Остър бронхит – причини, симптоми и профилактика

Разходки на чист въздух и витамини предпазват от болестта

Бронхитът може да се появи не само като усложнение на грипа и настинката, но и след прекарани скарлатина, морбили, варицела. При него се възпаляват бронхите – остро или хронично, което предизвиква натрупване на слуз в тях. Острият бронхит обикновено преминава за няколко седмици. Възможно е да го съпътстват прегракнал глас и синузит.

Кашлицата е един от симптомите на хроничния бронхит

Хроничният бронхит е най-често е резултат от продължително дразнещо лигавицата на трахеята и бронхите действие на вредности от околната среда. Обостря се през зимния сезон, при простуда, от влага с често повтарящи се пристъпи и кашлица.
Симптомите са кашлица, задух, болки в гърлото, гърдите или в гърба, повишена температура до втрисане. Възможни са и силна жажда, зачервена суха кожа, напрегнатост. Температурата се покачва постепенно, болният е отпаднал, раздразнителен, усеща сухота в гърлото, при поемане на въздух започва суха болезнена кашлица, която се появява и при излизане от топло на студено.
При задълбочение сухата кашлица е придружена и от парене в трахеята, жълтеникави храчки, възможно кървене от носа. Отхрачването става все по-трудно, а секретът – все по-обилен. Появяват се хрипове и шумен задух, възможно е и посиняване на устните. След известно време се появява и спастична кашлица с трудно отхрачване, която може да стане задушаваща и наподобяваща астматичен пристъп, гадене и повръщане, обилно слюноотделяне.
Обикновено причината за острия бронхит е инфекция причинена от вируси.
Профилактиката на острия бронхит включва предпазване от вирусни, бактериални, хламидийни инфекции. Пушачите да ограничат или напълно да спрат цигарите, да се избягват и запрашените места. Честите разходки сред природата, богатата на витамини и минерали храна също помагат в борбата срещу бронхита.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *