Ползвайте пектин срещу вредните ефекти от лекарствата

Пектин на прах се използва за много здравословни проблеми

Полезният пектин се съдържа в растенията и е полезен срещу много здравословни проблеми. Той е открит през далечната1825 г. първоначално се е използвал за сгъстяване на мармалади и сладка като е бил под формата на екстракт. Днес се произвеждат 40 000 т. в световен мащаб прахообразен пектин.

В по-големи количества се намира в ябълките, цитрусовите плодове, касиса, дюлите, кайсиите и в по-малки количества в гроздето, ягодите, черешите. Той е структурен полизахарид съдържащ се предимно в първичната стена на клетките в растенията и се състои от разтворими фибри.

Пектин на прах се използва за много здравословни проблеми

Пектин на прах се използва за много здравословни проблеми

Една от най-известните му ползи е съдействието ма на организма за понижаване на нивото на вредния холестерол, без да понижава тези на добрия.

Други ползи, които са открити от ябълковия пектин на прах са за превенция и понижаване на риска от появата на рак на дебелото черво и на простатата. За рака на простатата той е по-ефективен и оказва по-добро въздействие. По-полезен се оказал ябълковият пектин, а не този от цитрусови плодове.

Освен за понижаване на холестерола с около 20% при редовна употреба, ябълковият пектин на прах е полезен с това, че забавя усвояването на захарта в кръвта, което е от полза за диабетиците. По време на научните изследвания се е наблюдавало, че действието на пектина е подобно на полифенолите и фитостеролите.

За противодействието на атеросклерозата е остатъчно да се ползват 15 г пектин на прах на ден.

Други ползи за здравето са намаляване на страничните ефекти от вземаните антибиотици. Това е добре за здравето ни. Също така е полезен при терапия с химиотерапия като помага за транспортирането на препаратите до увредените тъкани и с това намалява риска от допълнително възникване на метастази, пише сайтът hera.bg.

Освен всичко това ябълковият пектин на прах е полезен за отстраняване на тежки метали от тялото, при диетите за отслабване, дава чувство за ситост, предотвратява образуването на камъни в жлъчката, укрепва зъбите, ноктите и т. н.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *