Печените ядки – вкусни, но опасни. Не прекалявайте!

Ядките съдържат особено полезни мастни киселини – омега 3 и омега 6,

но при изпичането им витамините и микроелементите се променят, а вкусния аромат на печено се дължи на канцерогенни съединения.

Всички обичат ядки.

Те са полезни за нашия организъм, защото съдържат растителни белтъчини и особено омега 3 и омега 6 мастни киселини, които единствено от тях можем са ги доставим.

Писано е много и за витамините А и Е, с важни антиоксидантни функции, както и за микроелементите магнезий, калций, селен, цинк.

Тези полезните съставки при нагряване във фурната отчасти се губят.

Приятният аромат на печени ядки, който ни кара да се облизваме в очакване на вкусотиите, се дължи на канцерогенните съединения, образувани при т.н. реакция на Майер, присъстващи във всички препечени продукти, дори и във филийките хляб.

Температурата за печене обикновено е над 150-180 градуса, а тогава изключително ценните омега 3 и омега 6 мастни киселини се разлагат, а колкото по-висока е температурата канцерогенните вещества са повече.

Витамините и минералните соли още при температури около 100 градуса губят биологичната си активност и заради нагряването влизат в химическа реакция, която ги превръща в неразтворими соли и не се усвояват в организма.

Солта поражда големи проблеми, особено на хипертониците, затова е по-добре ядките да се консумират неосолени. Така запазваме и сърцето си.

Понеже ядките са богати на мазнини – средно 65%, се препоръчва се да консумират неосолени и неизпечени ядки в границите на разумната доза – до около 30г на ден.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *