От ядките се получава страхотно мляко

Като заместител на млякото може да се ползват ядки, от които също се прави натурално ядково мляко

Кравето мляко отдавна е една от най-популярните напитки в Америка, но се увеличава броят на хората, които сега търсят алтернативи вместо него. Растителните алтернативи на млякото са се увеличили на пазара и сега продажбата им е стигнала над $ 1.3 млрд. От друга страна, постоянно намалява популярността на млякото през последните десетилетия.

От 2014 г., американците пият средно 37 % по-малко мляко, отколкото през 1970 г. Има много причини, поради които намаля интереса към млякото, включително и факта, че потреблението на безалкохолни напитки, кафе, сок и други напитки, вероятно съставляват част от тези причини.

От ядките се получава страхотно мляко

От ядките се получава страхотно мляко

И все пак, консумацията на мляко е спорна. Някои твърдят, че хората не са предназначени да пият мляко от други видове, освен през детството, докато други смятат, че не е толкова здравословно, колкото са ни карали да вярваме. Много други са с непоносимост към лактозата или страдат от алергия към млякото. Други пък водят вегетариански начин на живот и предпочитат да не пият мляко от животни. Истината е, че млякото наистина не е добре да се яде според няуката, но въпреки това е много популярно като храна и продължаваме да го ядем. На някои хора им вреди повече, на други по-малко и не им пречи.

В повечето млечни алтернативи липсват естествено високи нива на протеини и калций, които се намират в кравето и козето мляко. Те, обаче, предлагат млечни като варианти за онези времена, от които се нуждаете течност да се изсипва върху вашата зърнена или да добавите към кафето. Отвъд калций, витамин D и протеини, ето какво трябва да знаете за някои от най-популярните млечни алтернативи.

Мляко от ядки

Соево мляко: То има подобен хранителен профил на кравето мляко (поради високите нива на протеин и количествата калций, витамин D и повече), съществува известна загриженост, че фитоестрогените, които съдържа, могат да имат неблагоприятни последици за здравето, затова си помислете как да го ползвате и дали изобщо е за вас. Все пак на Изток се консумира много.

“Фигурин

Фитоестрогените са молекулярни и клетъчни свойства, подобни на синтетични ендокринни разрушители, и може да представляват риск за здравето, особено ако се консумират в излишък. Освен това, опасно е, ако соята е генетично модифициран (GM). Ако искате да избегнете ГМ храни, ще трябва да се търси органична соево мляко или че е със сертифициран етикет не-ГМО.

Бадемово мляко: Бадемите са феноменално здравословна храна, но бадемово мляко се прави от малко количество смлени бадеми, комбинирани с вода, а често и подсладител. Получената течност няма да ви даде ползите за здравето от яденето на цели сурови бадеми – използват се малко бадемови ядки.

Оризово мляко: То е с високо съдържание на въглехидрати и ниско съдържание на протеин. Той може също да съдържа добавени подсладители.

Кокосово мляко:  Кокосово мляко е богато на здравословен вид наситени мазнини, наречена средноверижни мастни киселини (MCFAs). MCFAs може да играе важна роля в здравословния метаболизъм и загуба на тегло. Освен това, кокосовото мляко е богато на хранителни вещества, включително калий, желязо и витамини.

Конопено мляко:  Конопеното мляко е естествено с високо съдържание на протеин и е полезна алтернатива за тези, които имат алергии към соя, ядки и краве мляко. Но внимавайте за добавени подсладители, които са вредни.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *