Паркинсон – симптоми, признаци и лечение, полезни билки

Ето кои са причините, симптомите и по-известните лекарства при лечението на болестта на Паркинсон и билки, които са полезни за нея

Съдържание на статията: Паркинсон. Паркинсон симптоми. Паркинсон лечение. Паркинсон лекарства. Подходящо лечение за Паркинсон. Паркинсон билки. Паркинсон и Алцхаймер разлика.

Паркинсон.

Паркинсон е вид нервно дегенеративно заболяване, което е трудно за болния и повечето от него страдат възрастни хора. То често става тежко изпитание както за самия човек, така и за неговите близки. Причините за появата и лечението на болестта изискват специално внимание. В края на краищата патологията може значително да промени живота на човека. Симптоматичните прояви на нарушена двигателна активност са достатъчно тежки. Освен това, пренебрегването на първите признаци на болестта може да доведе до много сериозни последици. Ако заболяването се открие във времето и пациентът се лекува правилно, дълго време е възможно да се поддържа домашна и професионална дейност.

Болест на Паркинсон

Болест на Паркинсон

Болестта на Паркинсон е по-различен вид заболяване, и е добре да разбираме причините за възникването и лечението му.

Описание на болестта

През 1817 г., за първи път в описана патологията на болестта от английския д-р Джеймс Паркинсон. Той наблюдава болните и първоначално определя болестта като „трепереща парализа“.  Голям интерес оттогава предизвиква патологията, известна днес като болест на Паркинсон, нейните причини за появата и лечението й. Снимките, налични в изследването, показват с красноречие как заболяването засяга страдащият човек.

Съвременните учени смятат, че патологията причинява постепенна смърт на невроните (нервните клетки), които произвеждат допаминов медиатор в организма. В резултат на този процес има нарушение на мускулния тонус и регулирането на движенията. Визуално това се проявява чрез треперене, характерна поза и движения, обща скованост.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Според статистиката, болестта се диагностицира приблизително на един от сто човека, който е преминали 60-годишната граница. При мъжете болестта на Паркинсон е много по-разпространена, отколкото при нежния пол.

Заболяването се развива постепенно. Първите клинични признаци на заболяването в повечето случаи остават незабелязани. Приятели или роднини обръщат внимание на патологията, когато човек вече е развил забавяне на движенията, експресивността на лицето е намаляла, сръчността на ръцете му също.

Причини за възникване на Паркинсон

Съвременните лекари имат много познания за молекулярните и биохимични механизми за развитието на такова заболяване като болестта на Паркинсон. Симптомите, лечението, причините за патологията продължават да се изследват и днес. Трябва да се каже, че учените с пълна сигурност не могат да нарекат истинските източници на болестта. Има само предположение, което провокира болестта на Паркинсон.

Причините за това заболяване са, както следва:

Напредването на възрастта.

Наследствена предразположеност.

Външна среда. Ефекти от тежки метали, неблагоприятна екология, инфекциозни болести, отровни вещества.

Стрес и нервно напрежение.

Понякога паркинсонизъм може да възникне в резултат на заболяванията на човека. Такова заболяване в медицината се нарича второстепенно.

Причините за появата му могат да бъдат скрити от следните патологии или условия:

Атеросклероза на мозъчните артерии, която води до енцефалопатия или инсулт.

Използването на определени медикаменти (например Антипсихотици, предписани за шизофрения).

Отравяне на организма с етанол, въглероден окис, манган, технически алкохол, цианиди.

Зависимост (използване на ефедрин, който включва калиев перманганат).

Отложен енцефалит.

Тумор на мозъка.

Пациентът има дегенеративни заболявания.

Черепно мозъчна травма. Доста опасни често са повтарящи се наранявания на главата в лека форма.

В основата на развитието на болестта е разрушаването на мозъчните клетки, които синтезират невротрансмитера допамин. В резултат мозъкът губи способността да предава импулси на мускулите на тялото. Развива се патология, която характеризира болестта на Паркинсон. Симптомите и лечението му са двата най-важни въпроса, с които е необходимо да се консултирате с лекар. Пренебрегването на първия и грешния избор на секунда може да доведе до сериозни последици.

Паркинсон симптоми.

Характерна симптоматика

Доста трудно е да се определи болестта на Паркинсон през нейния ранен етап. Симптомите и лечението на заболяването се изследват внимателно от лекарите. Те заявяват, че патологията се развива бавно. Понякога се проявява с дискомфорт в крайниците, който погрешно се свързва със заболявания на гръбначния стълб.

Основните характерни симптоми на паркинсонизма са:

Тремор. Това е динамичен симптом. Той може да бъде свързан с движенията или емоционалното състояние на пациента. Понякога симптоматиката намалява, ако човек прави съзнателни движения. Но може да се усилва по време на манипулации с другата ръка или при ходене. В някои случаи подобни симптоми напълно липсват. Треморът като правило се наблюдава в краката, ръцете или отделните пръсти. Движенията на езика, устните, долната челюст могат да бъдат засегнати. За патологията е характерен тремор, който обхваща палеца и показалеца. Визуално изглежда като „броене на монети“.

Брадикинезия. Това е значително забавяне на двигателната активност. Такава патология е основният симптом на паркинсонизма. Симптоматологията обхваща всички мускулни групи. Най-вече всичко е изразено на лицето. Човекът рядко мига с очи. В резултат на това неговият вид изглежда принизителен, тежък. Речта на пациента става приглушена, монотонна. Нарушава се от рефлекса на поглъщане, поради което се развива отделянето на слюнка. Движението на пръстите се влошава. На пациентите им е затруднено да извършват нормални движения, например, закопчаване на дрехите.

Паркинсон симптоми. Това е болест със загуба на много нервни клетки.

Паркинсон симптоми. Това е болест със загуба на много нервни клетки.

Скованост. Моторните нарушения се увеличават в резултат на повишения мускулен тонус. Това води до характерна скована походка и поза. Главата и торса на пациента са леко наклонени напред, горните крайници са доведени до тялото и са сгънати в лактите. Краката на практика не се изправят в коленете. Позата на пациента има характер на приведен човек.

Постурална нестабилност. Забелязва се нарушение на координацията на движенията по време на ходене. Човекът почти не успява да запази равновесие. Тези симптоми са характерни за краен стадий на патологията. Походката става нестабилна като пациента може да се клатушка. В резултат на това той често пада. Този симптом е изключително труден за лечение. Ето защо тази нестабилност кара често пациентът бързо да си легне.

Съпътстващи нарушения

Не само двигателните разстройства характеризират болестта на Паркинсон, причините и лечението, на които са обект на лекарски преглед.

Доста често пациентът развива вегетативни нарушения:

Дисфункция на храносмилателния тракт. Нарушението на чревния мотилитет провокира ограничено пиене, лошо хранене, понякога приемане на лекарства за Паркинсон.

Намаляване на налягането при внезапни движения. Кръвоснабдяването на мозъка се влошава, може да се появи замайване или припадък.

Нарушаване на уринирането. То става труден процес или болните уринират доста често.

Потенето се намалява и се увеличава омазняването на кожата, особено в челото и носа. Често се появява пърхот.

Също така пациентите са изправени и пред психични разстройства като:

Емоционални разстройства. Пациентите са песимистични, раздразнителни. Те стават несигурни, избягват комуникацията.

Грижи за пациенти страдащи от болестта на Паркинсон

Грижи за пациенти страдащи от болестта на Паркинсон

Когнитивни разстройства. Симптомите се появяват в случай на тежко заболяване. Човек развива деменция, намалява когнитивната активност, умението да разсъждава трезво, да изразява мислите си.

В допълнение към горните симптоми често се развиват следните състояния:

Затруднен говор. Пациентът говори бързо и безпристрастно.

Проблеми с храненето. Рефлексът за дъвчене и преглъщане се нарушава, слюноотделянето се увеличава.

Сексуална дисфункция.

Слабост, умора. Понякога се свързва с безсъние, депресия.

Мускулни спазми. Липсата на движение води до конвулсии в долните крайници.

Мускулни болки.

Паркинсон лечение.

За съжаление, болестта на Паркинсон е нелечима. Причините и лечението могат да бъдат обяснени във всеки случай само от лекар. Всички лекарства само облекчават симптомите. Терапията е насочена към премахване на двигателните нарушения.

Причините, лечението и предотвратяването на болестта на Паркинсон, са актуална тема за изследване днес.

В ранен стадий на заболяването на пациента се препоръчват физически упражнения и лечебна физкултура. Препоръчително е лекарствата да бъдат давани по-късно, тъй като дългосрочното лечение с такива лекарства причинява пристрастяване. В резултат на това трябва да се увеличава дозата. Съответно, нежеланите реакции се увеличават.

Паркинсон лекарства.

Медицинска терапия

За терапия се използват лекарства:

Леводопа: Мадопар, Синемет, Нак;

Амантадин: ПК-мерц, Мидантан;

Инхибитори на моноаминооксидазата: Селегелин, Юмекс;

Допаминови рецепторни агонисти: Парлодел, Мирапекс, Проноран, Бромокриптин;

Антихолинергични лекарства: Паркопан, Циклодол, Акинетон.

Препоръчва се симптоматично лечение:

При халюцинации и психози се предписват: Екселон, Реминил, Сероквел, Азалептин, Лепонекс, Клозапин.

Препоръчват се лаксативи при запек за борба с вегетативните разстройства. За стимулиране на подвижността на стомашно-чревния тракт се предписва лекарството Мотилиум. Предписанието включва антиспазмичен Детрузитол, антидепресант Амитриптилин.

В случаи на нарушения на съня, болка, депресия, тревожност, се препоръчват седативи. Понякога се предписват антидепресанти: Паксил, Ципрамил, Иксел.

За поддържане на паметта, концентрация на внимание се препоръчват медикаментите: Реминил, Мемантин-акатинол, Екселон.

Подходящо лечение за Паркинсон.

Физически упражнения

Не се паникьосвайте, ако вашата диагноза е болестта на Паркинсон. Симптомите и лечението с упражнения имат пряка връзка помежду си. Ако на пациента е избрана правилна и ефективна гимнастика, качеството на живота му може да остане високо за дълго време.

В тази връзка трябва да се подчертае още веднъж, че забавянето на прогресията на заболяването може да става с активен начин на живот. Въпреки това физическата работа или гимнастиката трябва да са по силите на болния. Прекаленото натоварване, както и стресът, напротив, ще допринесат само за бързото развитие на патологията.

Заедно с назначения комплекс от лекаря на тренировъчна терапия при болестта на Паркинсон, можете да се възползвате от следните упражнения:

Допиране на пръстите на ръката. Докосвайте големият пруст с един от другите последователно.

Писане. Опитайте се да пишете повече и се стремете да подобрите почерка.

Шиене, бродерия, плетене.

Тези упражнения подобряват яснотата на движението.

Важно е да се разбере, че гимнастиката е изключително необходима за болния човек. Това е съвсем очевидно, ако анализирате всичко, което е известно за такова коварно заболяване като болестта на Паркинсон (симптоми и лечение).

Хранене

При лечение на болестта на Паркинсон е важно как се храни пациентът. Диетата е важна както и за всяка друга болест, но често се пропуска да бъде обяснена от лекуващия лекар. Причината за това в повечето случаи е, че хората не искат да си променят хранителните навици или нямат възможност за това.

Един от многото ефективни методи да се подобри състоянието на болния е например диетата. За нейна цел се счита насищането на организма с витамини и други необходими материали, възстановяване на дейността на мозъка и стомаха.

Трябва да се ядат малки порции 5 пъти на ден. Според лекарите е необходимо да се възстанови функционирането на червата. Когато има затруднения при преглъщането, трябва да бъдат отстранени сухите и пържените храни. Преди да използвате продукта, той трябва да се смила. Перфектни супи, картофено пюре, каша, са за предпочитане.

Диетата трябва да включва:

плодове, зеленчуци, зърнени храни, тъй като те имат много фибри;

млечни продукти – за възстановяване на чревната активност;

мазна риба, морски дарове, необходими за функционирането на мозъка;

растителни масла, ако теглото намалява бързо.

Трябва да се пие много вода, за предпочитане около 10 чаши, тъй като болестта на Паркинсон може да се получи и от дехидратация.  Спазване на правилната дажба може да подобри състоянието на пациента.

Прогноза на заболяването

Лечението на болестта е невъзможно. Прогнозата за живота се определя от отношението на човека към неговото здраве. Ако пациентът пренебрегне адекватно лечение, след 10 години той става инвалид или напълно умира.

Навременната и правилна терапия помага на пациента да поддържа активността си дълго време.

Паркинсон билки.

Билки за Паркинсон

Билки за Паркинсон

Народните рецепти с билки и други средства могат да помогнат за облекчаване на състоянието на болния, но не могат да го излекуват. Те са подходящи като съпътстващо средство към основното медикаментозно лечение предписано от лекар, така както храненето и пиенето на вода са само от полза.

Външни методи и средства

Има и друг начин за подобряване на състоянието на болните – външни средства. Те помагат да се премахне напрежението в мускулите и на спазмите. По-популярните рецепти, включват следното:

Краката могат да се потапят в терапевтични вани от корените на папрат: на литър вода се прибавя супена лъжица папрат, и трябва след това да се вари и кипне за 2 часа.

Необходимо е да се вземат вани с мащерка: суровини, необходими за получаването на отварата е 2 шепи и се вари във вода.

Ефективен е и мехлем от лаврови листа: те трябва да се смелят на прах, и 4 супени лъжици се заливат с растително масло 0.5 л, след което да се вари във вода до кипване.

Процедурите трябва да се извършва редовно, и в рамките на кратък период от време дава резултати. Ако се интересувате от болестта на Паркинсон, както и лечение с народната медицина, трябва да се обърнете към доказани методи и мнения на онези хора, които са се възстановили.

Традиционен метод на лечение с отвари и настойки. 

Всяко природно средство трябва да бъде включено в основната терапия. В този случай, лекарят все още може да назначава лекарства. Колкото по-рано заболяването се разкрива, толкова по-резултатно ще бъде използването на по-прости средства. В началните етапи, е желателно да се използват следните рецепти:

Корен валериан, риган, бял имел трябва да се вземат в равни количества – по супена лъжица), след което всичко се сипва във вряща вода – 1 чаша: лечебното средство трябва да се пие преди хранене по половин чаша.

Супена лъжица градински чай, сипва се в чаша, и след варене и кипване, отварата може да се пие ¼  чаша след хранене.

Сурови овесени зърна 1 чаша, се напълва с вода 3 л, след което всичко се вари. Следва да се пие вместо вода.

Прополис трябва да се взема 15 дни след хранене по 3 грама и през втората половина на месеца – в по-малка степен.

Чаена лъжичка сух корен от божур се сипва в чаша завряла вода и за един час да кисне, след което се взема по супена лъжица трикратно през деня, преди лягане.

Въз основа на изсушени корени на божур можете да направите алкохолна тинктура. Консумират се от алкохол-съдържащите капки 30 броя по 3 пъти за деня, 30 минути преди хранене.

Смрадлика в количество една чаена лъжичка се сипва в чаша завряла вода, оставя се разтворът да се запари, прецежда се и се взема по супена лъжица 3-5 пъти през деня.

Две супени лъжици билка великденче да се запарят в чаша завряла вода, прецежда се и се пие по една трета чаша 3 пъти за деня.

Ако пациентът има парализа на крайника, се прави отвара от шипки, 3 супени лъжици сушени плодове в един литър гореща вода.

При спазване на всички методи на лекуващия лекар – медицинско лечение с физически упражнения и лекарствена терапия в комбинация, прилагани редовно, могат да се постигнат значителни резултати в лечението на синдрома на Паркинсон, да се върне радостта от здравословния начин на живот.

Преди използването на всички възможни средства, добре е да се консултирате със специалист. По този начин лечението на болестта на Паркинсон с народни средства ще бъде по-ефективно.

Още за лечение на болестта на Паркинсон с билки – ТУК.

Извършване на масаж

Процедурите с масаж са благоприятен ефект върху мускулите на мобилността, но стойността му е и стабилизиране на централната нервна система. При болестта на Паркинсон, е необходимо да се извърши масаж на дневна база, но и да се комбинира с други терапии. В този случай, процедурата ще бъде по-ефективна.

Масажът трябва да започва с галене, трябва да се отпуснете и да се подготвите за другите методи. По време на процедурата се използват различни методи, необходими за подобряване на състоянието на пациента. Но се смятат за най-ефективни и заместващите кръгообразни поглаждания.

Правилно дишане

Инструкции за правилно дишане и автотренинг

Инструкции за правилно дишане и автотренинг

При болестта на Паркинсон, е важно да се пациентът да се обучава в правилно дишане, което ще му е от полза да диша по-добре. Също необходими са и процедури за развитието на мускулите и клетките на тялото.

Извършването на упражненията за правилно дишане, могат да бъдат в различни позиции, сред които за предпочитане е в седнало положение. Ръцете трябва да се поставят на стомаха, направете дълбоко вдишване през носа. След това трябва да задържите дъха си и издишайте през устата. Упражнението се изпълнява 10 пъти.

Ръководство за автотренинг

Чрез автотренинг значително ще подобрите състоянието си, така че е от полза е да правите упражненията редовно. Предварително трябва да изключите телефона си, и е желателно да се извършат упражненията на пълна тишина. Легнете по корем на пода надолу, а на челото трябва да сложите ръката си.

От главата трябва да се премахнат всички мисли и да се отпуснете. От първия път, да постигнете това няма да е лесно, но с течение на времето всичко ще успявате. Можете да се спомняте красиви картини от природата и да си ги представяте във въображението. Избраните от вас въображаеми картини трябва да се поддържа в дългосрочен план. Ако стомахът ви не понася да лежите по корем, ще е по-добре да се обърнете по гръб. Вие трябва да направите едно и също действие. Трябва да станете бавно. Тези упражнения могат да се извършват най-малко всеки ден.

Автотренингът се нарича самовнушение, с което можете да се настроите за възстановяване. Смята се, че при повтаряне на абсолютно едно и също изречение, то се превръща в действителност. При болестта на Паркинсон ще подхождаме към такива предложения, които създават едно ранно подобрение в здравословното състояние.

Необходимо е да се вярва в доброто. Така мозъкът започва да насочва енергията към болезнените области. Като доказателство за това явление може да се цитират примера с плацебо ефекта. Пациентът получава безполезни таблетки, и му казват, че те са ефективно лекарство и дори вносно.  Всъщност подобрява се самочувствието на човека и ако той си мисли за възстановяване, то ще стане.

Полезно е да болният да се занимава с умствен труд. Чудесни са играта на шах, решаването на кръстословици и т. н.. Занятията подобряват мозъчното кръвообращение, което е необходимо за елиминиране на заболяването. Важно е ежедневното спокойствие, което можете да създадете сами. Няма нужда да се оплаквате от болестта си. От полза са хумористичните програми и хобито.

Трябва да живеете за днес и да се наслаждавате на всеки ден. Не трябва да се докарате до депресия. За болестта можете да научите с помощта на модерната литература – обикновено има много интересни неща за лечение и профилактика. Оказва се, че всяко лечение зависи от човека. Ако той е настроен, ще бъде в състояние да победи всяко заболяване.

Профилактика на болестите

Болестта на Паркинсон може да е започнала в човека от години, но само при по-възрастните тя става видима. Понякога заболяването се наблюдава при хора на 25-40 години. Когато се появят първите симптоми, не е необходимо да отлагате отиването до лекаря. Те включват сложност на движенията, координацията, израженията на лицето. Спешната диагностика и лечение помагат да не се получат усложнения.

За превенцията е важно да се идентифицира болестта в началните етапи, както и да се промени начинът на живот. След това ще предотвратите нежеланите ефекти. Също така е необходимо да се поддържа здравословен начин на живот. Ако е налице физическа активност, разходки на чист въздух, ще се окаже, че може да се поддържа нормалното състояние на мускулите за дълъг период от време.

Необходима е една балансирана диета, която включва насищането на организма с необходимите за него витамини, минерали и други вещества. Необходимо е да се премахнат „вредните“ храни, от която има много заболявания. Вие трябва да се храните правилно и балансирано, което ще подобри здравето ви.

Болестта на Паркинсон се счита за продължително и неприятно заболяване, но това не е присъда. Лечението трябва да бъде цялостно, то е свързано с използването на етерични лекарства, традиционни методи, диета и упражнения. Такива мерки са необходими за подобряване на здравето.

Паркинсон и Алцхаймер разлика.

Болестта на Алцхаймер се счита нелечимо заболяване, което се дължи на увреждане на клетките на кората на главния мозък и се характеризира с прогресивна загуба на памет. Последните проучвания показват наличието на определена прилика на болестта на Паркинсон и синдрома на Алцхаймер. Установено е, че в последния случай, деменцията може да се получи на фона на образуването на телца на Леви в мозъка – специфични структури, които се натрупват в мозъчните клетки и са характерни за болестта на Паркинсон.

По-подробно сме разгледали темата за деменция – ТУК.

Това, което прави подобни заболяването на Алцхаймер и болестта на Паркинсон, е появата на екстрапирамидни симптоми, които се проявяват под формата на затруднени и бавни движения, спазми в тялото. Причината за тези симптоми е вторичното увреждане  (лезия) на черната субстанция на мозъка при Алцхаймер и провеждане на невролептична терапия на разстройство на мисленето.

Заплахата Паркинсон: защо боледуваме и има ли лечение?

Заплахата Паркинсон: защо боледуваме и има ли лечение?

Основната локализация на патологичните лезии в мозъка при тези заболявания се определя различните клинични прояви на деменция. Поражението на подкоровите структури предизвика симптоми на отслабване на вниманието и преобладаване на депресивни епизоди при синдрома на Паркинсон, а при Алцхаймер първостепенно в умствените увреждания е липсата на памет и мислене. В същото време, пациентите не могат да се обслужват, не познават роднините си, забравят имена на обекти.

В случай на болест на Паркинсон и Алцхаймер, присъства патология на дефицит на ацетилхолин. С него също така се свързва увреждането на паметта и вниманието, но този дефицит при Паркинсон се появява повече.

Алцхаймер и болестта на Паркинсон са група от неврологични заболявания, които се появяват най-често в напреднала възраст. И на двата вида патологичният процес се развива по неизвестни причини, те са дегенеративни характер и засягат почти една и съща част на мозъка.

По-рано учените и специалистите на медицинска практика, представяха някои теории, което е доказателство за връзката на болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон. Днес, обаче, тази гледна точка е вече опровергана и тези болести са признати за независими заболявания, които нямат нищо общо помежду си. Въпреки че често, разбира се, има, на първо място състояние на деменция, което води до развитието на старческо слабоумие.

Имате ли нужда от диагностика на диференциалната диагноза?

Ако имате външният вид на когнитивните симптоми (нарушена памет, загуба на интелектуалните способности), главоболие, замаяност, симптоми на психични разстройства (депресия, паника, тревожност, и т.н.), трябва да се обърнете към специалист в медицински център, където ще се проведе пълно изследване. Това ще осигури необходимата информация за целите на диференциалната диагноза.

Като се има предвид, че първоначалните форми на болестта на Алцхаймер и Паркинсон, са подобни по техните симптоми, важно е да се консултирате с компетентен и добре запознат с този въпрос и внимателен лекар.

Отличителни особености на деменция при болестите на Алцхаймер и Паркинсон

Въпреки претенции че признаците на деменция в двете заболявания са идентични, разлики не съществуват. Така например, деменция при болест на Паркинсон такива разстройства не  са характерни като:

– Афазия (нарушение на говора, изразяващо се в невъзможността да се формулират мисли в думи и фрази предварително при ранната  им нормална употреба).

– Апраксия (загуба на способността за извършване на тези дейности, които са били запомнени и провеждани през годините, при което възможността за извършване на тези действия и мотиви са запазени).

Тези характеристики са свойствени за болестта на Алцхаймер, които се отличават при сенилна деменция, и проявяващи се и в двете заболявания.

Признаци на деменция при болест на Паркинсон

Болестта на Алцхаймер и Паркинсон, се отличават с локализация на патологичния процес. Въпреки, че те се намират в непосредствена близост до различни клинични картини на деменция потвърдени са само близката локализация на тези райони един с друг, а не пълноценното им съседство. Така например, деменция при Паркинсон се характеризира със следните особености:

– Брадифрения (забавени речеви функции, мислене, емоционални реакции и така нататък).

– Общо объркване.

– Признаци на депресия.

За извършването на диференциален анализ между двата вида патологични процеса може да бъде само един компетентен лекар, с високо ниво на професионализъм и необходимия опит. Освен това е важно да се използват съвременни и много точни методи за диагностика, чрез които ще се получат най-добри резултати, което се появява при лекаря възможност ефективно да се проведе анализ и постановка на диференциална диагноза.

Нашите специализирани медицински центрове разполагат с всичко необходимо, за да бъдат правилно оценени и потвърдени болестта на Алцхаймер и Паркинсон, или обратното – да бъдат опровергани.

Болестни и психични разстройства при Паркинсон

Приемът допаминови агонисти (леводопа), използвани при лечението на паркинсонизъм, е тясно свързан с развитието на така наречените импулсивни – компулсивни реакции и смущения и разстройство на поведението.

– патологично пристрастяване към хазарта;

– пристъпи на склонност към преяждане;

– страст за пазаруване придружено от загуба на големи суми пари.

Леводопа може да предизвика мания

– хиперсексуалност;

– необходимостта от постоянна енергична дейност;

– натрапчивост.

Допаминовите агонисти и антихолинергичните средства, които се използват също и при лечението на болестта на Паркинсон могат да доведат до тежки психични разстройства : халюцинации, психоза, промени в съзнанието.

Тези нарушения се появяват приблизително у 10-30% от пациентите, приемащи леводопа. Появата на симптоми на умствено объркване и халюцинации, е лош прогностичен фактор за смъртност при пациентите, през следващите 1-2 години.

Какво представлява болестта на Паркинсон, какви са симптомите и лечението му?

Какво представлява болестта на Паркинсон, какви са симптомите и лечението му?

Роднини на пациентите трябва да помнят за нежеланите лекарствени реакции и да наблюдават и най-малките промени в психическото състояние за своевременен отговор и медицински грижи. Леките симптоми не трябва да бъдат коригирани, може да е достатъчно да се анулира леводопа, което ще помогне за облекчаване на психотичните разстройства.

При тежки случаи, може да е необходимо назначаване на атипични антипсихотици – антагонисти на D4 – рецептори. Тези лекарства могат да доведат до ефективно намаляване на халюцинациите, без да причинят влошаване на моторните нарушения.

Болест на Паркинсон и шизофрения

Науката е доказала, допаминергичната система в патогенезата на шизофренията. Невролептиците, които блокират допамина в мозъчните структури се използват за лечение на шизофрения. Страничен ефект на тази терапия е развитието на болестта на Паркинсон. В някои случаи за ефективността на антипсихотичното лечение се съди дори по външния вид на спастичния синдром подобен на болестта на Паркинсон.

Обратният ефект може да се наблюдава при пациенти с болест на Паркинсон, подложени на лечение с леводопа. При тези пациенти, страничните ефекти се намират под формата на психоза, измами и чувства на параноя.

В случай на употреба на леводопа при пациенти с шизофрения, проявите на психотични разстройства стават интензивни. Най-силно изразено са зрителните халюцинации, след като се вземат допаминови лекарства.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *