Оток на крака – причини, лечение с билки и народна медицина

При появата на оток на крака, може да се говори за симптом на различни опасни заболявания, на сърцето, на бъбреците и други, освен травмите

Съдържание на статията:

Оток на крака. Причини за оток на крака. Лимфен оток на крака. Оток на крака след операция. Народна медицина при оток на крака.

Оток на крака.

Симптомът оток на крака представлява преливане на клетките с течност и междуклетъчното пространство на мускулите на краката. На такива патологични промени обикновено се подложени долните крайници в дисталните им сегменти, като пищялите и ходилата. Това се свързва с най-голямото функционално натоварване, което се осъществява върху пищялите и ходилата в процеса на ежедневните дейности в най-ниската им позиция спрямо централните части на тялото, когато човек е в изправено положение.

Течността в тялото е в съдовите и междуклетъчните пространства. От баланса между тях зависи възможността и степента на увеличаване на отока.

Ключовите връзки за саморегулиране в този механизъм принадлежат на:

 • Хидростатичното кръвно налягане на съдовата стена;
 • Хидродинамичните характеристики на кръвния поток;
 • Показателите на осмотичната и онкотична активност на междуклетъчното пространство и плазмата.

Отоците по долните крайници могат да бъдат с различна степен на тежест, но те винаги са доказателство за дисбаланс между реалните възможности на механизмите за регулация на обмена на течности и натоварването на междуклетъчното пространство. Полученият оток може да бъде както адаптивен нормален отговор на организма към условията на околната среда, така и първата проява на сериозни заболявания.

Симптоми

Разбирането и подозирането на наличието на подуване на долните крайници може да се основава на някои симптоми. Те могат да бъдат с различна тежест и в същото време да могат да останат на стабилно ниво или да се увеличават. В първия случай говорим за физиологичните механизми на появата на синдрома на оток. Във втория – определено за патологията. Поради това, като се имат предвид такива въпроси, не можем да пренебрегнем проявите на оток на крака, които могат да означават опасно заболяване.

“Фигурин

Тревожни са следните симптоми:

 • Пастозност. Това представлява дифузно оцветяване (зачервяване) на кожата и подкожната тъкан на долните крайници, с леко подуване в долната трета и на областта на глезена около цялата обиколка на двете крайници. Нейното присъствие е съпроводено от леки следи, оставащи след силен натиск върху кожата на предната повърхност на пищяла в проекцията на пищяла. Същата диагностична стойност принадлежи на марките за чорапи.
 • Местно подпухване. Като правило, то се намира на единия или двата крайника в областта на глезена или около обиколката на глезена.
 • Силно подуване на единия крак или на двата крака. В същото време то се простира до нивото на коленната става или дори по-високо. След натискане върху кожата остават големи следи от потъване на пръстта, които не остават дълго време.
 • Трофични кожни заболявания, дължащи се на оток. Настъпват изключително със силен оток, причинявайки прекомерно изсушаване на кожата. На този фон се развива подобряване на изтичането на течност от повърхността на кожата и се появяват пукнатини, които се трансформират в ерозия, рани, трофични язви и дерматит.

Причини за оток на крака.

Едемът на краката не е отделно заболяване, а симптом, който трябва да бъде правилно интерпретиран във връзка с определянето на възможната причина за възникването му. Има няколко групи болести, които се проявяват чрез подуване на краката. Всички тези заболявания и основните диференциални диагностични критерии са показани в таблицата.

Група заболявания причиняващи отоци Как изглежда отокът?
Подуване на краката при здрави хора, дължащо се на претоварване на долните крайници и на хидростатичния ефект върху съдовете за микроваскулатура на фона на дълъг престой в изправено положение. И двата крака се подуват в еднаква степен. Отокът е представен от пастозност в долната трета от цялата обиколка на краката. Появява се вечер след постоянна или физически упорита работа. След почивка подобно подуване минава.
Оток на краката, като признак на сърдечна недостатъчност. При сърдечни заболявания, придружени от кръвотечение, има постоянна стагнация във вените. Това се проявява с оток с различна плътност и разпространение-от лек и незначителен в началните етапи до гъст и широко разпространен към колянната става с декомпенсация. Двата крака набъбват. Сутрин отокът може леко да се понижи.
Оток на краката при бъбречни патологии. Пищялите и ходилата най-вероятно ще се подуят при нефритен синдром и тежка бъбречна недостатъчност. Задължително еднаква са засегнати и двата крайника. За разлика от сърдечния оток, тези отоци са по-изразени в сутрешните часове и намаляват вечер. Отичането на лицето е по изразено в по-голяма степен, отколкото в долните крайници.
Отоците на краката при заболявания на венозната система на крайниците (варикозни вени, тромбофлебит, посттромботичен синдром). Отоците задължително са едностранни, а ако са двустранни, те са с преобладаваща лезия на единия крак. Такъв оток е много устойчив и плътен. Бързо се увеличава, след като човекът е във вертикална позиция, особено неподвижна. Най-очевидно е подуването в областта близо до глезена. След като краката се поставят в хоризонтално положение, подуването намалява.
Оток на краката при заболявания на лимфната система на крайниците (еризипела и последствията от нея, лимфен дефицит, лимфедем). Както и венозните отоците се намират главно от едната страна. Различават се особено с висока плътност и твърдост. Рядко намаляват от всякакви манипулации и действия. Характерна проява на оток с лимфен произход-локализация на задната част на крака под формата на възглавница.
Оток на краката в патологията на остеоартикуларната (костно-ставната) система. Почти винаги едностранчиво, ограничено, локализирано в областта на засегнатите стави или кости, придружено от болка и дисфункция при стоене прав и ходене.
Оток на краката с възпалителни и гнойни инфилтрационни заболявания на кожата и меките тъкани, с наранявания на крайниците. Отокът е ограничен. Изразеността може да е различна. При ухапвания и наранявания се разпространяват около огнището. При дълбоки язви засегнатият сегмент се увеличава по обем. При фрактури е по-характерно локалното подуване на мястото на фрактурата, при разкъсвания на сухожилията и навяхвания-широко разпространен е оток от хематомен тип.
Други причини за подуване на краката: Микседа и хипотиреоидизъм, Предменструален синдром и бременност, Хипералдостеронизъм и хиперфункция на надбъбречните жлези, Хранително изчерпване и кахексия от друг произход, Невропаралитични васкуларни нарушения на фона на патологията на нервната система. Отокът е мек, равномерен, разположен на двата крайника. Изключение представляват случаите на заболявания на нервната система, придружени от едностранна парализа. В такава ситуация отокът се локализира в засегнатия крайник. Тези отоци са сравнително стабилни през целия ден, но могат да се увеличат вечер. Те не постигат голяма тежест, освен в случаите на декомпенсация на болести и претегляне на общото състояние, причинено от добавянето на други причини за увеличаване на подуването.

При определяне на възможните причини за оток на краката, винаги се взема предвид общото състояние и свързаните с него симптоми. Ако има такива, това определено са патологични отоци, които изискват медицинска намеса!

Най-честите причини за оток на краката.

Излишен прием на течности

Понякога разглежданият оток на крака може да се появи при напълно здрави хора. Те са свързани с прекомерна консумация на вода и сол. Най-често поради това се  подуване на краката през лятото в горещината.

При горещо време човек консумира голямо количество течност, която влиза в кръвообращението, и не винаги има време да бъде елиминирана от тялото чрез пот и урина. Ако в същото време има голямо количество сол в храната и чрез нея влезе в тялото, тя допринася за задържането на течностите в него. В резултат на това сърцето престава да се справя с голямото количество кръв и най-вече със стагнацията в долните крайници.

Много други фактори могат да допринесат за стагнацията:

 • наднормено тегло: затлъстелите хора са по-склонни да имат подути крака през лятото, тъй като за сърцето е по-трудно да изтласка кръвта през голямото количество мастна тъкан;
 • работата на много хора предполага дълъг престой в седнало или в изправено положение: в този случай кръвообращението е по-малко интензивно, по-често има стагнация на кръвта;
 • заседнал начин на живот.

В този случай едемът на краката може да не е показателен за някаква болест. Достатъчно е да се намали количеството течност и сол, които се консумират, и те ще преминат сами. Но все пак всички хора, които имат този проблем, трябва да посетят лекар и да се консултират.

Лекарства

Отокът на краката може да се дължи на някои лекарства.

При много автоимунни, алергични заболявания са предписани също и за бъбречна недостатъчност и тумори, препарати за надбъбречната жлеза, глюкокортикоиди. Ако ги вземате от дълго време – това може да причини подуване на краката, тъй като глюкокортикоидите също засягат функционирането на сърцето и кръвообращението.

Женските и мъжките полови хормони са способни да задържат течност в тялото и да доведат до оток на краката:

 • женските полови хормони естрогени са част от някои средства за контрацепция;
 • мъжките полови хормони се предписват в нарушение на мъжките репродуктивни функции и мъжкото затлъстяване.

Някои лекарства, които се предписват за високо кръвно налягане, могат да причинят подуване на краката.

Ако вземете някое от горните средства и краката ви се надуват вечер или през деня, трябва да посетите лекар и да се консултирате. Най-вероятно той ще замести лекарствата с други или ще промени дозата им.

Кортикални вени

Разширените вени са патологично преразтягане на вените и стагнация на кръвта в тях. Най-честите варикозни вени са на краката.

Следните причини допринасят за това:

 • структурата на стените на вените и техните клапи включва съединителна тъкан, която при някои хора, особено тези, които са склонни към разширени вени, е твърде слаба и е в състояние да се простира силно – може би най-важният отговор на въпроса защо краката набъбват при разширени вени ;
 • всички горепосочени фактори допринасят за стагнацията на кръвта и подуването на вените: наднормено тегло, заседнал начин на живот, прекомерна консумация на вода и сол;
 • ходът на заболяването винаги се влошава от сърдечно заболяване, атеросклероза, хипертония, захарен диабет;
 • понякога разширените вени се основават на дефект в развитието на вените, когато неправилно се вливат една в друга, обаче, често само набъбва левият крак.

Отокът на краката обикновено е първоначалната проява на разширени вени. Най-често се появяват вечер, с различни неприятни усещания, усещане за тежест, болка, изтръпване на пръстите или болки, тежка уморяемост на краката.

Разширените вени на долните крайници се разделят на четири етапа:

 • Тежест, умора и друг дискомфорт вечер. Често много хора приписват тези симптоми на умора на работното място, без да осъзнават, че това е предшественик на болестта и на този етап е най-лесният начин за лечение.
 • Подуване на краката и пръстите на краката, което се появява от време на време. На този етап много пациенти също не мислят за това защо краката им отичат. Под кожата могат да се видят разширени вени и това кара човек да посети лекар.
 • На този етап не само краката стават подути вечер, но също така ясно се виждат разширените вени, които са под кожата. Най-вероятно е необходимо да се прилагат хирургични методи за лечение.
 • На четвъртия етап подуването на краката избледнява във фонов режим и нарушенията, причинени от нарушения кръвен поток в долните крайници стават по-значими. Цветът на кожата става тъмни, има силни болки до степента, в която може да се стигне до куцане. Могат да се появят трофични язви.

Как да се лекува оток на краката, причинен от разширени вени?

Преди всичко трябва да посетите лекар, който ще изследва и диагностицира и ще определи етапа на заболяването.

При подуване на краката, причинено от разширени вени, доплеровата сонография може да се използва за оценка на скоростта на кръвния поток във вените на долните крайници. Ако лекарят подозира, че пациентът има тромбоза на вените, които се намират дълбоко, може да се предпише флебография: инжектиране на контрастен агент във вените, за да станат подходящи за изследване с рентгенови лъчи.

В първия и втория етап на разширените вени можете да приложите специален мехлем за подуване на краката. Лекарят може да ви посъветва да носите еластични бинтове или чорапи. Заслужава си да правите периодично гимнастика, да правите студени вани и да масажирате краката, и по време на сън да сложите краката си на платформата, за да осигурите нормално изтичане на кръвта и да намалите натоварването на вените.

Подуване на краката по време на бременност

На почти всички жени по време на бременност им се подуват краката. Отоците при бременните жени, като правило са временни и много бързо преминават.

Те могат да имат различни причини:

 • Най-често отокът на краката при бременни жени се дължи на факта, че разширената матка оказва натиск върху вените, разположени в тазовата кухина, в които попадат вените на долните крайници. В същото време изтичането на кръв се нарушава. Такова подуване минава много бързо. Когато се намирате в легнало или седнало положение, жената трябва да заема удобна позиция, в която матката не притиска съдовете и вътрешните органи.
 • Често бременната жена има подути крака, ако консумира прекомерно количество сол. Жената, която се готви да стане майка, често променя апетита си, яде й се сол. В този случай просто трябва да ограничите солта в диетата.
 • Най-неприятната причина, поради която отокът на краката е свързан по време на бременността, е гестозата на втората половина от бременността, която се характеризира с изразени нарушения в бъдещото тяло на майката. В същото време се наблюдава повишаване на кръвното налягане, главоболие, а в някои случаи се появяват конвулсии. Едемът може да бъде много силен – понякога има оток на ръцете и краката, дори и на лицето. Когато лекарят провежда проучване, понякога се установява, че нивото на протеин в урината на жената е повишено. Това условие изисква болнично лечение.
 • Обикновено отокът на краката по време на бременност е нормално физиологично явление. Но все пак, една жена трябва да посети лекар, за да извърши преглед и евентуално да предотврати появата на болестта.
 • Някои жени самостоятелно приемат диуретик при оток по време на бременността. Не се препоръчва да правите това без лекарско предписание. Всяко лекарство действа не само върху тялото на майката, но и върху детето. Например, много диуретици измиват минералите извън тялото, които са необходими за активно развиващия се плод.

Оток на краката при сърдечна недостатъчност

Оток на краката при сърдечна недостатъчност е много често явление, тъй като патологиите на сърдечно-съдовата система обикновено са широко разпространени в съвременното общество.

Сърдечната недостатъчност не е независимо заболяване, а синдром (съвкупност от индивидуални симптоматични прояви), които съпътстват много заболявания като атеросклероза, възпалителни заболявания и сърдечни дефекти, хипертония, исхемична болест на сърцето, някои видове аритмии и т.н.

Сърдечната недостатъчност е придружена от следните характерни симптоми:

 • Оток на краката вечер. Този признак на сърдечно-съдови заболявания е различен от патологията на бъбреците, при която подуването винаги се появява на лицето, а не сутрин. При човек със сърдечна недостатъчност основната функция на сърцето е отслабена – изпомпването. Затова за сърцето е по-трудно да изтласква кръв отдолу, от краката. По време на нощния сън човекът е в хоризонтално положение, така че натоварването на сърцето се намалява. Но човек прекарва целия ден седнал или стоящ. До вечерта ресурсът на сърцето е изтощен, така че има подуване на краката. Когато в случай на сърдечна недостатъчност краката се надуват вечер, кожата им придобива синкав оттенък. Отоците могат да засегнат само пръстите и ходилата, но могат да се разпространяват и много високо, всичко зависи от това до колко сърцето не може да се справи с неговата функция.
 • Недостиг на въздух. Също така е свързано с факта, че сърцето не е в състояние да придвижи адекватно кръвта през органите и тъканите, поради което те постоянно изпитват кислородно гладуване.
 • В случай на сърдечна недостатъчност, има повишено кръвно налягане, по-рядко – ниско.
 • Болка в сърцето: най-често тя притеснява пациента в лявата половина на гърдите, сякаш е притиснат.
 • Всички пациенти със сърдечна недостатъчност страдат от умора.

Какво трябва да се направи, ако краката са подути и се притеснявате за други причини за сърдечна недостатъчност? Необходимо е да дойдете в кабинета на кардиолог или терапевт. Лекарят ще Ви прегледа и ще Ви предпише допълнителни изследвания: ЕКГ, ехокардиография, рентгенография на гръдния кош.

Лечението на оток на краката, причинен от сърдечна недостатъчност, включва:

 • употребата на диуретици;
 • назначаването на медикаменти, които засягат работата на сърцето;
 • борба срещу основното заболяване: атеросклероза, хипертония, коронарна болест на сърцето;
 • гимнастика;
 • нормализиране на храненето;
 • носене на еластични бинтове или еластични чорапи.

Този вид оток на краката може да се лекува само с участието на лекар специалист.

Проверявайте непременно диуретиците за техните противопоказания, тъй като някои от тях значително изчерпват минералите от тялото. Може да се стигне до положение застрашаващо живота.

Тромбофлебит

Понякога причината за оток на краката е тромбофлебитът на дълбоките вени на долните крайници. Това е патология, основана на образуването на кръвен съсирек в лумена на вената и възпаление на стената му.

Причините за тромбофлебит и оток на краката могат да бъдат:

 • минали инфекции;
 • забавяне на притока на кръв, причинено от разширени вени, сърдечна недостатъчност и други причини;
 • бременност, операция, тумор;
 • повишено кръвосъсирване.

По време на тромбофлебит може да настъпи силно подуване на краката, което се съпровожда от болка и други неприятни усещания (скованост, изтръпване). Има повишение на телесната температура, общо неразположение. При липса на подходящо лечение, тромбофлебитът може да прояви по-тежки симптоми, отколкото оток на краката. Едно от усложненията на заболяването е белодробният тромбоемболизъм, когато в кръвоносните съдове на белите дробове се влива кръвен съсирек.

Лечението на оток на краката при тромбофлебит се извършва от флеболог. Ако заболяването е причинено от инфекция, се използват антибиотици. В някои случаи се предписва операция.

Микседем

Микседа – мукозен оток, който се развива в нарушение на нормалната функция на щитовидната жлеза. Това състояние е известно като хипотиреоидизъм, което също има нарушение в концентрацията, повишаване на теглото, летаргия, затормозяване и депресия.

Поради микседем настъпват промени в лицето, езикът става твърде голям и не се вмесва в устата.

Изследваният оток на крака се свързва с така наречения претибиален микседем, който се намира на предната повърхност на краката.

Хипотиреоидизмът може да бъде вроден и придобит. За откриване на вроден хипотиреоидизъм при всички новородени са необходими специални скринингови тестове. При възрастните се извършват кръвни изследвания за хормони на щитовидната жлеза.

При хипотиреоидизъм и микседем, свързан с него, няма да е възможно да се отървете от оток на крака без лечение на основното заболяване. Патологията е в компетенцията на ендокринолога.

Чернодробни заболявания

Често едемът на краката е свързан с чернодробни патологии. Най-често подуването се случва с цироза – изразено нарушение на функциите на органа.

Цирозата може да бъде причинена от няколко причини:

 • дългосрочен вирусен хепатит, особено хепатит С;
 • злоупотребата с алкохол за дълго време – така наречената алкохолна цироза;
 • неправилно приемане или превишаване на дозировките на някои лекарства, които оказват отрицателно влияние върху черния дроб, отравяйки го с токсични вещества.

При тежко чернодробно заболяване, коментираният оток на крака има следните причини:

 • В черния дроб се произвеждат албуминни протеини, които осигуряват нормално онкотично налягане на кръвта, т.е. те могат да поддържат течност в кръвта. Когато този процес е нарушен, количеството протеини в кръвта намалява, а водата се влива в тъканта.
 • Черният дроб се влива в порталната вена, която осигурява кръвен поток от цялото черво. В случай на нарушение на изтичането и увеличаване на налягането в порталната вена, нормалното изтичане на кръв от цялата долна половина на тялото е нарушено.
 • При цироза отокът на краката може да бъде придружен от други симптоми, характерни за чернодробните заболявания: жълтеница, натрупване на течност в корема и други телесни кухини, сърбеж на кожата, изтощение и увредена мозъчна функция (така наречената чернодробна енцефалопатия).
 • Пациентите с чернодробни патологии трябва постоянно да се наблюдават от хепатолог (специалист по чернодробни заболявания) и специалист по инфекциозни болести (ако е диагностициран вирусен хепатит).

Много често, подуване на краката става поради инфекциозни и възпалителни заболявания – инфекциозен възпалителен оток. Основните инфекциозни и възпалителни заболявания, придружени от оток на краката са: ревматизъм, ерисепелас, остеомиелит, инфекциозеи артрит. Подуването на краката е почти винаги придружено от такива гнойни възпалителни заболявания като циреи, кандулоци, флегмони. За такива патологии се изисква антибиотична терапия или хирургично лечение.

Подуването се развивам често и след наранявания и фрактури, ухапвания от змии и насекоми.

Много автоимунни заболявания и алергични реакции имат прояви характерни за оток, включително на краката: алергичен артрит, оток на Квинке.

Лимфен оток на крака.

Лимфедем

Това заболяване принадлежи към патологиите на лимфната система.

Поради високото кръвно налягане в малките артериални съдове, тя се изпотява през стената и навлиза в околните тъкани. Във вените, напротив, налягането е по-ниско. Следователно, цялата кръв, която е влезнала в тъканта от артериалните капиляри, се абсорбира от вената. Но това не се случва напълно. Част от течността остава в тъканите. Нейната абсорбция трябва да се извършва от лимфни капиляри. Тази течност става част от лимфата. При лимфедема се отбелязва нарушение на този процес, тъй като изтичането на лимфата през лимфните съдове се нарушава. Оформя се оток на краката.

Това състояние може да бъде причинено от:

 • чести еризипели на кожата на краката и в резултат на това се образуват цикатрични промени, които нарушават лимфния поток;
 • тумори в тазовата кухина;
 • наднормено тегло (затлъстяване).

При лимфедема има силно подуване на краката, като правило и в двата. Понякога набъбва само десният или левият крак. След като се формира веднъж, в бъдеще лимпедем, като правило, остава за цял живот. Лечението на едем на краката, причинено от лимфедем, е дълъг и сложен процес.

Прилагат се методи като:

 • лекарствена терапия;
 • носене на компресионно бельо;
 • хирургия – може да се извърши, но често води до слаб ефект;
 • има и физиотерапевтични процедури, но почти всички от тях имат недостатъци.

Последният стадий на лимфедема, когато има много силни отоци на краката, се нарича елефантиаза (елефантиаза) – долните крайници стават много сгъстени. В зависимост от причините може да има подуване на краката и ръцете в лимфедем.

Оток на крака след операция.

Когато вена от крака се използва за операция на сърцето, в крака се прави голям разрез, тъй като вената трябва да е непокътната. Когато това се случи е неизбежна една голяма тъканна травма. До вената в крака са лимфните съдове, които също могат да бъдат наранени по време на отстраняването на вената. Следователно подуване на краката и включително и в долната част след такава операция не е необичайно. Това е пост-травматичен оток на крака. Също така е възможно юда се появи лимфен компонент на отока, дължащ се на увреждане на лимфните съдове.

Кракът трябва да бъде обвит с еластична превръзка! Това ще намали подуването и ще предотврати увеличаването му. Когато подуването се намали, ще трябва да вземете компресионно бельо. Ще трябва да го носите в зависимост от това дали подуването продължава. Трябва да се движите, това е добре, но е задължително да става в еластична превръзка.

При други видове операции оток на крака може да се получи и от лекарствата, за което трябва да се търси лекар.

Народна медицина при оток на крака.

Тъй като подуването е следствие от застояли течности в организма, можете да опитате да приемате естествени диуретици. Тиквата (печена, варена, под формата на каша и сок от тиква), ако се използва поне два пъти седмично, ще помогне да се справите с отока, бъбреците, пикочния мехур и сърдечните заболявания. Смесете сок от 1 среден лимон, 100 мл сок от морков и още толкова сок от краставица – получавате леко диуретично лекарство. Вземайте три пъти дневно, разреждайте с преварена вода при стайна температура.

Ментата има същия ефект. Сипете 2 супени лъжици сухи суровини в 0,5 литра завряла вода и оставете да се вари за 20 минути. Пийте вместо чай няколко пъти на ден.

Добавете към вряла вода 1 супена лъжица ленени семена, кипнете ги за 15-20 минути. Нека престоят за един час. Пийте течността топла по 100 мл на всеки 2 часа за 14 дни.

Нарежете коренчета от бъз и 150 г от тях сипете във водка (1:2). Престояват за 10 дни. След това прецедете. Пийте три пъти дневно по капки според схемата: 1-3 дни – 10 капки, 4-6 – 15, 7-9 – 20 капки.

Настойка от калина се взема при оток поради нарушение работата на сърцето. За да се приготви, сипете 2 супени лъжици плодове от калина в чаша завряла вода. Загрейте във водна баня за 20 минути. Оставете да се варя за 45 минути, след което прецедете. Вземайте 3-4 пъти на ден по 1/3 чаша.

При оток на крака - царевична коса

При оток на крака – царевична коса

Вземете 1 супена лъжица жълт кантарион 1 супена лъжица царевична коса и по 1 чаена лъжичка корени от валериан, дяволска уста, цветове от невен, полски копър (адонис, вирее предимно в Русия). Разбъркайте всички съставки и ги добавете в един литър вряла вода. След като течността се запари, добавете мед на вкус. Пийте по половин чаша 4-5 пъти дневно.

Полезен при оток на крака е и чаят от бреза. Запарете суп. лъжица листа от бреза в чаша завряла вода. Покрийте с кърпа и оставете 10 минути чаят да се запари.

При оток на крака - чай от хвощ

При оток на крака – чай от хвощ

При оток, причинен от ревматизъм и проблеми с бъбреците, се взема отвара от боб. Изрежете сухи листа от боб. Запарете 1 супена лъжица в 0.4 литра вряща вода. Отварата се оставя за 1 час, след което се филтрира. Пийте гореща половин чаша трикратно през деня.

Хвощът е добро средство за оток на крака, бъбречни заболявания и заболявания на пикочния мехур и хипертония. Събират се през лятото, най-вече през юли. От хвощът се прави чай. Хората с тегло до 70 кг ще се нуждаят от 1 супена лъжица наситнени листа и стъбла от билката в чаша завряла вода, по-тлъстите – по 2 супени лъжици.

Чесън

При появата на оток на крака, може да се говори за симптом на различни опасни заболявания, на сърцето, на бъбреците и други освен травмите

При появата на оток на крака, може да се говори за симптом на различни опасни заболявания, на сърцето, на бъбреците и други освен травмите

Благодарение на многобройните си кулинарни и лечебни свойства, този суперхрана трябва да се намира във всеки дом. Чесънът е много ефективен естествен диуретик за облекчаване на едем, особено в краката.

Предлагаме Ви да ядете суров чесън всяка сутрин. Не е нужно да го ядете насила, можете да го нарежете на малки парчета и да го поглъщате с вода, сякаш е хапче. Друга възможност е да го добавите към салати, пайове, зеленчуци и супи.

Бани при оток на крака

Внимание! При тромбофлебит е противопоказано да се загряват краката.

Баните ще помогнат да се премахне не само подпухналостта, но и умората в краката. Поради естеството на всички компоненти, те могат да се изпълняват дори и от бременни жени.

Бани при оток на крака

Бани при оток на крака

Напълнете един леген с хладна вода, разтворете в нея 300 г каменна сол и я задръжте краката в него за 5-10 минути. След това легнете на гръб и поставете краката си над нивото на тялото (например на таблетката на леглото). Контрастните вани също действат добре: последователно поддържайте краката си в студена и топла вода за 5 минути. Баните могат да бъдат с морска сол или с лечебни билки.

Сварете 100 г смес от брезови листа, лайка и мента. Оставете течността да кисне за 1 час, добавете я към горещата вода и запарете добре краката. На 1 литър вряла вода сложете по половин чаша морска сол, 1 супена лъжица сода и суха горчица и 100 г плодове от хвойна. Разредете с гореща вода и за 10-15 минути попарете краката.

Компреси и мехлеми за оток на краката

Направете компрес от сурови настъргани картофи. Нанесете картофената маса на набъбналите места и фиксирайте с марля. Задръжте за 15-20 минути.

Намачкайте големите листа от бяло зеле, докато не пуснат сок. Направете компрес за краката, залепете марля на върха.

По същия начин можете да направите компрес от киселец ( но от този вид Rumex confértus).

Добавете 0,5 кг йодирана сол (2:1) към разтопена пилешка мазнина. Разбъркайте добре. От охладеното вещество правете компреси за през нощта. На сутринта не забравяйте да направите контрастен душ за краката.

Смесете камфорно масло и зехтин (1:1), получената течност втривайте в краката до коленете. След това увийте краката с памучен плат и поставете вълнени гамаши със слаба еластична лента (те не трябва да се залепват за краката).

Чай от бреза

Чай от бреза

Можете да опитате студен масаж. За да направите това, замразете предварително леда от отвари на лечебни билки (лайка, листа от бреза, мента, бял равнец, хвощ и т.н.). Поставете ръкавици и леко масажирайте проблемните зони с лед.

Пълно лечение на оток на крака

Препоръчваме Ви да се подложите на цялостна домашна терапия, която е предназначена за лечение на „професионално“ подуване на краката и отоци, които се появяват при разширени вени.

1 седмица: използвайте солени бани. За да ги приготвите, разтворете 1 кг каменна сол в емайлирана кофа с вода. В получения разтвор със стайна температура дръжте краката си за 30 минути всяка вечер. По-добре е процедурата да се извърши в кофа, за да се премахне подуването и от пищялите.

2 седмица: разтривайте краката с охладена билкова настойка. Разбъркайте 1 супена лъжица прополис, листа от бреза, хвощ, мента, бял равнец. Залейте с 0,5 литра водка. Оставете получената течност за 10 дни. След изтичане на срока – прецедете чрез марля, изстискайте суровините. За предпочитане е да съхранявате тинктурата в хладилника.

3 седмица: направи компреси със зеле през цялата нощ.

4 седмица: почивка.

Повторете курса 3-5 пъти в зависимост от стадия на заболяването.

Диуретици

В терапията с народни средства са включени както прости методи, така и рецепти с много съставки с точна схема на приложение вътрешно или външно. Отлична помощ за премахването на отоците са билковите инфузии, ваните, лосионите или компресите.

Най-често подуването се отстранява с отвари, които имат диуретичен ефект. Можете да се справите с отока по различни начини, ето някои от най-често използвани и известни средства:

За да се избавите от отоците на краката е от полза следната много проста диуретична рецепта. За подготовката й трябва да се смесят в равни количества сокове от лимон, краставици и моркови (по около половин чаша от всеки зеленчук). Разрежда се с вода, за да подобрите нейния вкус. Разделя се на 3 равни части и съответно се взема трикратно през деня.

Отокът изчезва, ако използвате инфузия от мента. За да направите това, 30 грама мента се изсипват в литър завряла вода, след което полученото лекарство, което помага да се освободите от отоците на краката, престоява около час и за това време то се охлажда до стайна температура. Приемайте от питието в малко количество през целия ден по няколко пъти (повече от три).

За отока е полезна да се взема инфузия от царевична коса. Една суп. лъж. от това средство се изсипва в гореща вода (200-220 мл). След 5 минути средството може да бъде филтрирано. Необходимо е да вземате инфузията по 3 пъти за деня по чаша. В същото време трябва да внимават тези хора, които имат проблеми със сърцето. Народните лекарства основани на слънчогледови корени или на царевична коса, трябва да се приемат под наблюдението на лекар, защото тяхното действие може да доведе до нарушения на минералния баланс и солеността на човешкото тяло.

Магданозът е полезен природен дар за тези, които се стремят да се избавят от оток на крака. За една суп. лъж. нарязани корени от магданоз ще са нужни 500-550 мл завряла вода. Остава сместа да престои за 12 часа. Преди да я вземете тя трябва да се филтрира. Една порция е една супена лъжица.

Възможно е да да помогне срещу подуването и билката глог (цветове и сухи плодове). Използвайте го като една суп. лъж. се изсипва в 500 мл завряла вода и престоява от половин до един час. Вземете средството между храненията трикратно през деня по 1/3 чаша.

Бутрак

Бутрак

Ето билките, които помагат при оток на краката, и също имат диуретичен ефект: лайка, бутрак, мента, дяволска уста, корен от репей и други. Те не само помагат за облекчаване на подпухналостта, но и за намаляване нивото на интоксикация на тялото.

Облекчение от стрес с вани

Използването на бани с лек ефект да се премахнат не само отоците върху долните крайници, но помага за умората. Билковите рецепти за тази процедура се приготвят с използването на лайка, червено подъбиче, смокини, детелина, ароматни и други лечебни растения.

Рецепти от някои билкови инфузии полезни за премахване на оток от крака:

Хвойна

Хвойна

Прибавя се към 100 г плодове от хвойна прах от горчица и сода за хляб, взети в еднакви количества (по 1 супена лъжица). Сместа престоява за 1 час. След това манипулациите се извършват за 10-15 минути в добре затоплена отвара. Възможно е да се лекува едем с помощта на инфузия, получена от мента, лайка и бреза. Тя се приготвя от 100 г суха смес, залята с вряща вода. Необходимо е да престои за около час. Приготвеното средство се добавя към гореща вода, в която ще сложете краката си за манипулация.

Има и други рецепти, с помощта, на които можете да се отървете от отока чрез ваните за крака:

От отока можете да се отстранява благодарение на вана, използваща 100-200 г морска сол. Понякога се добавя оцет от ябълково вино, за да се помогне да се отстрани излишната течност и да стане кожата по-еластична.

Традиционната процедура за премахване на отока са контрастни вани, като по 5 минути краката се държат в топла и студена вода последователно.

Тези и много други методи предоставят информация за това как да се премахне отокът на долните крайници. При по-тежки случаи те няма да помогнат, например при сърдечна недостатъчност и някои други болести. За тях са необходими по-специални лекарства, но трябва да се внимава мног с противопоказанията, както казахме по-горе, защото могат да изчерпят минералите в тялото в значителна степен и дори да доведат до застрашаващи живота състояния.

 

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *