Храни и билки при лечение на пиелонефрит

При обостряне на болестта пиелонефрит се препоръчват някои плодове

Заболяването пиелонефрит е инфекциозно и поразява тъканта на бъбреците (паренхима), чашката, (легенчето) и таза. То може да бъде остро, двустранно, рецидивиращо и хронично. Обикновено най-честата причина е бактерии, които са навлезли в бъбреците. Те могат да стигнат до него чрез уретрата или чрез кръвта. Болестта е опасна и затова трябва да се лекува навреме, защото развитието на инфекцията води до усложнения и дори до сепсис, който е смъртоносен.

Храни и билки при лечение на пиелонефрит

Храни и билки при лечение на пиелонефрит

При обостряне на болестта пиелонефрит се препоръчват някои плодове през първите 1-2 дни, които могат да окажат положително влияние върху тялото и самата болест. В това състояние помагат узрели плодове, дини, тиква, пъпеши, печени ябълки, цветно зеле, цвекло, пюре от моркови. След тези 1-2 дни на обостряне се продължава с нормално хранене, при което се ядат повече месни белтъчни до 50% за сметка на млечните, а който е вегетарианец се храни както обикновено. Енергийната стойност на храната трябва да се намали до 1800-2000 калории на ден, защото болният е в постелен режим и не изразходва енергия. Това става за сметка на мазнините и по-малко на въглехидратите.

Пиенето на вода трябва да е изобилно, но по-малко от 2 л. Може да се пият и билкови чайове с лимон, разредени сокове от плодове, главно кисели, чай от шипка, доматен сок, алкална вода, течни кисели и ошав. При пиелонефрит много са полезни червените боровинки, които потискат развитието на микроби, благодарение на съдържащата се в тях бензоена киселина.

При храненето и пиенето на вода не е необходимо да се ограничава солта за разлика от другите болести. Нейното количество може да бъде 10-12 г на ден, а при обилно потене и уриниране и до 15 г. Необходимо е да се увеличи консумацията на витамините А, С и В до 2 пъти над нормалното, чрез храната и чрез добавки или таблетки.

При пиелонефрит помагат и билките бучу, кисел трън, сминдух, китайски лимонник, многоцветно пипериче, които оказват различно влияние върху бъбреците, имунната и отделителната системи и други. Основното лечение е с антибиотици изписани от лекуващия лекар.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *