Приложение на мъжката папрат за здравето

Растението папрат е представено от различни видове, които имат сходни ползи за здравето

Мъжката папрат (Dryopteris filix mas) както и другите видове папрат са многогодишни тревисти растения, които имат кафяво късо коренище, покрито с листни дръжки и на върха му излизат листа с дължина до 1,5 м у широчина до 25 см. Дръжката на листата е дебела до 5 мм, върху които има много кафяви люспи, както и на оста на петурата. Листата на растението папрат са пересто насечени.

Приложение на мъжката папрат за здравето

Приложение на мъжката папрат за здравето

Мъжката папрат съдържа в коренището си вещества, които действат потискащо на сърдечносъдовата и мускулната дейност и нервната система, към това предизвикват възпаления и дразнят лигавиците. В нея се намират още и филикс-дъбилна киселина, която е таниново вещество, етерично масло, восъчни вещества, нишесте, зелено багрило тлъсто масло и други.  Тези неподходящи за човека въздействия се използват срещу паразити и по-точно срещу панделковидни глисти. Веществото филицин притежава силно противоглистно действие. За приложението им трябва да се спазват инструкциите на лекуващия лекар за диетата и дозата на папрата, при което лекуваният трябва да взема очистително средство – английска сол.

Отварата, която от растението мъжка папрат се прави като се сложат 2 чаени лъжици от нея в половин литър вода и се вари за 5 минути. Остава да се прецеди и да се приема по 1 чаша за кафе, трикратно за деня.

Друго приложение на мъжката папрат е при болки в сухожилията и ставите, предизвикани от ревматизъм, ишиас, артрит, сколиоза и други болести. Налагат се пресни листа върху болните места и се прикрепят с бинт и кърпа. След няколко процедури трябва да почувствате облекчение, като се правят до 2 процедури на седмица. Терапията може да продължи 40 дни.

Може да се направи и ракиен извлек или със спирт за мазане при болки от заболяването ревматизъм. Заливат се листа от мъжка папрат с избраната течност и се държат в една шише с голямо гърло на слънце за една седмица. С него се мажат болните от ревматизма места.

Демир бозан билки за бъбреци

Прах или водна настойка от коренище на друг вид – сладка папрат се препоръчва от нашата народна медицина като диуретично и лаксативно средство, при болести на черния дроб, при възпаления на белите дробове като омекчително средство и също против глисти.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *