Как се прави отвара от билки?

Това действително е истинска наука

От стари времена е било прието да се смята за истински талант умението да събираш, да приготвяш, да правиш настойки и запарки от различни билки, да приготвяш отвари.

Това действително е истинска наука, базирана върху познаването на човешкия организъм, на родната природа, растенията, техните особености, в зависимост от годишните времена, и върхуумението да приготвиш лечебни отвари, настойки. Към това трябва да се добави и многогодишния опит, познанията за билките, често предавани от предците, от поколение на поколение, от предците, които са лекували с билки.

За това може много да се пише. Нашата задача се свежда до това всеки в къщи — за собствените си нужди и за нуждите на семейството си — да може да приготвя настойки и отвари от билки, плодове, корени, кора, листа, които са акумулирали в себе си лечебни свойства, дарени им от природата. Запомнете някои препоръки.

Не използвайте билки, които сте съхранявали няколко години.

Не смесвайте в един съд наведнъж много билки.

Не ги варете в алуминиеви, медни, тенекиени съдове. Най-добре е да правите настойките в порцеланова и стъклена посуда.

Не приготвяйте наведнъж голямо количество отвара. Направете си сметка колко ще ви трябва от нея за едно денонощие. На следващия ден запарете нова отвара.

Когато приготвяте настойка, залейте билките с вряла вода и ги оставете да се запарят в плътно затворен съд не повече от няколко часа. Не е необходимо билките да киснат във водата по два-три дни.

Когато правите отвара, не я оставяйте да ври прекалено дълго. По-добре е, след краткотрайно кипене, да я оставите да се запари в затворен съд, докато изстине, после я прецедете.

Правенето на отвара от билки е истинска наука

Настойките не бива да се пият прекалено студени. Голям ефект има от тях, когато са топли.

“Демир

Ако са ви казали, че трябва да пиете от някаква билка един месец, спазвайте указанието. Не прекъсвайте лечението, тъй като няма да има полза от него.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *