Остеохондроза – причини, симптоми, лечение

Болестта се наблюдава главно при деца и юноши в интензивен растеж

Остеохондрозата е заболяване, засягащо ставния хрущял и нормалното костно формиране, наблюдавано предимно при деца и младежи в хода на интензивен растеж..

Основният симптом е болезнено подуване на долната част на крака - пищялът

Счита се, че остеохондрозата е причинена от малки травми, причинени в области на крайниците които не са завършили растежа си.Тя се среща често при юноши, които играят футбол, баскетбол , волейбол, и др. Болестта засяга повече момчетата, отколкото момичетата.
Симптоми
Основният симптом на остеохондрозата е болезнено подуване на долната част на крака – пищялът. Симптомите се появяват на единия или двата крака. Може да се появят болки в краката или болки в коляното, чието състояние се влошава при бягане, скачане, изкачване на стълби.
Лечението включва:
Почивка и намаляване на движението, когато детето ви има симптоми – Понякога, детето ще трябва да си вземе почивка от повечето или всички спортове за 2 или повече месеца, Поставяне на лед върху болезнената област от два до четири пъти на ден, и след активно движение.
В редките случаи, в които симптомите не изчезват, могат да се използват патерици за да се отнеме тежестта от болезнения крак.
Рядко може да бъде необходима операция.
В повечето случаи , болестта изчезва след като детето завърши растежа си.
Редовното разтягане, както преди, така и след физически упражнения и лека атлетика, може да помогне за предотвратяване на остеохондрозата.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *