От проблеми с вестибуларния апарат страдат най-често жените

Ако системно имате световъртеж, потърсете лекарска помощ

Проблеми с вестибуларния апарат могат да настъпят при физическо или нервно напрежение, при продължително стоене на студ и влага или при нарушена обмяна на веществата. Най-често проблемите с вестибуларния апарат се характеризират с нарушената регулация на кръвоснабдяването на крайниците. Симптомите са виене на свят и чувство на неориентираност.

Вестибуларният апарат се намира в ухото

Кога не трябва да се притеснявате, когато ви се вие свят?
Когато сте в прегръдките на любимия или когато ви предстои излизане на сцена виенето на свят е нормално явление. Адреналинът ви е увеличен и влошава за кратко кръвоснабдяването на мозъка. Често виене на свят се наблюдава и при пътуване, люлеене на въртележка или в киното, ако филмът е заснет с “ръчна” техника. Ако ви се вие свят от височина, също нямате повод за тревога. Ако сте забравили да хапнете, нивата на глюкозата в кръвта ви се понижават и поради това също може да получите световъртеж. При всеки човек вестибуларния апарат се влияе от различни външни фактори. На едни им се вие свят от големи височини, на други-от люлки например. Най-често жените на възраст между 18 и 34 години имат проблеми с вестибуларния апарат.

Кога при световъртеж имаме повод за притеснение?
Ако ви се вие свят систематично, става дума не за физиологично, а за патологично виене на свят, т.е. то е симптом за някаква болест. В такъв случай може да имате проблем със самия вестибуларен апарат, който се намира в ухото. Такова виене на свят се нарича вертиго. Характеризира се още с главоболие, с гадене и повръщане. Това може да бъде начало и на мигрена. При всички случаи обаче ако системно започне да ви се вие свят, потърсете лекарска помощ.

 

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *