитието на болестта. Това се случва по време на личен преглед и разпитване.

Рискови фактори наличието, на които лекарят установява с изясняване на начина на живот пациента с остеопороза:
– Качество на храните, наличието на достатъчно количество храни, които са добри източници на калций и фосфор.

– Идентифициране хиповитаминоза от витамин D.

– Заболявания на храносмилателната система, много от тях причиняват затруднена абсорбция и усвояване на минералите калций и фосфор.

– Хиподинамия – дълги периоди, когато пациентът е принуден да бъде имобилизиран в положение на леглото (например обездвижване при лечение на травми и други тежки заболявания).

– Менопауза, при по-възрастните жени: колко рано е настъпила менопаузата?

– Лекарства, ако пациентът наскоро е вземал лекарства за хормоните на надбъбречната жлеза, за паращитовиднте жлези?

– Хронично заболяване, наличието в пациента на хронични и остри заболявания: черен дроб, бъбрек, надбъбречна жлеза.

Диагноза – остеопороза. Измерване на костна плътност с двойно-енергийна рентгенова абсорбциометрия - DEXA методика.

Диагноза – остеопороза. Измерване на костна плътност с двойно-енергийна рентгенова абсорбциометрия – DEXA методика.

– Липса на телесно тегло, когато телесното тегло на пациента, не отговаря на стандартите за неговия растеж, когато той е много по-нисък, това показва липса на храна, липса на усвояване на хранителните вещества и създава допълнителен риск от остеопороза.

– Лоши навици (пушене на цигари и пиене на алкохол): Има навик пациента да пуши? Колко често? Дали консумира алкохолни напитки? Колко често? От каква възраст? За колко време? В какво количество?

– Изяснява естеството на работата на пациента, има ли връзка с умствена или физическа активност, упражнения, гимнастика: намалената физическа активност е един от факторите за остеопороза.

Инструментални методи за диагностика за остеопороза

Диагностичен метод Същност на метода Ефективност на метода
Рентгенография Интензитетът на цвета на костите на рентгеновите снимки дава индикация на костната плътност. При нейното понижаване е възможно да се говори за наличието на остеопороза. С оглед на диагнозата на остеопороза може да се проведе рентгенография на и костите на ръцете, краката, гръбначния стълб, таза, черепа. Правят се рентгенови снимки на засегнатите части на тялото, най-често в две проекции: челен и профилен. Рентгенографията при остеопороза има по-скоро ниско ниво на съдържание на информацията. Чрез нея не може да се открие загубата на костна маса в диапазона от 25%.
Остеодензитометрия (синоними: DEXA, рентгенова дензитометрия) Рентгенова техника. Изследването е реализирано с помощта на специални устройства денситометри. Дензитометъра излъчва рентгенови лъчи и оценява колко силно е тяхното усвояване на костната тъкан. Въз основа на този индекс се изчислява автоматично костната плътност. Идентифицира области, в които се появява костна деструкция. По проект денситометърът прилича на нормален рентгенов апарат. Поради краткото време за сканиране, има висока безопасност от облъчване с рентгенови лъчи към тялото. Голямото предимство на дензитометрия е, че тя не е инвазивна технология. За нейното изпълнение не се изисква анестезия, без хирургическа намеса за въвеждане в тялото на пациента на допълнителни вещества, лекарства, контрасти. С денситометрията може да се разгледа цялото тяло или части от тялото. Методът е много точен и информативен. Може да се получи показател, който ясно ще покаже разликата между плътността на костната тъкан на пациент от плътността на костите на един здрав човек. Понастоящем DEXA е стандарт за диагностициране на остеопороза.
Двойна рентгенова дензитометрия (синоним: абсорбциометрия) Вариация на рентгенова дензитометрия. Използва два рентгенови лъча. В зависимост от абсорбцията на излъчването от костта се оценява плътността и наситеността на калциеви соли. Изследването се провежда с помощта на големи инсталации, като например конвенционални рентгенови апарати. Използва се най-ниската доза радиация. С помощта на двойно-енергийна рентгенова дензитометрия може да се оцени състоянието на бедрената кост и гръбначния стълб. Методът не позволява да се проучи плътността на малките кости. Възможност за идентифициране на годишна загуба на костна маса до 2%.
Периферна костна денситометрия Вариация на рентгенова дензитометрия. Техниката позволява да се оцени състоянието на малките периферни кости. За тази цел се използва компактно преносимо устройство, което генерира минимална доза радиация. Методът може да се използва не само в специализирани области, но и точно в кабинета на лекаря. Периферната костна денситометрия е широко използвана за скрининг и за мониторинг на ефективността на лечение на остеопороза.
Ултразвукова дензитометрия Методът е основан на измерване на костната плътност чрез ултразвуково излъчване. Параметри за оценяване: Широколентова дисперсия на ултразвукови лъчи, докато преминават през костната тъкан. Скоростта на разпространение на ултразвуковото излъчване върху костната повърхност. И двете опции зависят от костната плътност, от съдържанието на калций в нея. Ключови показатели, които се измерват по време на ултразвукова дензитометрия: костна плътност, микроструктурата на костта, костна еластичност, дебелината и плътността на костния външен слой. Изследването наподобява конвенционален ултразвук. Време около 15 минути. Ултразвуковата дензитометрия е с висока безопасност за пациента и се различава (отсъства натоварване на органите и системите на пациента както в рентгенографията). Ето защо, изследването може да се извършва последователно на кратки интервали от време и не е противопоказано при бременни жени.
Изотопна абсорбциометрия. Метод с проучване на насищане на костния калций, който е широко използван от 70-те и 90-те години, на миналия век. Същност на метода: областта на изследването на костта е поставена между два източника на гама-лъчи. Сензор оценява степента на абсорбция на радиация от костната тъкан. Той оценява плътността и насищането на калциеви соли. Изотопната абсорбциометрия е достатъчно точен метод. Но това е свързано с относително голямо радиоактивно облъчване на тялото. Поради това, днес методът почти никога не се използва, той е заменен от рентгенологическите методи на разследване.

Лабораторни диагностични методи за остеопороза

Обикновено скоростта на образуване на нова костна тъкан и скоростта ѝ на унищожаване са приблизително равни. Остеопорозата се развива, когато унищожаването надделява над формирането. Веществата, които могат да бъдат открити в кръвта на пациента могат да бъдат разделени в три групи:

– индикатори, които помагат да се направи оценка на формирането на нова кост;

– показатели, които измерват интензивността на костна разпадане;

– индикатори, които позволяват да се направи цялостна оценка на състоянието на обмяната на веществата в костната тъкан.

Показатели, които помагат да се направи оценка на формирането на нова кост

Индикатор Описание Методи за изследване
Остеокалцин Остеокалцинът е един от основните протеини, които изграждат костите. Той се синтезира от костните клетки. Основната му маса остава вътре в костта, но определено количество в кръвта. Концентрацията на остеокалцин е в пряка зависимост от интензивността на неговото формиране. Синтезът на остеокалцин зависи от съдържанието в тялото на витамините D и К. За изследване на остеокалцин се извършва вземане на проби от венозна кръв. Норма: Жени на възраст: след 50 години 15-46 нг / мл, до 50 години 11-43 нг / мл, до 30 години 11-43 нг / мл, Мъже от 30 до 50 години 11-43 нг / мл, след 50 години 15-46 нг / мл.
Калцитонин Хормони на щитовидната жлеза. Подобрява усвояването на калция в костната тъкан от кръвта. В резултат на това съдържанието на калций в кръвта се намалява, а в костите се увеличава. За изследването се взема кръв от вената. Норма: Възраст новородени 70-150 пг / мл, Деца до 70 пг / мл, Жени 0,07-12,97 пг / мл, Мъже 0,68-32,26 пг / мл.
Костен фермент (ензим) на алкална фосфатаза Това вещество активира костните клетки, карайки ги да произвеждат повече протеини. Обикновено ги има не само в костите, но и в кръвта. За изследване се взема кръв от вената.

Всички данни са представени само с информативна цел. Само лекар специалист може адекватно да тълкува резултатите от лабораторните тестове.

Показатели за оценка на обмена на калций и фосфор

Индикатор Описание Методи за изследване и стандарти
Паратхормон Паратироидният хормон се освобождава от паращитовидните жлези, те са 4 жлези близо до щитовидната жлеза, зад нея. Паращитовидните жлези реагират на намаляването на калций в кръвта. РТН предизвиква преминаване на калциеви йони от клетката (включително костта) в кръвта. Съдържанието на калций в костите е намалено, а в кръвта е увеличено. За изследвания се взема венозна кръв. Норма: възраст до 17 години 1.3-10 пикомола / L, след 17 години 1,3-6,8 пикомола / L.
Калций и фосфор Тези два минерала са основни в костната тъкан. Но спадът и увеличаване на тяхното съдържание в кръвта не е надежден показател за състоянието на костите. Тяхното съдържание може да се увеличи или намали в зависимост от съдържанието в тялото на някои витамини под влиянието на хормони и така нататък. За да се проведе изследването се взима венозна кръв. Обикновено калцият присъства в кръвта в количество 2,2-2,75 ммол / л. Средно съдържание на фосфор: възраст до 2 години 1,45-2,16 ммол / л, от 2 до 12 години 1.45-1.78 ммол / л, от 12 до 60 години 0,87-1,45 ммол / л, над 60 години мъже 0,90-1,32 ммол / л, над 60-годишна възраст жени 0,74-1,20 ммол / л.

Параметри характеризиращи процесите на костна фрактура

Индикатор Описание Методи за изследване и стандарти
Дезоксипиридинолин (DPID) Най-информативни маркери, характеризиращи процесите на костно разграждане. Дезоксипиридинолинът е образуван от разрушаване на костното вещество, освобождава се в кръвния поток и се екскретира в урината. Съдържанието му в кръвта е пряко пропорционално на интензивността на костния разпад. За провеждане на изследване се взема урина от пациента. Норма за дами на възраст над 19 години-3,0-7,4 nmol DPD/mg, мъже на възраст над 19 години-2,3-5,4 nmol DPD/mg.
С-крайни телопептиди (Beta-Cross laps) Тези вещества са образувани по време на разпад на относително стара кост. Изследва се кръвта, която се взема на празен стомах. Норма за жени до 55 години до 573 pg/mL, жени над 55 години до 1008 pg/mL, мъже до 50 години до 580 pg/mL, мъже от 50 до 70 години до 700 pg/mL, мъже над 70 години до 854 pg/mL.

Тези стойности са за изследване, главно, за да се оцени ефективността на лечение на остеопороза. Когато е правилно предписано лечението, нивата на тези вещества в кръвта трябва да се понижат.

Остеопороза лечение.

За леко намаляване на симптомите при менопауза се използва хормонално средство на базата на растителни компоненти, например биологично активна добавка към ESTROVEL® капсули – комплекс от фитоестрогени, витамини и микроелементи, съставки, които действат върху основните прояви на менопаузата. ESTROVEL® съдържа витамин К1 и бор, които помагат за понижаване на възможността от поява и развитие на остеопороза и съответния риск за това.

Здрав гръбнак и гръбнак с остеопороза

Здрав гръбнак и гръбнак с остеопороза

Лечението на остеопороза, трябва да се извършва само с рецепта и под лекарско наблюдение.

Остеопорозата се лекува с лекарства, за хората с ендокринни заболявания се предписват лекарства, които ще помогнат за възстановяване на хормоналните нива. За възрастните се предписват добавки, богати на калций и слънчевия витамин D. За жените по време на менопауза се предписва хормонална терапия, също и бифосфонати.

Също така, на пациентите могат понякога да се предписват терапия с упражнения, масаж, но в малки дози – заради уязвимостта на костите. Понякога могат да се предпише носенето на специални закрепващи скоби, ако е необходимо.

Да се лекува напълно остеопороза не е възможно, обаче пациентите могат да се научат да живеят с нея и да спре по-нататъшното развитие на заболяването. За тази цел са необходими разходки, джогинг, танци. Всичко това е в състояние да осигури на костната тъкан, това, от което се нуждае – от здравословен „стрес“ и да я направи по-здрава. Тези сесии ще предоставят възможност за укрепване на мускулите и промяна на координацията и баланса.

Друг идеален метод за лечение на остеопороза, който отдавна се счита за полезен и е наистина такъв, и трябва да се препоръчва за всички жени, е „здравословната“ диета с индивидуално избрани съотношения на калций и прочутия с ползите си витамин D. Правилно е за всичко да се взема пред вид балансираната диета, която се основава на постулата хранителна пирамида.

Особено в случая трябва да се гарантира, че пациентът получава необходимот5о количество хранителни вещества, за да има не само калций, но и витамин D. Това може да се случи в процеса на хранене на храната и при използване на хранителни добавки.

Остеопороза лекарство.

Лечение с бисфосфонати

Бонвива – лекарство от групата на бисфосфонатите

Бонвива – лекарство от групата на бисфосфонатите

Един от най-съвременните методи на лечение на заболявания, представени от жени са бифосфонати. Те представляват най-стабилни аналози на пирофосфат, които се образуват естествено. Те действат на женското тяло по този начин: вграждат се в структурата на костната тъкан, и се задържат там за дълъг период от време и забавят костната резервация чрез намаляване на остеокластната активност.

В момента лечението с бисфосфонати трябва да се разглеждат като признат метод за профилактика и също за лечение на остеопороза, и не само за нежния пол, но и за господата.

Изследванията, които са били извършени успешно на много хиляди пациенти са показали, че бифосфонатите:

– не са опасни абсолютно;

– понасят се добре от човешкото тяло;

– има малко странични ефекти;

– инхибират костната резервация;

– положителен ефект върху увеличаването на минерална плътност на костите (BMD);

– намаляване вероятността от риска от фрактури.

Към днешна дата в активната практика се прилага само определено количество бисфосфонат, а именно, алендронат, ризедронат, ибондронат, золедронова киселина. Те се характеризират с различни начини и методи за въвеждане в организма.

Тамоксифен (Нолвадекс) – стимулатор на естрогенови рецептори - за третиране на определени видове онкозаболявания на гърдата, но и инхибира разпада на костите и съхранява костната маса. Използва се и за остеопороза.

Тамоксифен (Нолвадекс) – стимулатор на естрогенови рецептори – за третиране на определени видове онкозаболявания на гърдата, но и инхибира разпада на костите и съхранява костната маса. Използва се и за остеопороза.

Най-добре познатият и добре изследван е бисфосфонатът Алендронат , който трябва да се разглежда и като по-предпочитан от лекарите. Неговата степен на ефективност е доказана в многобройни проучвания на тези, които страдат от остеопороза. Изследвания се извършват в случаите на фрактури на прешлените.

Също така, това лекарство е ефективно за профилактика на остеопороза при жени в менопауза с остеопения. Като цяло Алендронат намалява вероятността от образуване на голямо разнообразие от локализиране на фрактури с 50%, а вероятността от специфични фрактури на прешлените – с 90%.

Това лекарство се предписва в доза от 70 мг, т.е. едно хапче, веднъж седмично. При постменопаузална остеопороза тип ризедронат се използва в доза от 30 мг на седмица.

Лекарствен препарат Миакалцик

Освен представените по-ранни методи основната линия при лечението на остеопороза в някои случаи могат да бъдат използвани Калцитонин (сьомга). Този препарат е специфичен аналог на ендокринния хормон калцитонин, който е дълбоко ангажиран във възстановяването на калциевата хомеостаза.

Здрава кост на гръбнака и кост с остеопороза

Здрава кост на гръбнака и кост с остеопороза

Отличителната черта на лекарството Миакалцик, който съдържа калцитонин от сьомга (но повече се предлага синтетичен) е, че трябва да вземем пред вид фактът, че от време на време, намалява риска от фрактури при изключване на очевидната динамика на заболяването. Това става възможно благодарение на положителното му влияние върху качеството на костта (тяхната микро- и макроархитектоника).

Вероятността за образуването на нови фрактури на гръбнака по време на лечението Миакалцик намалява с 36%. В този случай, лекарството се характеризира с друг параметър, който се използва активно в медицинскашь практика. Миакалцик прави очевиден аналгетичен ефект, когато тези усещания са провокираха от фрактури.

Хормоно-заместителна терапия

Хормоно-заместващата терапия (HRT), трябва също да се отбележи. Това означава, че тя е с висока степен на ефикасност за жените в постменопаузалния период. Съществува сериозен страничен ефект от терапията при условие, който се състои във венозна тромбоза. В тази връзка, в процеса на назначаване на лечение на всяка жена, е задължително да бъде информирана за възможността от усложнения.

Но въпреки това, тази HRT остава основна превантивна мярка за много дами в менопауза преди 45-годишна възраст. В допълнение, тя е средство, което е наистина ефективно, защото премахва всички видове клинични вегетативни симптоми, които са характерни за менопаузата.

Във всеки случай, проблемът на женската HRT, за да бъде предписана трябва да се направи внимателно мамологичен и гинекологичен преглед и наблюдение.

Изкривявания на гръбначния стълб при остеопороза

Изкривявания на гръбначния стълб при остеопороза

При постоянна болезненост в долната част на гърба някои упражнения могат да бъдат доста ефективни за укрепване мускулите на гърба. Вдигане на тежести и други подобни като падане, могат само да влошат симптомите. Ето защо се препоръчва постоянно натоварване във физически план.

Диета при остеопороза.

На първо място е необходимо нормализиране на обмяната на минералите в организма, тъй като остеопороза е причинена от недостиг на калций, и неговата неспособност да се усвоява. За да се увеличи абсорбцията на калций в съдовете на червата, добавете малко натурални растителни масла. Не забравяйте да ядете извара и млечни продукти, желирани и желеобразни ястия, листни зеленчуци, сурови ядки, семена.

Важно е също да се включат в ежедневното меню храни, които съдържат фитоестрогени, тъй като липсата на хормона естроген, който се синтезира все по-малко с напредването на възрастта (особено при жени след спиране на менструацията), активира процесите на костна деструкция. Кофеиновите продукти измиват калция от костите, така че те трябва да бъдат заменени с билкови чайове от растения, съдържащи фитоестрогени (градински чай, сминдух, корен от женско биле, плодове от хвойна, жълт кантарион, листа от риган, сладка детелина , върбика, липов цвят, див сладък картоф).

Продукти, необходими в храната за предпазване и лечение на остеопороза: бобови растения (соя, фасул, леща), люцерна и червена детелина (добавки с тези лекарствени растения), зърнени храни (кафяв ориз, ечемик, овес, елда, пшеничен зародиш), зелени зеленчуци (целина, магданоз, броколи, чесън, аспержи), плодове (смокини, стафиди тъмни сортове, червени и сини сортове грозде, нарове, ябълки), морски дарове, риба, ленено семе, естествена (жива) бира и висококачествено червено вино.

Основни цели на хранителната терапия за остеопороза:

– добавяне към ежедневните продукти храни, които съдържат големи количества калций;

– добавяне към ежедневните продукти храни, съдържащи големи количества от вещества, които подобряват абсорбцията и усвояването на калций;

– изключват се продукти, които забавят усвояването на калций и го извеличат.

Тялото трябва да усвоява такива полезни вещества като за нормална абсорбция на калций и фосфати в костната тъкан: магнезий, мед, витамин К, В6, D, A. При остеопороза е необходимо пълноценно хранене с протеини.

Храни, богати на калций и показани на остеопороза:
– мляко и негови продукти: сирене, кисело мляко, кашкавал;

– зърнени храни, зърнени храни;

– зеленчуци тъмно зелени;

– сушени кайсии и други сушени плодове;

– ядки;

– хляб пълнозърнест;

– месо;

– мазна риба.

Ако се използват само храните не могат да се покрият нуждите на организма от калций, за неговото по-добро усвояване могат да се използват витамини и различни хранителни добавки под формата на лекарства (калциев хлорид и калциев глюконат).

Храни, които влошават усвояването на калция и не се препоръчва при пациенти с остеопороза:

– кафе

– силен чай

– шоколад

– алкохол

– свинско, телешко, черен дроб – продукти, които съдържат голямо количество желязо, влошават усвояването на калций.

В допълнение към калция, костите се увреждат от дефицит на силиций. За този случай народните лечители имат свои собствени инструкции.

Трябва да се ядат повече храни, с алкално действие. Препоръчва се съотношението между алкални и киселинни храни да е 4:1. В алкалните храни има антиоксиданти, които помагат против възпалителните процеси, затова трябва да се ядат повече плодове и зеленчуци.

В лука и в марулите има кверцентин, който е полифенол, възпрепятстващ функцията на остеокластите. Задължително да присъстват на трапезата и ядки заради богатото си съдържание на витамини. Много важно е да се намали крайно употребата на сол – тя действа да се отделя калцият чрез урината.

В допълнение към храненето, можем да кажем, че много съвременни лекари и учени отхвърлят млякото и млечните продукти като полезни храни за костите и против остеопороза. Според научните изследвания, млякото помага да се извлича калция от костите, макар че то съдържа калций. Подробности ще научите от лекцията за млякото във видео клипа след статията. В развитите страни, където се консумират най-много млечни продукти, има най-висок процент на заболявания от остеопороза. Калцият в млякото е биологично не активен, освен това млякото дава кисела реакция, а калцият е алкална буферна система и затова той се руши чрез млякото, защото той отива за противопоставяне на киселата среда.

Упражнения за остеопороза.

Какви упражнения да се извършват при остеопороза?

Набор от упражнения за остеопороза трябва да се правят по давност и под лекарско наблюдение. Специалистът ще вземе предвид стадия на заболяването и тежестта на патологичните промени в костите, възрастта и физическата способност на пациента, съпътстващите заболявания. Ако все пак решите да правите гимнастика самостоятелно у дома си, по-добре се консултирайте се с вашия лекар. Един примерен набор от упражнения за остеопороза (като се започне с 4 – 5 повторения на всяко упражнение, след това могат да се увеличат):

В състояние на покой, легнете на пода на гърба:

– сгъване и удължаване на краката;

– завъртете краката навътре и навън;

– огъване и разгъване на ръцете (ръцете на раменете);

– повдигнете право нагоре ръката;

– сложи възглавница под краката си, и коленете да са на половина в свито положение, извършете последователно разгъване на коленете;

– прегънете колене и ги дръпнете към гърдите си, за да остане в това положение за 5 секунди.

В изходното положение, легнете на пода по корем:

– изпънете раменете над повърхността на пода, и останете в това положение за 5 секунди;

– упражнение ножици: пресичане на краката, така че да е предвидено горният крак да се редува в дясно, а след това на левия крак.

– да се повдигне единия крак над пода толкова, колкото можете, но да се избегне болката (в идеалния случай – до 90⁰), а другия крак, и ръцете трябва да бъдат притиснати към пода; след това да смените краката.

Остеопороза билки.

Кои са най-популярните методи за лечение на остеопороза?

В народната медицина, има доста голям арсенал от методи за лечение на коварната остеопороза. Но преди да се приложи някой от тях, не забравяйте консултация с лекар.

Лечение на остеопороза с компреси от черен оман

Вземете малко количество сухи листа от черен оман и го оставете за известно време в разтвор от димексид. Направете компреси на местата с болки, 1 – 2 пъти на ден.

Лечение на остеопороза с мумие

Вземете малко количество от мумия, колкото главата на кибритена клечка. Разтваря се в чаша вода. Взема се три пъти през деня, 20 минути преди хранене. Продължителност на лечение е 20 дни, тогава трябва да се направи почивка.

Лечение на остеопороза с черупки от яйца и лимонов сок

Смелете ситно яйчени черупки. Разбъркайте ги в лимонов сок. Вземете по супена лъжица веднъж на ден. Могат и да се ядат смлени на прах яйчени черупки, сутрин по лъжица на гладно. Предварително се маха ципата под тях.

Лечение на остеопороза с компреси от здравец

Вземете 1 супена лъжица сушен здравец. Сварете го в чаша завряла вода и оставете за един час да се запари. Нанесете компреси върху засегнатото място.

Настойки от зелен магданоз и копър за остеопороза

Отвара от лук

Отвара от лук

Чай от глухарче  

Полезни свойства и състав

Глухарчето е бо

гато на калций, както и антиоксиданти, които предпазват костите от увреждания, свързани с възрастта.

Рецепта за приготвяне

В чаша вряла вода се сипва супена лъжица от билката глухарче. Оставя се да се запари за около половин час.

Дозировка и употреба:

По една трета от чаена чаша три пъти на ден, взема се за 3-6 месеца.

Третиране с глинена вода

Полезни свойства и състав

Глината съдържа силиций, който е част от костната тъкан.

Рецепта за приготвяне

В 150 мл вода, сложете чаена лъжичка глина и внимателно разтваряйте.

Дозировка и употреба:

70 мл от разтвора на празен стомах три пъти дневно, за 3 седмици. След почивка една седмица, курсът се повтаря.

Външно третиране с масло на основа от репей  

Полезни свойства и състав

Репеят съдържа 5 антиоксиданти – флавоноиди, които предпазват клетките, включително костната тъкан, от увреждане.

Рецепта за приготвяне   

Въз основа на растително масло се получава масло от репей. За приготвянето му се използват цветове от репей, които се пълнят с растително масло и се влива в тъмно в продължение на няколко дни.

Дозировка и употреба:

Втриване на мазнините в ставите и костите 1-2 пъти на ден в продължение на 2-3 месеца.

Билката хвощ е източник на силиций. Можете да пиете чай от хвощ.

Хвощ за остеопороза

Хвощ за остеопороза

Корен от черен оман

Полезни свойства и състав

Корен от черен оман има невероятни свойства за бързо възстановяване на костната тъкан при фрактури, с костна туберкулоза и други заболявания на костите и ставите.

Рецепта за приготвяне

Черният оман може да се използва и вътрешно (с повишено внимание, защото е отровно растение) или като мехлем с основа на него. За подготовката на мехлема се изисква свинска мас и фино нарязан корен от билката. За настойка са достатъчни 10 гр. корен който се запарва във вряща вода за 3 часа и добавете няколко капки димексид.

Дозировка и употреба:

Мехлемът се разтрива върху засегнатите области, костите и ставите веднъж на ден. Настойката за пиене по супена лъжица трикратно през деня, с продължителност 1 месец.

Зелен чай срещу остеопороза

Зелен чай срещу остеопороза

Златни мустаци и зехтин

Полезни свойства и състав

Билката златни мустаци имат много сложен химичен състав, съдържат много микроелементи, необходими за костната тъкан, затова се използват за лечение на остеохондроза, атеросклероза и остеопороза.

Рецепта за приготвяне

Използват се и листата и мустаците на растението, натрошени и залети със зехтин до покриване на билката, след това във водна баня сместа се загрява до 50 ° С, запарва се зьа час и се филтрира.

Дозировка и употреба:

С такива мазнини втривайте в ставите, гръбначния стълб двукратно през деня с продължителност 1 месец. Освен това към изброените народни рецепти за подобряване на абсорбцията на калций, можете да вземате инфузии от растения като – люцерна, сабленик, плодове от хвойна, самобайка, здравец, пача трева и хвощ,. В допълнение към консумирането на инфузии от тези лечебни растения вътрешно, те могат да се използват и като компреси върху ставите и костите.

Остеопороза сусам.

Сусамовият тахан е суперхрана, пази ни от остеопороза и още куп болежки

Сусамовият тахан е суперхрана, пази ни от остеопороза и още куп болежки

Суровите сусамени семена са богати на калций, който е биологически активен. Препоръчва се да се ядат сурови смлени сусамени семена или суров сусамов тахан.

Сусамовият тахан се използва в рецепти при фрактури и срещу ставни болки. Например ленено брашно, сусамов тахан, суров слънчоглед и мед се смесват в равни количества. Разбъркват се добре и се прехвърлят в стъклен буркан. Изяжда се от сместа по лъжица, преди хранене всеки ден. Само сусамов тахан може да се яде и с храната или с мед.

Остеопороза профилактика.

За предотвратяване на остеопороза е необходимо да се прилага:

– правилно хранене;

– достатъчно физическа активност;

– приемане на мултивитамини комплекси, биологично активни хранителни добавки, съдържащи калций;

– навременно лечение на всички заболявания, които могат да причинят остеопороза;

– отхвърляне на лоши навици: тютюнопушене, злоупотреба с алкохол;

– рационален режим на труд и почивка;

– да се борите с наднормено тегло;

– достатъчно излагане на слънце (под действието на слънчевата светлина се образува витамин D в кожата, което насърчава абсорбцията на калций в костите).

Сусамов тахан при остеопороза

Сусамов тахан при остеопороза

Прогноза: какво да очакваме от лечението на остеопорозата?

Когато се прилага правилно избрано лечение, може значително да се забави или напълно инхибира развитието на остеопороза. Въпреки това, при много от пациентите, способността за работа е намалена, затова се препоръчва да сменят работата си, и да се замени с по-проста или да не работят тежък ръчен труд, защото костите са чупливи.

В случай на усложнения, прогнозата е влошаване на заболяването. Например, патологична фрактура на шийката на бедрената кост доста често води до смъртта на пациентите, обикновено в рамките на първата година.

За качествено лечение на остеопороза е важно не само да се вземат лекарства, но също така пациентите трябва да се съобразят с лекарския съвет за правилния начин на живот и хранене.

Болки при остеопороза.

При остеопороза протича процес на загуба на костна маса, който е неосезаем и невидим. Но когато болестта премине в напреднала форма, тя може да предизвика фрактури и заболяване, което се нарича кифоза. То представлява значително изкривяване на гръбначния стълб с повече от 35-45 градуса. Кифозата и счупванията и могат да бъдат много болезнени.

Най-честата причина за болките е компресирането на гръбначния стълб. Характерните белези са резки и силни болки в гърба. Те се увеличават в седящо положение и при ходене. В легнало положение те се успокояват. Болки и затруднения има при накланяне и извръщане и, пациентът става по-нисък, гръбначният стълб се изкривява.

Петниста остеопороза.

Тя се нарича още синдром на Зудек и се получава при около 90% от страдащите в горните крайници като предизвиква ограничено движение и отоци на пръстите и китките. Доста често се случва след продължително обездвижване. Симптомите ѝ са увеличено изпотяване и колебания в температурата на кожата, усеща се тръпнене и напрежение, не много силна болка. Все пак остеопороза от този вид отшумява до 6 месеца.

Болестта на Зудек в медицината е известна и с името алгодистрофия, при нея дългото ограничаване движението на даден крайник би могло да причини и локализирана остеопороза. Дамите с дефицит на хормона естроген са сред най-рисковите групи за коментираната болест на Зудек, които са с опасност да развият остеопороза след като са навлезли в менопаузата. В тези случаи по-често се получават фрактури на прешлените.

Петнистата остеопороза се получава след травма в крайниците, ако има счупване на кости, след обездвижване и при грешно проведено лечение. Обикновено се появява в областта на ръцете.

Тя има три стадия. Първият се характеризира с остро възпаление и засегнатият крайник е с оток и е болезнен, кожата е зачервена и топла и чувствителна на натиск. При движения на пръстите се засилват болките. При втория стадий се наблюдава дистрофия – кожата изтънява, избледнява и става лъскава и по-хладна, загубва своята еластичност.

При третия стадий атрофията се развива, след няколко месеца. Няма болки, но движенията на ставите тежки и се стига до ограничения и до обездвижване, на засегнатата ръка, и тя става студена.

Лечение на остеопороза без лекарства.

Както вече писахме терапиите без лекарства са главно диета и повече движение, съобразено със състоянието на индивида.

Хранителни добавки за остеопороза.

Сред хранителните добавки могат да се ползват Шуслерови соли, комбинация от номвера 1, 2 и 11. Например по 3 таблетки от номер 1 сутрин от номер 11 на обяд и на вечеря номер 2. Те могат да се смучат под езика или да се пият с малко вода – 100-150 мл.

Остеопороза – диета, билки и рецепти за лечението ѝ

Остеопороза – диета, билки и рецепти за лечението ѝ

Друга добавка, която може да се взема е Сириус-Д, българска добавка, която възстановява тъканите, но за съжаление има и отзиви за нея, че не е подействала както се очаква според предназначението.

Желатинът е също подходящ като добавка към храната при остеопороза. Той съдържа аминокиселините глицин и пропилин, които се извличат от животинските кости и сухожилия, а за нас снабдяването ни по естествен път е доста проблематично. Същевременно обаче са абсолютно необходими за хрущялната тъкан и костите градивни елементи. Затова той подпомага терапията на остеопороза и остеоартрит, и помага за възстановяване след травми и счупвания. Съставката желатин е извлечена от животински продукти и се предлага на капсули Тя влияе и на другите структури, които са рогови като нокти и коса.

По аптеките се продават и други хранителни добавки за костите и за остеопороза със съдържание на калций и други минерали – Osteo Prim Plus, Допелхерц актив, Нейчър плюс и други.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *