Отслабва ли се от цигарите?

Този въпрос вълнува главно непушачките: Отслабва ли се от цигарите?

Как влияе никотина върху апетита ни и наистина ли ако откажем цигарите ще напълнеем. Много хора отказват да спрат с цигарите под претекст, че ще качат няколко килограма.Изследователите в Йейл не само откриха, че това е така, но и защо пушачите са по-слаби. Какво точно причинява никотинът на тялото ни.

Вече знаем, че самият никотин въздейства на мозъка така, че потиска апетита. Не огладняваме толкова често и хапваме рядко.Ако се изнервим или изпаднем в стресова ситуация, не сядаме да хапнем нещо сладко а палим цигара.Друго проучване обаче навело учените на възможността, производителите на тютюневи изделия да добавят в тях специални вещества, които спомагат за това пушачите да са по-слаби.

Учените от Йейл, започнали опита си с група мишки. Биолозите въвели в телата на животинките никотин и нарекли тази групичка „пушещите“ мишки. След около едномесечни опити мишлетата загубили до 20% от теглото си. Оказало се, че никотинът се свързва с рецепторите, предаващи информация на невроните в хипоталамуса – специфичен участък от мозъка, отговарящ за глада и съня. При това се активират неврони, наречени проопиомеланокортинови клетки (POMC). Именно тяхната работа води до намаляването на апетита при пушачите. В по следващи опити учените открили, че същото влияние върху организмът има и веществото цитизин, което често се използва при лечение от тютюнева зависимост.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *