Кое предизвиква пародонтоза и как се лекува тя

Опасната пародонтоза е второто най-разпространено стоматологично заболяване след кариеса

От пародонтоза са застрашени главно хората над 30-годишна възраст, но вече все повече млади хора също страдат от това стоматологично заболяване. Това не е само стоматологично заболяване, но също така е обвързано и с болести на ендокринната, кръвоносната и нервната система.
Самата пародонтоза протича в няколко стадия. Най-напред се появява сърбеж, зачервяване, парене и изтръпване на венците. По-късно венците започват да се подуват, набират гной и може да започнат да кървят. Понякога пък венците стават бледи. Много често заболяването е придружено и от лош дъх и абсцеси, които се образуват периодично. Самото възпаление на венците и бактериите, намиращи се в устата, могат да предизвикат възпаление на лимфните възли.

пародонтоза

Опасната пародонтоза е второто най-разпространено стоматологично заболяване след кариеса

В последния стадий на пародонтоза се наблюдава оголване на зъбите в основата им, което се получава заради атрофия на края на венеца. Образуват се също така джобове, в които попадат микроорганизми и храна, образува се зъбен камък. Това води до продължителен възпалителен процес, разпространяващ се и още по-надълбоко, в крайна сметка засягайки и костта. Зъбите се разклащат и падат, ако не се вземат мерки.
В следствие на тежката пародонтоза може да се появат чернодробни, бъбречни и сърдечни и други заболявания.
Сред възможните причини за заболяването се смятат зъбния камък, лошо поставена пломба или пък протеза, недостиг на витамини, недобра устна хигиена, неправилно подредени зъби, нездравословен начин на живот и др. Възможна е също така и генетична предразположеност. Застрашени са най-често бременните, болните от диабет и хората, които имат неправилна захапка.
Лечението на неприятната пародонтоза е комплексно и индивидуално, провеждано с общите усилия на терапевт, ендокринолог и невропатолог.
Най-напред трябва да бъдат излекувани възпалителните процеси в устната кухина. Зъбната плака и зъбният камък трябва да се премахнат. При лечението на пародонтоза е необходимо и здравословно меню, богато на витамини и минерали.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *