Хранителни фактори влияещи на заболяването параноя

За възникването на заболяването параноя няма точно установени причини

При параноя се наблюдава процес на мислене, за който се смята, че се повлиява силно от безпокойство или страх, често до степен на ирационалност и заблуда. Параноидното мислене обикновено включва преследване вярвания или убеждения на заговор, свързани с възприемана заплаха към себе си. Параноята е различна от фобиите, които включват и ирационален страх, но обикновено не вина.

Параноята е различна от фобиите, които включват и ирационален страх

Параноята е различна от фобиите, които включват и ирационален страх

Осъществяване на фалшиви обвинения и широкото недоверие към останалите, също често се дължи на параноя. Например един инцидент повечето хора биха възприемали като злополука или случайност, докато параноикът би го приел за умишлено деяние срещу него. Болните от параноя са трудни за разбиране и често възникват проблеми с близките им хора даже.

Не е ясно каква е точната причина за болестта, но се счита, че има генетично обоснована връзка за нейното възникване. Също е установено, че хора преживели някаква травма в детството или насилие са податливи към нея. Тежките психически преживявания и стресът отключват болестта, също и дискриминацията на по възрастните например или имигрантите повлиява за болестта.

Тези хора обикновено имат предубедено възприемане за света и често проявяващи по-враждебни вярвания. Някои по-стари проучвания са декларирали, че до състояние на параноя може да се стигне при пациенти, които са били под хипнотично състояние на глухота. Тази идея обаче генерира много скептицизъм за своето време.

Връзка между хранителните алергии и психическото здраве

Връзката между хранителните алергии и психическото здраве е друг въпрос, който трябва да бъде решен, тъй като около половината от тези пациенти имат алергии към една или повече храни. В болниците психично болните не се подлагат на диета, защото няма изисквания за хранителни алергии или други причини за това.

Хранителни фактори

Според д-р Дорис Рап, някои храни могат да причинят церебрални или мозъчни алергии при някои индивиди. Лекарствата могат да помогнат за контрол на някои от симптомите, но алергичните индивидуални реакции няма да отговори на терапия с витамини. Ако човек е алергичен към млечните продукти, няма да има лек, докато те не са отстранени от диетата.

Някои пациенти например страдат от недостиг на цинк и същевременно са с високо съдържание на нивата на медта, с ниско съдържание на витамин В12 и други хранителни вещества. Те се подлагат на терапия с витамин В3 ниацин или ниацинамид, 3000 мг трябва да се приемат, всеки ден, разделени на дози, виъамин B комплекс, витамин C 3000 мг да се приема ежедневно и цинк 50 мг или 100 мг на ден да се приема ежедневно.

Заболяването параноя е вид разстройство на личността

Заболяването параноя е вид разстройство на личността

Мултивитамини и минерали също се предписват на болните от параноя, но всичко това трябва да се предпише от лекуващия лекар.

Лечението на болните от параноя може и да бъде успешно след продължителна терапия от лекар специалист с опит при за този вид разстройство на личността.

Погледни и тези публикации по темата:

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Хранителни фактори влияещи на заболяването параноя

  1. статията е в характерния стил на материалистично-механистичната парадигма и обслужва предимно фармацията и частната лекарска практика, колкото и паранойно да звучи това твърдение

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *