При лечение на остеохондроза си помогнете с храни и билки

Болките при остеохондроза се появяват, след като е увредила вече гръбначния стълб

Заболяването остеохондроза засяга в началото хрущялите в ставите, а в по-напреднал етап и костите в тях, дисковете между прешлените губят своята течност и стават по-малко подвижни.

Това става причина да се затрудни движението на гръбначния стълб и се получават болки. Пълно оздравяване от болестта може да се постигне само по време на началния етап от развитието й. Възможно е да не се чувстват болки, но проблемът не е отстранен и при такова развитие остава да се борят болните с патологичните промени като изтръпването на ръцете и главоболието.

Освен от остеохондроза, болките в ставите могат да бъдат от артрит, ревматизъм, артрози, периостити, изкълчвания, травми и други. Лекарствата изписвани от лекарите не могат да я лекуват, също и не може да се ползват по-дълго време и така заболяването става хронично.

Единственото добро решение, което трябва да се добави към лекарствата е физиотерапията. Тя включва повече упражнения, които трябва да се правят под ръководството на физиотерапевт. Към физиотерапията трябва да се добави и подходящо хранене, пиене на повече вода и природосъобразен начин на живот казано по-точно.

Една от причините за появата на остеохондроза е изсушаването на хрущялите. За да се възстанови нужната им течност е необходимо да се увеличи пиенето на вода. Нужната доза е около 2 литра на ден. Освен вода може да се пият и пресни сокове от плодове и зеленчуци и билкови чайове.

Друга причина за нея е заседналият живот. Това означава, че е необходимо повече движение за възстановяване и предпазване от напредване на развитието на болестта. Всеки ден болният трябва да бяга, да ходи на фитнес, да прилага други упражнения, каквито си избере, за да може тялото му да е в движение и да има достатъчно натоварване.

Храната трябва да е бедна на сол, защото отлаганията на соли по костите са много вредни. Избягвайте варените храни, понеже те помагат за отлагането им. Яжте повече пресни и сурови плодове и зеленчуци. Някои лекари препоръчват да се яде по 6 пъти на ден при остеохондроза, което е в противоречие на принципите на здравословното хранене.

При лечение на остеохондроза си помогнете с храни и билки

При лечение на остеохондроза си помогнете с храни и билки

Според тях трябва да се храним 2 или 3 пъти на ден, за да може храната да се смели добре и след това да се приема следващата храна. Препоръчания интервал между храненията е 5 часа, но всеки сам преценя кога е гладен и кога да се храни.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Храната трябва да е богата на витамините А, В, С и D, на минералите калций, фосфор, манган и магнезий.

На витамин А са богати морковите, телешкия черен дроб (той се препоръчва пред другите); на витамин В – риба, бобови храни, банани, яйца; на витамин С – шипки, касис, цитрусови плодове, сливи, чушки и други; на витамин D – риби и рибено масло, яйца, мляко, масло и слънчевите лъчи.

За да си набавите минералите яжте ядки, бобови култури, сусамово семе, трици, слънчоглед, краставици, спанак, морски водорасли, риба, мляко, извара, лук, картофи и други.

Ако се получи обостряне на симптомите вземайте повече витамини, тлъста риба, кисело мляко, извара, ядки, пълнозърнести храни и всичко останало, което писахме по-горе, но по-стриктно да се прилагат. Да се изключат напълно от менюто захарта и изделията от бяло брашно, кафе, подправки и силни чайове.

Препоръчително е да се вземат непременно адаптогени – женшен, китайска магнолия и други. Храненето при остеохондроза трябва да е балансирано и рационално, не е правилно да се мисли, че само от определена храна може да се излекува болестта.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *