Паническо разстройство – народни рецепти и други лечебни методи

Помогнете си при паническо разстройство с предложените народни рецепти и други методи като дишане, релаксация и други. Препоръки за справяне при бременност!

Съдържание на статията: Паническо разстройство. Паническо разстройство симптоми. Паническо разстройство лечение. Паническо разстройство лекарства. Паническо разстройство лечение с билки. Паническо разстройство и бременност. Паническо разстройство хомеопатия. Паническо разстройство Орлин Баев. Паническо разстройство самопомощ.

Паническо разстройство.

Паническо разстройство е състояние, което се характеризира с по-сложен набор от психологически и физически симптоми. Главната особеност тук е наличието на екстремни страхове на пациента за живота си, които започват без обективни причини, страх без мотивация под формата на така наречените панически атаки. Думата „паника“ се възприема и предполага погрешно в случая, че ние имаме налице само „психичен“ или „психологически“ феномен. Реалността е по-различна и както е установено атаките са винаги придружени от редица физически симптоми, причинени от хипервентилация и нейните последици.

Панически атаки.

Панически атаки.

Паническите атаки възникнат приблизително в 9% от населението и често повтаряне на такова разстройство с висока степен на интензивност се наблюдава при 1-2% от население. Първата атака обикновено се пада на млада възраст (10-28 години), а жените страдат от заболяването два пъти по-често от мъжете.

Атаките на паника или паническо разстройство означава заболяване, което се характеризира с внезапни, неконтролируеми пристъпи на страх и безпокойство. То е и вегетативна криза – това е знак за много заболявания, депресия, фобии.

Освен това, тя може да бъде страничен ефект от лекарствата, които приема страдащият. За да се знае диагнозата и да се получи медицинска помощ, е необходимо да бъде прегледан от специалист. Той ще препоръча медикаментозни средства за лечение, а също и народни средства, които могат да помогнат да се преодолее болестта, и ако има нужда от допълнителни терапии.

Какво предизвиква появата на пристъпи при паническо разстройство?

Демир бозан билки за бъбреци

Основните причини, поради които едно лице може да има такива психични проблеми включват:

Генетична предразположеност.

Неправилно и небалансирано хранене.

Нездравословен начин на живот.

Отрицателно влияние на другите.

Когато човек е под влияние на силни емоции или стрес.
Различни конфликти с хората около него.

Появата на внезапен силен шум или ярка светлина.
Присъствие в места с голямо събиране на хора.
Приемането на таблетки, които засягат хормоналния баланс.
Честата смяна на настроението с пристъп на паника, причина – бременност.
Прекъсване на бременност.
Прегряване на слънце.
Пиенето на алкохол или пушене на цигари в големи количества.
Досадни упражнения.
Нервно изтощение.

Също така може да се появи пристъп на паника:

Ако човек страда от някои болести – присъствието на пролапс на митралната клапа, незначително отклонение на сърцето, в резултат на неправилно затваряне на един от клапаните, хипертиреоза или хипогликемия.

В резултат на употребата на наркотици – кофеин, кокаин или амфетамини.

В резултат на прекратяване на приемането на лекарства.

В допълнение към това лекарите са разпределили отделна категория хора, които са по-податливи на този вид заболяване. Тревожните и подозрителните по природа хора, които не знаят как да управляват своите емоции и тези, които често се поддават на истерия са изложени на риск. Проявите на заболяването могат да бъдат свързани с погрешно разбиране на всичко, което заобикаля болния човек. Хората, които страдат от това заболяване, несъзнателно се мамят с негативни мисли, докато за един здрав човек за тях няма причина.

Например в Русия, около 1% от хората страдат от повтарящите се панически атаки. Данните за САЩ са други: 2,7%. В повечето случаи в пациентите се наблюдават и други допълнителни заболявания на нервната система, които усложняват състоянието им като депресия, желанието на пациента да избяга от заобикалящата го среда, на зависимостта от алкохола или наркотиците.

Жените са много по-склонни от мъжете (пет пъти повече) към пристъпи на паника. Най-застрашени са младите хора на възраст 22 – 35 години, въпреки че пристъпите на паника не жалят млади мъже и жени в ранна и в по-напреднала възраст. Градските жители търсят помощ десетки пъти повече от населението на селските райони.

Лекарите отбелязват, че през целия си живот около 20 на сто от хората (един на всеки пет) най-малко веднъж е изпитвал пристъп на паника. Обобщени данни ни показват, че паническите пристъпи не са болест, и се отнася до определен тип поведение. Когато се случват обаче често, те могат да доведат до паническо разстройство, което в миналото се наричаше страхова невроза.

В края на статията към самопомощ сме писали повече по важния въпрос за страха от смъртта и надеждата, която ни дава вярата в Бога и практикуването на молитвата.

Развитие на болестта и пристъпи на паника.

Характерна особеност на симптомите на паническа атака е тяхното внезапно проявление без предварителни причини. Понякога те се появяват през нощта по време на сън.

Пристъпите на паника са съпроводени с отделянето в кръвта на огромно количество от хормона адреналин. Те не са опасни за човешкия живот. Внезапната тревожност причинява освобождаването на хормони в кръвта, което действа върху кръвоносните съдове, свивайки ги рязко. Получава се скок на кръвното налягане – най-честият симптом на състоянието на пристъпи на паника. Въздействието на хормоните също води до увеличаване на сърдечната честота (тахикардия), дълбоко и учестено дишане, чувство за недостиг на въздух.

Първо –  задух и високо кръвно налягане, тогава може да се получи усещане за откъсване от това, което се случва , когато външни сигнали достигат до съзнанието със закъснение. Пациентът трудно разбира какво се случва и къде се намира.

В кръвта, намалява концентрацията на въглероден диоксид, и след това се нарушава балансът на киселинността. В резултат на това е налице замайване, може да има и сковаване на крайниците.

Различни неприятни усещания предизвикват страх и чувство на страх, което кара тялото да произвежда нова партида от хормони. Реакциите следват един кръг: от по-голямата тревожност, симптомите стават по-мощни (диспнея, налягането скача, тахикардия), а те, когато са по-силни, продължават да стимулират паниката.

Паническо разстройство симптоми.

Симптоми и признаци, които могат да определят заболяването паническо разстройство.

Пристъп на паника – внезапно може да се развие, и може да бъде крайният резултат от определени обстоятелства. Има няколко симптоми на пристъп на паника:

Чувство непреодолимо чувство на страх, с продължителност около половин час.
Сърцебиене и пулс.
Чувство на липса на въздух или наличие на задух.
Периодично дишане.
Тежко замайване, треперене, втрисане.
Лош сън, или липсата на такъв.

Наличие на коремен дискомфорт и гадене.
Прояви на раздразнителност или агресия към другите.
Наличие на болка или дискомфорт в областта на сърцето.

Шум в ушите.

Виене на свят.

Страх от смъртта.
Има и симптом на пристъп на паника, дължащ се на объркване в съзнанието, или липса на нормално мислене.
Страдащият усеща, че се е загубил в пространството.

Основното прикриване на симптомите на паническо разстройство е, че те са маскирани като други видове болести с усещания, далеч по-различни от пристъпите на паника. Човек си мисли, че те са в допълнение към невротични разстройства и че е сериозно болен от нещо друго. Атаката на паническо разстройство трае няколко минути (средно, до тридесет), и могат да се появят следните състояния:

Чувство за нереалност;

Неспособност да се задържи погледа върху всеки обект;

Температура или втрисане, изпотяване;

Загуба на съзнание и издаване на звуци – лека промяна в говора;

Различни нарушения на съня на фона на остри звуци или заплашителни образи;

Невъзможност за преглъщане на храна;

Мърдане на крайниците;

Страх от загуба на здравия разум, или възможността да умре, загуба на контрол върху своите действия.

Възможно е по неизвестни причини, сърцето да започне да бие силно, удари като чук в ръцете на ковач и бързо. Човек чувства остър недостиг на въздух, заобикалящата действителност го предразполага към лоши мисли и съзнанието му захапва идеята за предстояща трагедия.

Паническо разстройство и агарофобия.

Паническо разстройство и агарофобия.

Това е типична картина на пристъп на паника. Ако тези симптоми на паническа атака, са много по-силни, отколкото описаните и се случват често и редовно, тогава можем да говорим за паническо разстройство.

Това заболяване сполетява не само обикновените хора, които са били измъчвани от чести стресове, за намиране на перспективна работа, но и в очакването за по-добра съдба. Този проблем не се плашим и от знаменитости. По този повод, пристъпите на паника, често са добре познати на американската актриса, певица и продуцент Никол Кидман. Пристъпите на паника на Кидман често се случват при интензивен стрес, както и на оживени места. От паническо разстройство страда друг популярен актьор Джони Деп, който отчаяно се бори с това неудобство много години и предпочита да не го споменава.

Промени в психичното здраве.

За човек, който изпитва паническа атака, излизането от реалността се получава странно: околните събития се случват като в мъгла, има промени във възприятията на външните звуци, цветове, обекти. По този начин човек след пристъп на паника отбелязва, че гласовете на другите хора като че ли са му твърде силни, или, напротив, той не е чул това, което той му казват.

Също така, човек може да се сблъсква с пристъпи на паника, характеризиращи се с деперсонализация. Това смущение във възприемането на себе си съпътства почти всяка паника. Човекът, след това посочва, че е имал внезапна загуба на чувство за себе си в пространството като че ли той е загубил тегло и се разтваря в околната среда, но собствените му действия изглеждат странни за него. Обикновено при паника човек не чувства болка и студ. Изглежда, че всички сетива са рязко изострени.

Сред другите прояви, свързани с промени в проблемите на психичното здраве, са следните:

Сериозно безпокойство.

Различни видове страх (страх от смъртта, от задавяне, от неизбежността на трагедия, страх от полудяване).

Чувството на терор.

Недомислие.

Загуба на контрол над това, което се случва.

Наличието на симптомите и тяхната тежест при хора, страдащи от паническо разстройство са различни. Симптомите могат да варират за конкретен човек от един случай на друг пристъп на паника.

Паническо разстройство лечение.

Лечението на панически пристъпи и невроза, както при всеки друг вид лечение, започват с диагнозата и идентифицирането на причините, които водят до припадъци и до други последици. Често е необходимо да се извърши преглед, за да се идентифицира или изключи физическо заболяване, което провокира пристъпи на паника.

Съвсем различно са лечебните подходи за лечение на коментираните пристъпи на неконтролируема паника при жените по време на бременност или при хора с нарушения на сърдечния мускул. Общо за различните категории на здравословните проблеми, се появяват оценка на човешкото емоционално състояние.

Когато човек страда от панически атаки и мозъкът му дава реакция за някои стимули, лекарите казват, че проблемите са в областта на висшата нервна дейност.

За да се разберат тези проблеми и да истинските причини за внезапен срив на нервната система е необходим преглед и диагностика от специалисти като психиатри и психотерапевти. Но в живота често се случва така че едно посещение при специалист не е възможно да реши проблема или пациентът е закъснял. Голяма помощ в проучването на паническия синдром може да има всеки пациент като прочете популярни трудове на лекарите, като книгите на д-р Андрей Курпатов.

Медицинската помощ ще бъде неефективна за страдащите от пристъпи на паника за дълго време, тъй като това отнема много усилия и волеви решения, за да се отървем от пристъпите на паника.

На наркотици в атаката на режим на паника използва за прекратяване на атаките на паника и спасявайки се случи отново.

Психотерапевтичните техники, които лекарите използват в практиката си, са разнообразни и коя да използвате е решение на вашия лекар.

Паническо разстройство лекарства.

Едно от лекарствата, които обикновено се изписват за паническо разстройство са селективни инхибитори на така нареченото обратно захващане на серотонина. Същите са антидепресанти и общо взето са безопасни и с малък риск за причиняване на сериозни странични ефекти. Обикновено се препоръчват за лечение в началото на развитието на болестта и по-специално на паническите атаки. Някои от тях са Золофт, Прозак, Паксил и други.

Лекарства и хомеопатия за паническо разстройство.

Лекарства и хомеопатия за паническо разстройство.

Инхибитори на обратното захващане серотонин и норепинефрин – също антидепресанти друг клас.

Друг клас антидепресанти са трицикличните. Те представляват риск за здравето със сериозни странични ефекти, за сърцето и за кръвната захар. Затова макар и подходящи за лечение на паническо разстройство,  не се препоръчват.

Други са леко успокоителни – бензодиазепини. Те могат да доведат до физическа и психическа зависимост, особено ако се пият за дълго време или с високи дози. Те включват Клоназепам, Ксанакс и други. В спешна помощ за паническа атака, могат да ви дадат  бензодиазепин, за бързо въздействие върху атаката.

Инхибиторите на моноаминооксидаза са антидепресанти, които биха могли да доведат до странични ефекти опасни за живота и затова не се изписват често. Освен това имат и строги диетични ограничени.

Ако едно от лекарствата не върши работа, лекарят може да изпише друго или комбинация от лекарства, за по-голяма ефективност. Възможно е да изминат няколко седмици след пиенето на лекарствата, без  да се забележи подобрение на симптомите. От всички лекарства имат риск за здравето от странични ефекти, а някои дори не могат да се препоръчат в определени случаи,  например бременност. Вашият лекар може да Ви даде по-точна информация за страничните рискове и ефекти и едва след това започвайте терапията.

Паническо разстройство лечение с билки.

Терапията на това заболяване обикновено зависи от неговите проявления. В допълнение, нервната атака може да бъде независимо заболяване, или може израз на депресия, шизофрения и други заболявания на нервната ни система. В този случай, лечението трябва да бъде насочено към идентифициране на истинската причина и нейното премахване.

При лечение на пристъпи на паника се е доказала и традиционната медицина. Така че не забравяйте, че в допълнение към медикаментозното лечение могат да се използват и народните лекарства.

Рецепта: корен левзея, женско биле, глухарче, валериана, билка урока, цикория, луличка и хвойна.

Всички съставки е необходими да изсъхнат, да се смелят и да се разбъркат старателно. След това една трета чаша със суровината се добавя в литър вода и се слагат на бавен огън за 15 минути.

Добавете течността в термос и да престои осем часа. Изпийте дозата през целия ден само по 100 мл. Продължителност – четири месеца.

Приготвяне на запарка с риган.

Вземете няколко лъжици предварително изсушени и нарязани билки и ги сложете във вряла вода, оставете да се запарят за десет минути. Прецедете и вземайте по 150 мл четирикратно денем половин час преди яденето.

За да се подготви алкохолна тинктура ще са нужни десет грама пресен риган. Старателно се смила и се изсипва в 100 мл 70% етанол. Оставете да се кисне на тъмно и сухо за десет дни. Употребявайте по тридесет капки три пъти на ден.

Рецепта с тинктура от жълта комунига.

Вземете две лъжици от растението, смелете ги и ги изсипете в половин литър охладена преварена вода. Разбърква се добре. Покрийте съда с капак и оставете да кисне за четири часа. Вземайте по 100 мл три пъти дневно.

Успокоителни тинктури и отвари.

Успокоителни чайове за паническо разстройство.

Успокоителни чайове за паническо разстройство.

Сок от дяволска уста. Вземете растението и го нарежете, така че да можете да изстискате сока. След това го изстискайте през тензух и се съберете сока. Към изстисканата част от билката се налива 100 мл вода, отново изстискайте и съберете сока. Пийте тридесет капки по четири пъти за деня, преди да се храните.

Запарка от бреза. Смачкайте стотина грама млади листа от бреза, и ги добавете в ½ л завряла вода, киснат пет часа. Прецедете и вземайте трикратно през деня по 100 мл преди хранене.

Приготвяне на отвара успокоителна от билките маточина и мента. Вземете листа от маточина и ги сложете в 0,5 л завряла вода. Нека кисне два часа. Прецедете и пийте няколко глътки от отвара три пъти за деня. Можете да добавяте захар и мед. По същия начин се получава и отвара от мента.

Липова настойка за безсъние. Вземете две супени лъжици от цветове и налейте чаша преварена вода. Оставя се за 30 минути. Вземайте през деня вместо чай, добавете мед.

Отвара от лайка. Ще Ви трябват няколко лъжици сухи цветове. Залейте ги с завряла вода една чаша и да престоят три часа. Прецедете и вземайте по чаша три пъти през деня.

Баня с валериан.

Вземете валерианови корени, смелете ги и ги сложете в емайлирана тенджера. След това налива половин литър прясна вода. Поставете съда на бавен огън и оставете да къкри петнадесет минути. Пригответе си топла водна баня във вана и изсипете отварата. Легнете във ваната за около тридесет минути.

Повече си почивайте, правете си разходки на чист въздух. Не се безпокойте за много неща. Погрижете се за себе си и нервната си система и никога не пренебрегвайте помощта на който и да е лекар или приятел.

Вкъщи е лесно да се приготви смес за лечение, която ще има успокояващ ефект по време на коментираните пристъпи. Напълнете една чаша завряла вода, добавете 20 капки тинктура от елеутерокок, 10 капки валокордин и точно 10 капки други тинктури: валериана, дяволска уста, божур. Дозата е за един ден, на няколко приема на гладно.

От медицинските билкови отвари следната смес е много препоръчителна:  Вземете 100 грама плодове от чайна роза и цветове от лайка, 50 г листа от маточина, бял равнец, корен от ангелика и жълт кантарион; добавете 20 г хмел, корени валериан и ментови листа. Смесете с вряща вода и да престои малко и да се употребява леко затоплена 2 пъти на ден.

Други растения, които помагат да се успокоите са глог, маточина, лавандула, лайка.

Възможно е да се използват вани с билки, например, както следва: на 3 литра отвара бульон се слагат по равно по 20 г, върбова кора и плодове от хвойна; добавя се и коренище от аир, но 60 г.

Свойствата на много билки помагат, за да се успокои ума, нормализира сърдечния ритъм и бавната реакция на нервите. Имайте пред вид, че за да се излекува болестта напълно, ще трябва да използвате някой от следващите четири предложени билкови чайове най-малко 1 месец. В хода на лечението се препоръчва на всеки шест месеца да се повтаря билковата терапия.

Рецепта №1. Когато се усетят първите симптоми на паническа ползвайте: плодове от чайна роза – 100 грама, цветове от лайка – 100 г, листа от маточина – 50 г, бял равнец – 50 г, ангелика корен – 50 г, жълт кантарион – 50 г, шишарки от хмел – 20 г, корени от валериан – 20 г, листа от мента – 20 г.

Начин на приготвяне: билките старателно се смесват. Една лъжичка от сместа се изсипва в чаша завряла вода, покрийте и да престои 20 минути, прецежда се. Пийте напитката затоплена 2 пъти дневно. За подобряване на вкуса на билковата инфузия може да се добави натурален пчелен мед.

Рецепта №2. За пристъпи на паника може да се направи питие от следните билки: лайка цветове – 100 г, риган – 100 г, мента листа – 100 г, кимион на зърна – 100 г.

Как да направите рецептата: лъжица от сместа се налива в чаша завряла вода. Лекарството да се запари покрито за 15 минути. Вземайте 3 пъти дневно преди хранене половин чаша от питието. Лечението продължава, докато всички неприятни симптоми не изчезнат. Между другото с рецептата може да се лекуват не само атаките на паника, но също така и стомашни заболявания на нервна почва.

Рецепта №3. Ако Ви посещават панически атаки, лечението може да се проведе със следната билкова рецепта: цветове от липа – 20 г, листа от маточина – 20 г, плодове и цветове на глог – 10 грама.

Как да използвате: лъжица от сместа се сипва в чаша завряла вода. Покрийте отварата с капак и се оставя за 15 минути, остава да се прецеди. Пийте получената напитка 3 пъти дневно по 10 мл. С рецептата могат да бъдат излекувани хора, не само от пристъпи на паника, но също така и от нервно напрежение, както и от сърцебиене.
Рецепта №4. Ето една рецепта за пристъпите: листа от маточина – 50 г, цветове от лавандула – 50 г, корени от валериан – 50 г, глог – 50 г, ангелика корен – 20 г, цветове от лайка – 20 г.

Всички съставки се смесват. Една лъжица от сместа се сипва в завряла вода 300 мл, покрива се и кисне 20 минути, следва да се прецеди и се консумира 2 пъти през деня, сутрин и вечер преди лягане.

Подобно на много заболявания, пристъпите на паника са лечими. Но всички народни средства за защита, които се използват са насочена към намаляване или премахване на симптомите на паника. Също така традиционни лечения на панически атаки могат да бъдат използвани само като допълнителен метод към основното лечение на пристъпите и оттам на паническо разстройство.

Рецепта №1. Ментата е една от най-популярните билки за лечения за пристъпи на паника.  Вземете 2 лъжици мента и варете в чаша 300 мл завряла вода. След това престоява 2,5 часа. Приемаме по чаша трикратно.

Рецепта №2. Лечение на панически пристъпи с маточина. Вземете изсушените листа от маточина и обем варя 10 г в 0,5 л кипяща вода. След това, престоява 2  часа. Филтрира се и се консумират по 200 мл три пъти за деня.

Рецепта №3. Лайка като средство за борба с пристъпи на паника. Слагаме няколко лъжици цветове от лайка да се варят в чаша завряла вода киснат 2 часа, след това се филтрува. След това се долива преварена вода до възстановяване на първоначалния обем и се вземе по чаша трикратно през деня.

Рецепта №4. Липа за борба с пристъпи на паника. Вземете цветовете на липа една лъжица и варете в завряла вода 0,5 л. След това престоява 1,5 часа. Получената инфузия се дели на три части и се вземат в рамките на деня по 1/3 с добавка на лъжичка мед.

Рецепта №5. Корени от валериан, за да се отървем от пристъпи на паника.Вземете 20 г валериан корен и го сложете в 0,5 л вода. Варете на тих огън за четвърт час и отварата сипете в баня с топла вода, изсипва се в нея половин литър от нея и остава да легнете във ваната.

Рецепта №6. Билкови отвари, като средство за пристъпи на паника. За да се подготви билковата отвара имаме нужда от лайка, жълт кантарион, безсмъртниче и брезови пъпки, от всяка билка по 100 г. Всички се смесват и 1 лъжица от получената смес се изсипва в завряла вода 300 мл и престоява в термос за три часа, филтрира се. Приема се по чаша преди лягане. Преди това можете да добавите малко мед.

Рецепта №7. Лечение с медена смес. Вземете семена от резене една чаша и 2 лъжици нарязан корен на валериана. Всички се смесват и се сипват в термос с вряла вода. След това престоява няколко дни. Сместа се филтрира добавя се мед две чаши и се разбърква. Приема се 30 минути преди началото на хранене по лъжица от сместа.

Рецепта №8. Отвара от невен и къпина за пристъпи на паника. За да се подготви, ние се нуждаем от цветове на невен и къпинови листа 1:1. Те се смесват и разбъркват. Една лъжица от сместа се добавя в 800 мл завряла вода. След това престоява час и се филтрува. Получената инфузия се взема след хранене четирикратно по 150 мл.

Рецепта №9. Запарка от бреза като народен лек пристъпи на паническо разстройство. Вземете млади листа от бреза 10 г, смелете ги и ги сипете в завряла вода 0.5 л. След това престояват за 5 часа, филтрират се. Приема се 15 минути преди началото на хранене три пъти на ден по 100 мл.

Рецепта №10. Риган като народен лек за пристъпи на паника. Вземете сушена билка риган 2 лъжички и ги варете в завряла вода 300 мл, престояват 10 минути и се филтрират. Получената инфузия се взема след хранене 4 пъти през деня по 150 мл.

Рецепта №11. Пчелните продукти като успокоително средство за пристъпи на паника. Препоръчителния дневен прием на мед е не повече от 100 г мед за целия ден.

Рецепта №12. Плодовете на шизандра (Schisandra Chinensis). Вземете сушена билка 10 г и ги варете в завряла вода 300 мл. След това се вари още 15 минути, филтрува се извива навън и се добавя вода до обем от една чаша, ако се налага. Приема се два пъти преди обяд по лъжица.

Паническо разстройство и бременност.

Нормално е за всяка жена да има опасения за бъдещето на детето преди раждането. Но, ако по време на бременността жената започне да изпитва внезапна необяснима тревожност, тя панически започва да се стреми да преодолее страха, дланите стават студени, пулсът се ускорява, става трудно да се диша. В такива моменти е трудно да се мисли ясно и рационално.

Паническо разстройство и бременност.

Паническо разстройство и бременност.

Пристъпите на паника по време на бременност не са толкова рядко, като се има предвид факта, че това заболяване засяга около 5% от женската половина на човечеството. Много бъдещи майки се тревожат колко могат да бъдат паническите атаки опасни за детето. Възможно ли е дори да се планира бременност за жени, които страдат от панически разстройства? Как да се преодолее острото чувство на страх?

Причини за възникване на паника при бременни жени.

Вегетативна криза или пристъп на паника, съгласно МКБ-10 принадлежи към подклас на невротични разстройства, така че механизмът на тяхното образуване се дължи на особеностите на човешката нервна система. Какво може да предизвика панически пристъпи при бременност? В очакване на детето по време на бременност във всяка жена се засилва инстинктът за размножаване, съответно и се страхът за бъдещото поколение. За жените преди раждането често се въртят в главите им отрицателни ситуации като вървене в тъмна алея например, и как се случва инцидент, препъване, падане по корем и други. Освен основният страх от загуба на детето, който тя често изпитва, има и страх от самото раждане, промени в организма поради бременност, страхове, че не може да се справи с ролята на майка след раждането.

Такъв емоционален стрес може да доведе до пристъпи на паника. И ако една жена е като цяло неспокойна по природа, лесно се притеснява, често преживява в живота си емоционално разтърсване, тогава рискът от вегетативни кризи по време на бременността става многократен. Причината за заболяването може да бъде от хормонални промени в организма. Понякога паническите атаки са резултат от други соматични заболявания, заболявания на функционирането на мозъка, невроза или депресия. Замайването, внезапното сърцебиене по време на бременност също може да предизвика пристъпи на тревожност.Причината може да бъде във външни обстоятелства: конфликтна ситуация, голяма тълпа, затворено пространство.

Един допълнителен симптом имат бременните преди раждането и той е, че може да настъпят спазми в краката или ръцете.

Ако изобщо се наблюдават симптоми на паническо разстройство, не забравяйте да се консултирате с терапевт.

Колко могат да са опасни пристъпите на паника при бременни жени?

След като жените получат по време на бременност атака на тревожност, те са притеснен, защото това може да увреди бебето. На практика, по-голямата част от жените с тревожни разстройства раждат напълно здрави деца. Случва се така, че инстинктът за запазване на потомството помага на едно неродено дете да се запази, а майката отвлича вниманието от собствените си психологически проблеми.

Има случаи, когато след раждането жената забравя всичко за нейните пристъпи на паника. Тя не трябва да бъде прекалено притеснена за въздействието на вегетативните кризи на плода, защото допълнителните преживявания могат да влошат нейното здраве и това на бъдещото дете. Въпреки това при пристъпи на паника, бременните трябва да се научат как да се справят когато определена опасност за здравето на детето все още съществува.

Неконтролираните чувства на страх, могат да имат неблагоприятен ефект върху бременността, както и за възстановяването на жените след раждане. Силната емоционална възбуда в първия триместър може да предизвика спонтанен аборт, а през последните месеци – преждевременно раждане. Напрежение в мускулите по време на атака може да предизвика маточна хипертония, в резултат на фетална хипоксия. Бременна жена в недобро състояние да избягва паническа атака, защото може да се наложи лечение опасно за детето.

Лечение на тревожни разстройства по време на бременност.

Отличителна черта на лечението на вегетативната пристъпи при бременни жени е, че обичайните за такива случаи медицински терапии са противопоказани. Транквилизатори, антидепресанти и други лекарства не са безопасни за плода, те трябва да не се приемат за два месеца преди зачеването.Единствените изключения са меки невролептици, които се използват в тежки случаи на бременни жени. Основният метод на лечение е психотерапия, насочена към премахване на истинската причина за пристъпи на паника, както и методи за обучение на жени за самопомощ срещу панически атаки.

Всяка жена с помощта на специалист ще бъде в състояние да разработи специални умения на поведение по време на паническа атака, да се намали нивото на тревожност. Психотерапевтичните сесии също биха помогнали за подобряване на цялостната устойчивост на стрес на организма. Специалните дихателни техники и упражнения за отпускане са много ефективни за контролиране на автономните кризи. Можете да използвате тези терапии като арома терапия, светлинна терапия, инфрачервено излъчване, акупунктура. Добър ефект срещу тревожните чувства дава ароматерапията, фитотерапия, инфузии и натурални препарати. В първите седмици след раждането майката трябва да продължи да посещава терапевт.

Как да се държим по време на атака?

За да бъдат пристъпите на паника по-малко опасни за майката и бебето, и да не се усложнява здравето им, жената трябва да бъде подготвена по-рано и да се научи да контролира състоянието си по време на паническата атака. Напрежението в мускулите води до поток от сигнали в мозъка за опасността, от всички вегетативни прояви. Ако се научите на спонтанна мускулна релаксация, страховете ще загубят своята физиологична основа и ще предизвикват пристъпи на паника много по-рядко. За да се отпуснете напълно, първо трябва да се постигне силно напрежение. Научете се да се редуват разтягане на мускулите на ръцете, лактите, раменете, бедрата, долната част на крака и стъпалото. Тогава тренирайте като комбинирате различните мускулни напрежения, докато не се научите в същото време да напрягате цялото тяло.

Повторете следното упражнение няколко пъти на ден: след вдишване, бройте до десет, а след това рязко се отпуснете като направите силно издишване.

За да се справите ефикасно с пристъпите на паника, вие също трябва да се научите на едно просто упражнение за дишане: тренирайте издишването да е по-дълго от вдишването с постепенно увеличаване до експираторния обем. Когато се случи паническа атака, започнете да дишате и да направите едно упражнение в спонтанна релаксация. Ако по време на паническа атака кръвното налягане пада, отворете прозореца и легнете така че краката да са ви над главата. Добра помощ за понижаване на напрежението е да изпиете сладък билков чай. Ако пристъпите на паника са съпроводени с увеличаване на налягането, седнете в удобна спокойна поза, сложете на челото си хладен компрес, пийте на малки глътки хладка вода.

Превенция на паническо разстройство при бременност.

За да направите бременността и раждането продължително безопасно, трябва да се подготвите предварително. Вегетативно криза не е противопоказание за увреждането на едно дете. Въпреки това, жените, диагностицирани с паническо разстройство трябва да се подложат на медицинско лечение и психотерапия на етапа на планиране на бременността. Да не се намесва терапията точно преди раждането, дори и ако по време на бременност паническите атаки да са отсъствали.

Следвайте тези прости правила за предотвратяване на паническа атака:

Направете си режим, който намалява умората: работете на непълно работно време, използвайте дни за почивка.

За облекчаване на пристъпите, при бременност и раждане, може да помогне леки упражнения на чист въздух.

Не трябва да се пуши, пие безалкохолни напитки и големи количества кафе и дори напълно спрете кафето.

За намаляване на чувството за страх от раждането, да се прибягва до методите на релаксация и управление на стреса.

Пийте повече вода, консумирайте повече пресни зеленчуци и плодове, намалете приема на захар и сол.

Употребявайте преди лягане успокояващ билков чай.

Не забравяйте да посетите преди раждането психотерапевт, след раждането също.

Основното нещо е да получите повече положителни емоции, правете това, което носи удоволствие. Помислете малко за опасностите за плода и усложнения по време на раждането. Помислете какво чудо ви чака след това, защото ще имате чудесно бебе, което през целия си живот ще Ви дава радост и любов.

Паническо разстройство хомеопатия.

За лечение на обсъжданите пристъпи на паническо разстройство се използват лекарства, пациентите трябва да се обучават на релаксация, индивидуални и групови психотерапии. Към този списък днес често се добавя и хомеопатията. Специалистите работещи в тази област твърдят, че благодарение на хомеопатичните лекарства възстановяването се случва на нивото на психиката. Така наречените „топки“ имат невероятни свойства и помощ, според лекарите хомеопати, за да спрат тези симптоми на паническа атака като тревожност, сърцебиене, бучка в гърдата и други.

Паническо разстройство – народни рецепти и други методи за лечение.

Паническо разстройство – народни рецепти и други методи за лечение.

Въпреки че има много поддръжници на хомеопатията, официалната медицина не я приема, защото активните вещества са много разредени, има много шарлатани сред лекарите хомеопати, хомеопатичните лекарства действат като плацебо и не лекуват истински болестта. Английският учен д-р Бен Голдакър, е правил проучване за статистиката за излекуваните хора с хомеопатични лекарства и други, и твърди, че тази алтернативна медицина е измама. На това мнение са много лекари, така както и на противоположното мнение има много лекари. Хомеопатите твърдят, че техните лекарства действат по някакъв специален начин, благодарение на някакви мистични причини.

Разглеждайки въпроса с мнения ”за” и ”против”, виждаме някои изказвания в коментарите за хомеопатията. В тях някои казват, че им е помогнала, други, че не им е помогнала, а трети вярват в този метод, но казват, че трябва да се намери добър специалист. Може би някои хомеопатични медикаменти успяват да помогнат за здравето макар и със силно разредени активни вещества. Всеки човек трябва да избере сам какъв метод на лечение да предпочете на своя отговорност, след като проучи проблема по-задълбочено.

Паническо разстройство Орлин Баев.

Орлин Баев е лекар психотерапевт, който е разработил много добри методи за лечение на паническо разстройство и самопомощ. Той обръща внимание на коремното и другите видове дишане, релаксация и други терапии, приема напълно и опита на д-р Тодор Първанов, който е психиатър. За методите на Орлин Баев има много добри отзиви.

В методите си психотерапевтът предлага да се сприятелим със страха, да приемем тревожността, тъй като в нея е нашата енергия, да я прегърнем и погалим с любовта си. Да погледнем страха смело и право в очите, посланието на тялото ни да бъде към страха едно приятелско сливане. Така той ще се превърне в най-добрия ни приятел.

Паническо разстройство самопомощ.

Методи за самопомощ при паническа атака. Могат да бъдат идентифицирани няколко методи за самопомощ в началото на атаката на паника:

На първо място се успокойте и успокойте дишането си – бързо да се вдишва и бавно да се издишва. Или изпийте чаша вода на големи глътки.

След това се отпуснете. За да направите това, легнете върху равна повърхност, и започнете да напрягате първо едни от мускулните групи и след това ги отпуснете и повторете това с други мускулни групи. Започнете с мускулите на краката, преминете към ръцете и след това към тялото. Необходимо е също така със специално внимание към мускулите на лицето, защото те имат близки отношения с емоциите.

Вие трябва да се опитвате да избягвате нещата, от които мисълта провокира пристъпи на паника. Включете на фокус други обекти.

Въпреки факта, че техниките изглеждат достатъчно прости, те са въпреки това най-ефективни. Също така с тези техники може да си помогнете веднага, след като почувствате, че започва паника. След известно време, след като се научите как да се справяте с пристъпи на паника – ще имате увереността, че можете лесно да се освободите от нея. Тази увереност ще бъде най-добрият лек срещу пристъпи на паника.

Други методи, които помагат да се отървете от пристъпи на паника

Има няколко метода на народната медицина, които помагат да се справите с атаките на паника:

  1. Дихателни упражнения – този метод помага не само да се отпуснете, но също така и да се успокоите. Същността на този метод се състои в дълбоко и бързо вдишване на въздух и възможно бавно издишване.
  1. Релаксация – помага да се отпуснете всички мускули и да се настроите в хармония с околната среда.
  1. Дишане в хартиена кесия – вземете хартиена торбичка, направете дълго вдишване от нея, задръжте дишането за 10 секунди и бавно издишайте отново в пакета. Това упражнение се препоръчва за 5-7 минути. За да има по-добър ефект се препоръчва да се прилага коремно дишане. Такова дишане в хартиена кесия помага да се ускори балансът в кръвта между въглеродния двуокис и кислорода и с това се неутрализира паниката.
  1. Също така народната медицина препоръчва за лечение тинктури и отвари от различни билки.
  1. Хата йога – помага да се отпуснете и да се научите да слушате тялото си. Практикуването на статични пози, макар и малко, може да помогне за подобряване на състоянието. Много е полезен спортът и бягането, което е по-достъпно за тези, които имат възможност.
  1. Хипноза или самохипноза и медитация – според много лекари тези практики помагат да се отървете от пристъпите на паника. Непременно имайте пред вид, че подобно на въпроса за хомеопатията и за тези практики има много мнения от големи специалисти, които са против, защото има и негативни последици и вредно влияние върху психиката. По-разумните хора са предпазливи и не прибягват до тези три метода, след като има и мнения против тях. По-правилно е да не се допускат, защото има възражения против тяхното практикуване от специалисти, макар че влизат в програмите на психотерапевтите.

Съвременната психотерапия има своите подводни камъни. Хипнозата, самохипнозата и медитацията неусетно осъществяват досег с демоните според църквата. По-добре да се прибягва до вярата в Бога, молитвата и четене на Библията. Това е друг стар изпитан вариант за успокоение, но и има много по-висш смисъл. Установено е, че молитвата на харизматици (евангелисти и петдесятници) не е от полза за здравето. Например страхът от различните видове смърт при паническо разстройство и от други неща, се поражда не само в умовете на болни хора, но са от значение и за здравите хора.

Какво се случва след смъртта и това ли е абсолютният край на живота и има ли надежда за избавление от смъртта? На тези въпроси ни дава отговор Библията. Бог е обещал на всеки, който вярва в Исус дара на вечния живот. Тук обаче следват подробности. В Библията, пише за възкресението на мъртвите при Второто пришествие на Исус и оттогава ще започва вечният живот в нетленни нови тела, които ще бъдат от материя, а не от енергия.

Вместо това учение в света днес се възприемат не библейски учения за смъртта – че тя не е краят, а има живот веднага след смъртта като духове, прераждане и други. Това не са библейски учения, които отклоняват хората от правилния път описан в Библията, подобно на змията в Едемската градина, която внуши на Ева, че няма да умрат, след като вкусят забранения плод и че Бог ги лъже. Последиците ни са ясни – всички сме смъртни, а Божият враг е господар на планетата временно за няколко хиляди години.

По този повод на някои гробове може да се види надпис на некролога или на плочата „Довиждане до утрото на възкресението”, по идея на близките на починалия, защото смъртта ги е разделила за известно време. Затова Иван Вазов в стихотворението за Сливница употребява термините ”лека нощ” и ”до втората тръба”, защото от съня следва събуждане в деня на пришествието, когато ще затръби втората тръба. Вазов е написал и много добро изказване за Библията. Исус е сравнил смъртта със съня, а възкресението ще е събуждане от този сън. За надеждата за избавлението от смъртта пише на различни места в Библията и особено в последните няколко глави. Всичко се приема с вяра за възкресението, предстоящата световна криза преди Второто пришествие, спасението на хората чрез вяра и новият свят,  което е надеждата за цялото човечество.

Вижте и клиповете!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *