Параноидна шизофрения – симптоми и лечение

Какви са симптомите и лечението на заболяването параноидна шизофрения

Заболяването параноидна шизофрения е подтип на шизофрения, в която пациентът има налудности (погрешни разбирания), че лице или някои индивиди са с лоши намерения срещу него или срещу членовете на техните семейства. Тя е най-често срещаният тип шизофрения.

Симптоми

По-голямата част от хората с параноидна шизофрения, както и при повечето шизофренични подтипове могат да имат и слухови халюцинации – чуват нереални неща. Те могат също така да имат мания за величие лично – лъжливо разбиране, че те са по-мощни и влиятелни, отколкото са в действителност.

Едно лице с параноидна шизофрения е в състояние да прекара много време, мислейки за начини за защита от техните притеснители. Обикновено човек с параноидна шизофрения има по-добра концентрация в сравнение с тези с други подтипове; което му позволява да мисли и действа по-успешно. Дори и така, параноидна шизофрения е хронично състояние, което в крайна сметка може да доведе до усложнения, включително суицидни мисли и поведение.

С правилно лечение и подкрепа, пациентите имат много добър шанс да води щастлив и продуктивен живот.

Някои симптоми на шизофрения като например нарушения на волята, засягане на словото и кататония не се наблюдават при параноидна шизофрения. Освен слуховите халюцинации, се срещат и зрителни халюцинации, но по-рядко.

Заблуди – разбирания, които не са реални, фалшиви лични убеждения, които не са предмет на разума или противоречиви доказателства. Пациентът може да е убеден в нещо, въпреки че има неопровержими доказателства, че то е невярно. Например може да има убеждението, че един съсед е в заговор да го убие или отрови.

Безпокойство – пациентите с параноидна шизофрения обикновено страдат от периоди на висока тревожност.

Емоционалното му състояние може да е от леко дразнене, което най-здравите индивиди понякога имат, да ярост и гняв. Пациентът понякога може да бъде физически или емоционално резервиран и отчужден. Агресията и насилието може да достигне нива, изобилстващи с бурни изблици.

Рискови фактори

Параноидна шизофрения - симптоми и лечение

Параноидна шизофрения – симптоми и лечение

Рисковите фактори са основно същите като тези за повечето шизофрения подтипове, включително: генетични – лица с фамилна анамнеза за шизофрения имат по-висок риск от развитието на болестта. Ако няма анамнеза за шизофрения в семейството ви шансовете за неговото развитие са по-малко от 1%. Въпреки това, този риск нараства до 10%, ако един от родителите е бил потърпевш.

“Фигурин

Вирусна инфекция – ако плода (плода в матката) е изложен на вирусна инфекция, рискът от развитие на шизофрения е по-голям.

Фетално недохранване – ако плодът страда от недохранване в утробата, по време на бременността на майката има по-висок риск от развитие на шизофрения.

Стресът по време на ранния живот – експерти казват, че тежък стрес в началото на живота може да бъде фактор, който да допринесе за развитието на шизофрения. Стресови преживявания често предхождат появата на шизофрения. Преди всякакви остри симптоми са очевидни, хората с шизофрения обичайно стават раздразнителни, тревожни и нефокусирани. Това може да предизвика проблеми във взаимоотношенията. Тези фактори често са обвинявани за появата на болестта, когато наистина то е било обратното – заболяването е причинено от кризата. Изключително трудно да се знае дали шизофренията е причинена от определени напрежения или настъпили в резултат от тях злоупотреби в детството или травма.

Лечение

Много от болните от параноидна шизофрения вземат лекарства през целия си живот

Много от болните от параноидна шизофрения вземат лекарства през целия си живот

Психотерапия и медикаменти са ключова част на лечението. Значителен процент от лицата вземат лекарства през целия си живот, също така и психологически терапии.

ЕКТ (електроконвулсивна терапия) – в тази процедура с електрически ток се изпращат сигнали към мозъка да произвежда контролирани гърчове (конвулсии). Тази терапия може да се използва при пациенти с тежки симптоми или депресия, които или не са се повлияли от други лечения или не могат да приемат антидепресанти. Необходимо е също така понякога да се прилага на пациенти с висок риск от самоубийство.

Билката магарешки бодил може да е от полза за пречистване на черния дроб, който е претоварен от лекарства. Екстракти от гинко билоба може да се ползват заедно с лекарствата, те имат доказан добър ефект върху нервната система.

Погледнете и ТУК:

Ето кои са полезните билки за шизофрения

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *