Кои са симптомите на остра вирусна инфекция

Как да разпознаем кога сме пипнали остра вирусна инфекция и как да й противодействаме

От октомври до март по принцип е сезонът на настинките, вирусите, грипа и неприятната остра вирусна инфекция, от която дори в момента вече хората започнаха да боледуват.
Неприятната и сваляща ни на легло остра вирусна инфекция поразява най-често гърлото, носа и ушите. Болестта се предизвиква от вируси и бактерии, но често става въпрос и за обикновена настинка, парагрип или друг някой есенен риновирус.
Заразяването става по въздушно-капков път чрез кихане, кашляне или чрез пряк контакт от ръцете към устата, очите или носа.

остра вирусна инфекция

Как да разпознаем кога сме пипнали остра вирусна инфекция и как да й противодействаме

Неприятната остра вирусна инфекция започва по принцип със зачервено гърло и болки там. За няколко часа инфекцията вече е причинила хрема, кихане, кашлица, главоболие, болки в мускулите и понякога се вдига висока температура, която е по-характерна за децата.
В началото хремата е водниста, но след няколко дни се сгъстява и става жълто-зеленикава. Болките в гърлото преминават бързо, но хремата и кашлицата продължават понякога и до две-три седмици.
Неприятната остра вирусна инфекция рядко причинява сериозни усложнения, но в около 1% от случаите може да се развие синузит или отит, а така също да обостри астма при хора страдащи от нея и да увеличат риска от инфекции на долните дихателни пътища и да прерасне в бронхит и пневмония.
Стресът, пушенето и слабият имунитет предразполагат към по-често възникване на остра вирусна инфекция. За да се предпазим от заразяване, трябва да се спазва добра лична хигиена, ръцете да се мият често, да се храним здравословно и да използваме полезни храни и напитки като плодове, зеленчуци и млечни продукти.
Лечението на остра вирусна инфекция включва повече почивка, големи количества течности под формата на чай или пресни плодови и зеленчукови сокове, както и приемането на по-големи дози витамин С.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *