Падане на кръвната захар е опасно състояние

Падане на кръвната захар може много сериозно да засегне мозъчните функции

Падане на кръвната захар или познато в медицината като хипогликемия е много опасно състояние, което задължително трябва да бъде контролирано. То е характерно за хора, които страдат от диабет тип 1 и диабет тип 2. При първите падане на кръвната захар може да се получи при предозиране с инсулин, а при вторите – когато не се хранят нормално и нивото на захарта е спаднало тревожно ниско.
Първите признаци за падане на кръвната захар е тревожност, нервност, треперене, усещане за вълчи глад, изпотяване, студени тръпки, слабост, чувство, че всеки момент може да се припадне, световъртеж.

падане на кръвната захар

Падане на кръвната захар може много сериозно да засегне мозъчните функции

Падане на кръвната захар може много сериозно да засегне мозъчните функции. Мозъкът, който разчита на глюкозата, за да функционира, е особено чувствителен към лишаване от захар. Това състояние предизвиква двойно или замъглено виждане, което също е опасно. Ако не се проконтролира или не се вземат навременни мерки – да се изпие чаша сок или да се хапне малко захар, може да доведе дори до загуба на съзнанието. Ако се стигне до там, може дори да настъпи летален изход.
Важно е хората с диабет и тези, които са около тях да се научат да разпознават и разбират кога е настъпило падане на кръвната захар, за да им помогнат когато трябва. Най-добре е опасната хипогликемия да бъде лекувана, преди да се превърне в опасна за живота. Хората, които страдат от диабет тип 1 трябва да мерят редовно кръвната си захар и да дозират много правилно инсулина, който си инжектират. Хората, които страдат от диабет тип 2 пък трябва да хапват често и по малко, за да държат нивото на кръвна захар в постоянни параметри и да не се получава падане на кръвната захар. Ако се стигне до това състояние, трябва веднага да се вземе малко захар, за да се спаси положението.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *