Пикочна киселина – диета, народна медицина и билки

За нормализиране на стойностите на нашата пикочна киселина ще ни помогнат и рецептите от народната медицина, билки и диета, освен лекарствата

Съдържание на статията: Причини, симптоми, диагностика. Диета при проблеми с нивата на пикочна киселина. Народни рецепти за лечение на наднормената пикочна киселина.

Причини, симптоми, диагностика.

Причини за повишените нива на пикочна киселина в кръвта.

Синтезът на пикочна киселина в тялото се извършва в предимно в черния дроб. Тя е органично вещество и е резултат на обработката и по-точно при разпадането на вещества наречени пурини, които са основни съставки на молекулите на ДНК и РНК. След попадането ѝ в кръвта, тя се свързва с въглеродния двуокис и се отделя чрез урината.

Основни функции на пикочната киселина:

Засилва и активира действието на веществата норепинефрин и епинефрин, които действат стимулиращо на мозъка и нервната система.

С билки и народна медицина срещу високите нива на пикочна киселина в кръвта и урината

С билки и народна медицина срещу високите нива на пикочна киселина в кръвта и урината

Тя е антиоксидант – важно свойство за защита на тялото от свободните радикали, които са отговорни за стареенето, появата на рак и дегенерация на клетките.

Ненормалното и постоянно увеличаване на нейното количество в кръвта – хиперурикемия, по същество се свързва със заболявания на някои органи или често срещана генетична предразположеност.

Хиперурикемията бива 2 вида:

Съдържание:

Първична или както се нарича още идиопатична – заболяване, засягащо метаболизма на пурини и което е наследствено. То обикновено се случва при деца още през първата година от живота и е доста рядко.

Вторична – излишък от сол и киселина при отлагането на пикочната киселина, който има връзка с проблеми на процеса на метаболизма в човешкия черен дроб или с патология на отделителните органи. Вторичната хиперурикемия се появява в 99% от случаите при възрастните.

Идиопатичната хиперурикемия главно може да бъде причинена от:
 • Синдром на Кели-Сигмилър – генетично заболяване.
 • Вродена ферментопатия.
 • Синдром Леш-Нихан.

Вторичната хиперурикемия се среща при някои заболявания:

Инфекции на органите – при тях се увеличава концентрацията на пикочна киселина и обикновено се получава при възпаление на органите и дихателните пътища.

Възпалителни заболявания на важния черен дроб и на жлъчния мехур като холецистит, хепатит, цироза, предизвиква нарушение в производството на важната пикочна киселина.

Бъбречни възпалителни заболявания – при нарушение на концентрацията и на филтрацията на пикочна киселина, бъбречната функция не работи както трябва и нейното ниво в кръвта се увеличава значително.

Хиповитаминоза и авитаминоза, недостиг на витамин B 12 и подобни проблеми водят до нарушение в обмяната на веществата на пурините и вследствие се повишава нейното съдържание.

Ендокринни заболявания – диабет, метаболитни разстройства, затлъстяване и други подобни могат да предизвикат хиперурикемия.

Алергични заболявания като астма или уртикария могат да доведат до увеличена концентрация на пикочна киселина.

Дерматологични заболявания като дерматит, екзема или псориазис, също влияят на нивата ѝ в кръвта.

Токсикоза – и такава през бременността, може да причини развитието на ацидоза и увеличаване количеството на пикочна киселина.

Онкологични заболявания..

При значително увеличено ниво на пикочната киселина, алкалният баланс се променя – ацидоза.

Лекарства – диуретици, срещу туберкулоза, НСПВС и други, могат да предизвикат смущения в метаболизма на пурините;

Алкохолно отравяне.

Симптоми за наднормени количества пикочна киселина.

С характерните симптоми високо кръвно налягане, болки в ставите и в гърба се сблъсква всеки 2-ри човек в напреднала възраст, но се оказва, че за тях може да бъде причина не само тя, но и увеличеното ниво в кръвта на пикочна киселина. В крайна сметка, ако тя се увеличава – получава се неразположение, проблеми със ставите, храносмилането и нервната система.

При малко повишение на нивото ѝ няма опасност за човешкото здраве, само редовно повтарящата се или продължителна хиперурикемия създава проблеми. Клиничните ѝ прояви са според възрастта.

При деца с увеличаването на нивата ѝ се предизвикват постоянни проблеми с кожата – като тя може да бъде диатеза, памперсен дерматит, алергични обриви и дори псориазис. Особеност на тези кожни увреждания е тяхната устойчивост на обичайните лечения и тенденция към напикаване.  Тези деца понякога са лекувани в продължение на години за кожни заболявания и алергии, без да се знае причината за тях. В по-голямата училищна възраст хиперурикемията е в състояние да причини постоянна болка в областта на корема, нощно или дневно напикаване, заекване, проблеми с говора или нервни тикове.

Вторичната хиперурикемия често се среща при господата над 45-50 години. На тази възраст те имат болки в ставите, причинени от отлаганите в тях натриеви кристали и засяга често малките стави на стъпалото, най-малко – лакътните стави и коляното. С развитието на заболяването болката се усилва, подуват се ставите, кожата над тях се усеща като загрята, почервенява, и дори най-малкото движение става причина пациентът да изпитва силна болка.

Освен ставите също са засегнати храносмилателните и отделителните органи, болните изпитват болки в долната част на корема или само при уриниране.

Пораженията върху краката от високите нива на пикочна киселина

Пораженията върху краката от високите нива на пикочна киселина

Хроничното повишаване на количествата пикочна киселина в човешката кръв води до факта, че натриевите соли се натрупват във всички системи и органи като ги повреждат. Кръвоносните съдове се променят като стават по-малко еластични, и болните могат да повишат кръвното си налягане, да развият инфаркт на миокарда или ангина, причинява се и подагра. С пораженията на нервната система може да се появят припадъци, главоболие, агресивност, проблеми със зрението или безсъние.

Пикочна киселина: диагностициране.

Диагностиката на количеството пикочна киселина намиращо се в кръвта може да бъде направена само чрез анализ на кръвта на пациента, взема се от вената. Не се изисква специална подготовка, но обикновено се дава сутрин на гладно Това позволява не само да се постави диагнозата, но и да се определи, когато се превишена много слабо. Възможно е успоредно с пикочната киселина ще бъде изследвана кръвната урея, креатинин, глюкоза и други показатели, за да се идентифицират потенциалните съпътстващи заболявания.

Изследване на кръвта за стойностите на пикочна киселина

Изследване на кръвта за стойностите на пикочна киселина

Референтни стойности на пикочна киселина в урината.

В здрав човек нивата ѝ в кръвта се променят непрекъснато като това зависи от състава и количеството на изконсумираната храна, интензитетът на физическата активност и други фактори. При нарушение на черния дроб, бъбреците или ензимната система, излишъкът от пикочна киселина може да се натрупва в тъканите и органите като натриеви соли, които „запушват“ човешкия организъм.

Нормите на пикочна киселина зависят от пола и възрастта:

Деца до 14 години – 120-300 µmol/l;

Жени – 160-320 µmol/l;

Мъже – 200-420 µmol/l;

На 60-годишна възраст след години на нормални стойности на този показател при жените и мъжете, те са подравнени и са 210-430 µmol/l.

Референтните стойности в отделните лаборатории са различни. За високи нива се приемат стойностите около 350 µmol/l за дами и 420 µmol/l за господа.

Нивото на пикочната киселина в кръвта се променя постоянно като временната й концентрация не оказва влияние на състоянието на нашето здраве и сравнително бързо се отделя чрез урината и изпражненията.

Повишеното ниво на пикочната киселина в кръвта обикновено може да се причини от:

 • излишък на протеини в храната;
 • прекомерни физически упражнения;
 • продължително гладуване;
 • злоупотреба с алкохол и особено на бира.

Друга причина за увеличението на стойностите на пикочната киселина например може да е отслабване на бъбреците, които не са в състояние да отделят излишъка от урината от тялото. В този случай е възможно развитието на уролитиаза, т. е. появата на камъни в тях.

С изследванията за стойностите на пикочна киселина в кръвта се установява дали са опасни и какво лечение да се прави

С изследванията за стойностите на пикочна киселина в кръвта се установява дали са опасни и какво лечение да се прави

Ако цифрата за жените е достигнала 400 µmol/, а мъжете 500 µmol/. Това състояние е известно като асимптоматична хиперурикемия и може да е показател за остър подагрен артрит. Той се характеризира с колебания на пикочна киселина от нормалните стойности като ги надвишават няколко пъти.

За да се определи концентрацията на пикочна киселина в човешкия организъм, трябва да установите своите показатели на пикочна киселина, за което е необходимо да се изследва кръвта. За това изследване се взема кръв от вената сутрин на гладно и не е нужно нещо по-сложно и специално, за да се направи този анализ.

Възможно е освен за пикочна киселина да бъде направено изследване на кръвната урея, креатинин, глюкоза и други показатели, за да се идентифицират потенциалните съпътстващи заболявания. Високите й нива показват необходимостта от лечение. В някои случаи експертите предписват лекарства за хиперурикемия, но основното лечение е да се съобразят с определена диета, която трябва да бъде прилагана през целия живот или поне за по-дълго време. Освен това, ако имаоткрити съпътстващи заболявания, трябва да се промени храненето и спрямо тях.

Много често, подаграта провокира наднормено тегло и затлъстяване. Следователно този проблем с излишното тегло трябва да се реши и да се върнете към нормалното. Ако имате придружаващи заболявания като диабет и атеросклероза, тогава трябва да се подлагате на периодично профилактично лечение на подагра по-често. Това важи за всички хронични заболявания най-малко веднъж годишно. При по-високите й нива трябва постоянно да се следва определена диета.

Ако в човешкото хранене доминират продукти богати на пурини, това увеличава риска от повишаване на нейните нива. Това състояние в медицината е наречено хиперурикемия. Киселинният баланс е много важен за него и ако той не се нормализира и не се започне навременно лечение, тя се депозира в хрущялите и ставите и води до много възпалителни процеси из целия организъм. Как се получава увеличаване на пикочната киселина в кръвта?

Подаграта може да засегне и пръстите на ръцете

Подаграта може да засегне и пръстите на ръцете

Когато човек се храни с една балансирана диета, ежедневно в тялото му се формират около 600 мг пикочна киселина. По-голямата част от нея (400 мг) се отделя чрез урината, а останалата част от червата. Нормалната концентрация на веществото в кръвта на господата е до 55 мг / л, а за дамите до 40 мг / л. Ако количеството ѝ е над 70 мг / л, лекарите установяват коментираната вече хиперурикемия. С настъпването на състоянието на менопаузата при дамите се получава леко увеличение на показателя в кръвта и в този момент нормата ще е 45 мг / л. Хиперурикемията се получава, когато концентрацията ѝ е до 60 мг / л. При мъжете се тя се развива повече. Дамите са по-малко уязвими към такива метаболитни нарушения по време на дълги спортни натоварвания, глад и нискокалорична диета, при което се наблюдава повишено ниво на пикочна киселина.

Диета при проблеми с нивата на пикочна киселина.

При по-високите й нива се препоръчва да се прилагат диета и медикаменти и лечение на заболяванията причинени от хиперурицемия.

Хранене при наднормени количества на пикочната киселина:

Хранене с малки порции, но редовно – 3-4 пъти дбевно, не се препоръчва гладуване и диети за отслабване освен за лечение, пушене на цигари, употреба на алкохол, газирани и енергийни напитки.

Намаляване на храните богати на пуринови вещества, бульон, пържени, тлъсти меса, пушени, осолени меса и месни продукти, а така също и колбаси и всякакви други осолени и пушени; боб, ревен, спанак, киселец, репички; сладкиши и всякакви захарни изделия. Напълно трябва да изключите от менюто си следните храни: силно кафе и чай, шоколад, прясно грозде и всичките му продукти (вино, ракия и стафиди) мед, бульон от риба, пиле и месо. Продукти от сурови и пушени храни, патладжан, ядки и семена. Също и вторични продукти (например, черен дроб, бъбреци, сърце, и т.н.). Торти и пасти с различни видове кремове, рибни пържени ястия, карфиол пълномаслено мляко, киселец, маруля, ряпа и репички.

Пиенето на вода до 2-2,5 литра на ден.

Намалете солта в храната – това важи и за кисели краставички, сосове, подправки, маринати и други храни, които я съдържат в големи количества.

Препоръчително е да има на трапезата повече плодове, зеленчуци, млечни продукти, но ниско маслени като кисело мляко и извара, пресни сокове и постно месо.

Ако имате доста сериозно наднормено тегло, трябва да се опитате да го намалите до максимума, но гладуване не трябва да се използва, тъй като то може допълнително да увеличи нивата на пикочна киселина. Най-добре е да изберете разтоварващи дни, които е желателно да бъдат по възможност през почивните дни, но не пълен глад. През първия ден сутринта да се направи клизма с отвара от лайка или невен, по цял ден да се пие зелен чай и вода (може да добавите малко лимонов сок), а вечер отново клизма. Следващите 2 дни, да се ядат зеленчуци, задушени и други вегетариански храни.

Също така препоръчват се за разтоварване зеленчуци, ябълка, кефир или дори млечни дни, но за нас е добре да помним, че дни на пост може да се правят само ако лекарят е дал разрешение.

Ето какво количество пурини съдържат някои храни на 100 г. във всяка от тях.

Свинското съдържа 155 мг пурини на, за телешкото и за говеждото то е по 100 мг. Черният дроб е рекордьор на пурини, 300 мг на 100н г. При хляба този показател е по-различен – белият хляб има малко – около нула, пълнозърнестият – 70 мг на 100 г. Картофите съдържат 10 мг пурини, лещата има над 150 мг, фасула 50 мг, спанак – 50 мг на 100 г.

Специално за млечните продукти се налага употребата на нискомаслените от тях. Кисели млека с ниска масленост, сирене може, но да е обезсолено и също с ниска масленост. Маслото само в малки количества, а от извара, може да хапвате колкото искате.

Общо взето диетата за заболявания, причинени вследствие на над нормалните количества пикочна киселина е много строга. За да си помогнете при лечение на подагра, бъбречни камъни и артрит е належащо да се прилага строг хранителен режим.

Забравете за тлъстите мръвки, но в замяна на тях можете да си позволявате леки меса, пилешко, патешко или друг вид. Консумирайте много зеленчуци.

Може на пара или в сурово състояние или към менюто си добавете зеленчукова супа.

Веднъж седмично е разрешено риба, но също да не е мазна.
Всички храни приготвяйте варени или задушени, но не и пържени!

Ягодите, черешите, боровинките, малините и къпините са препоръчителни за консумация като много ефикасни, а също и плодовете с богато съдържание на витамин С.

За да нормализирате стойностите на пикочната киселина е належащо да прилагате диета за много дълъг период от време. Като начин на хранене тя трябва да продължи през целия Ви живот.

Народни рецепти за лечение на наднормената пикочна киселина.

Артишокът е полезен в борбата с високата пикочна киселина

Артишокът е полезен в борбата с високата пикочна киселина

 1.  Артишокът се смята, че е сред почти най-добрите продукти за намаляване на пикочната киселина, тъй като той има силно диуретично действие (диуретиците помагат за намаляване на пикочната киселина). Артишокът може да се яде както варен, така и да се пие полученият бульон от него.
 1. Ябълките са превъзходни за здравето ни. Те имат уникални полезни свойства. Например за отслабване, а излишните килограми са една от причините за увеличената пикочна киселина и затова ябълките са полезни за състоянието. Ако изпивате ежедневно чаша пресен ябълков сок (по-добре сладки сортове) и леко запържени в масло резенчета ябълка ще помогнат бързо да се понижи количествата на излишната пикочна киселина. Ябълките не се препоръчват само за подагра, но също така и за артрит, ревматизъм, сърдечна исхемия, бъбречни заболявания, за черния дроб и доста други, без да ги изброяваме.

  Екстракт от конски кестен помага да се нормализира нивото на пикочната киселина, препоръчва се и за разширени вени, болки или подуване на краката.

  Екстракт от конски кестен помага да се нормализира нивото на пикочната киселина, препоръчва се и за разширени вени, болки или подуване на краката.

 1. Екстракт от конски кестен. Той не само помага да се нормализира нивото на пикочната киселина, но се препоръчва и за разширени вени, болки или подуване на краката. Екстрактът се продава свободно в аптеките, но е лесно да се приготви. Нуждаете се от цветя, плодове и кора от растението като всички предварително ги смилате, 1 супена лъжица от общата маса се добавя към вода (1 чаена чаша) и се вари 15 минути в тенджера със затворен капак. Препоръчват се 20 капки сутрин на гладно за най-добри резултати. По аптеките или в интернет можете да търсите PFERDEBALSAM GEL – немско производство с екстракти от конски кестен и други билки.
 1. Листа от коприва. Ако подагра е разработена и започна много болка в ставите, премахнете добър оток и болка, задушени листа от коприва.
 1. Ягоди. Те са полезни да се използват за профилактика. През лятото, трябва колкото е възможно повече да се ядат пресни плодове. Добре понижава нивото на пикочната киселина компота от пресни, сушени или замразени ягоди.
 1. Сок от картофи – богат на много алкални соли, които помагат на кристалите от пикочната киселина да свържат с тях и да се отделят. Сокът от картофи намалява болките и възпалението на ставите.
 1. Настояват с листа от боровинки. Вземете 1 ч. л. изсушени листа и ги сипете в чаша завряла вода. Оставете я захлупена за 30 минути. След като изцедите вземете по 1 глътка на всеки час.
 1. Пресен сок от лековитата коприва също помага за намаляването ѝ и ускоряване на нейната екскреция в урината. Изстискайте сок от пресни листа и пийте от него трикратно по лъжичка.
 1. Настойка от листа от бреза се използват за ускоряване на екскрецията на пикочна киселина и нормализиране в организма на киселинно-алкалното равновесие. За да го направите вземете 2 супени лъжици пресни или сушени млади листа от бреза и ги добавете ги към 2 чаши завряла вода. На слаб огън се варят за около 10 минути. Оставете ги захлупени за 40 минути. Прецедете запарката и я пийте по 1/3 чаша 20 минути преди хранене. Оптималният брой за ползване е 3 такива дози на ден.
 1. Коренът на червен брош при хиперурикемия се приема вътрешно под формата на слаба отвара. За да я направите трябва да залеете 1 ч. л. изсушени и смлени корени в чаша завряла вода и да се вари при не много висока температура за десетина минути и да престои след това захлупена за 1 час. Тази доза е изчислена за един ден от лечението. Прецедена отварата се разделя на 2 равни части като се приема по 1 част сутрин, а втората – през нощта.

  Народна медицина и диета помагат при високи нива на пикочна киселина в кръвта

  Народна медицина и диета помагат при високи нива на пикочна киселина в кръвта

 1. Отвара от лук за подобряване и намаляване на пикочната киселина е резултатно, ако се употребява 2 седмици. Вземете 2 средни глави лук. Не ги почиствайте от кората, но просто изплакнете обилно. Варете ги в литър вода, до изкипяване малка част от нея. След това я прецедете и изчакайте да се охлади. Употреба – 3 пъти дневно 20 минути преди редовното хранене. След две седмици се препоръчва почивка и ако отново ще има проблеми, просто лечението се повтаря.
 1. Много хора опитвали различните методи на народната медицина споделят за високата ефективност при хиперурикемия на билката пача трева (Polygonum). Тя има дразнещо действие върху стомашната лигавица и поради този факт се препоръчва да се прави комбиниран чай с други билки.

Рецепта с пача трева. Смесват се стрити и изсушени на прах билки: 1 супена лъжица пача трева, 2 лъжици листа от касис и горска ягода. Сипете тази смес в 3 чаши завряла вода и ги оставете за 3 часа. Прецедете и се изчаква да се охлади. Вземете 2 супени лъжици от отварата трикратно през деня преди ядене.

За да се предотврати развитието на болестта, хората над 45-годишна възраст трябва редовно да правят изследвания на кръвта за пикочна киселина.

Когато имате първите подозрения за увеличение на пикочната киселина, потърсете лекарска помощ за адекватно лечение.

Лечение на подагра в начален етап на болестта. За понижаване на нивата ѝ, което е причина за болестта, се ползват сушени черупки от кедрови ядки, които се изсипват в тъмна стъклена бутилка до няколко пръста под гърлото и се залива до горе с алкохол или водка и се слага тапа. Престоява 10 дни, и се разклаща всеки ден. Употребява се по лъжичка преди хранене поне 3 до 4 пъти през деня и ако страдате от силна болка до 5 пъти. Тинктурата от кедрови ядки помага при всички заболявания на ставите, остеохондроза, заболявания на стомаха, хемороиди.

Подагра и йод. Ако имате болки от подагра при големия пръст на крака, ще Ви помогне йодна тинктура. С нея се намазват за намазване на засегнатата област, за предпочитане през нощта. Жените, които се възползват от тези традиционни терапии, дори са успявали да избегнат операция. В допълнение, трябва да се ходи много, най-малко 3-5 км на ден.

Народно лечение на подагра глина лечение на подагра може да бъде успешно със синя глина. Тя се замесва като тестото, разточва се тънко като палачинки и се нанася върху възпаленото място за през нощта. Достатъчно е да се направят 6-8 процедури, и болната става, няма да Ви притеснява.

За лечение на високи нива на коментираната пикочна киселина често се използва успешно бреза във всичките й форми.

Отвара: 10 г брезови пъпки са слагат в 600 мл вода, вари се 15 минути и кисне 1 час. Вземайте 1/4 чаша за един ден по 4 пъти 1 час след ядене. Или може 15 грама листа от бреза да се добавят в чаша завряла вода като ги оставите за 2-3 часа. Взема се 3 пъти по 1/2 чаша през деня.

Също така е полезен пресен брезов сок – по чаша 3 пъти за ден. Мазнините на брезовите пъпки помагат за облекчаване на ставните болки и да се разтварят подагрените възли. За да се подготви маз трябва 1 чаша брезови пъпки да се смелят прах (ако са сухи) или се смилат на каша (ако са пресни), смесват се с 0,5 кг мазнина. Сместа се слага в глинено гърне и се загрява във фурната за 3 часа всеки ден. Общо 7 дни. Ако няма фурна – на водна баня. Втрива се в ставите 2 пъти дневно. Това е един прекрасен мехлем, който също помага и за ревматизъм и за почти всички кожни заболявания (дерматози, рани от залежаване, язви, лишеи, екзема).

Корените от репей са полезни за регулиране нивата на повишената пикочна киселина

Корените от репей са полезни за регулиране нивата на повишената пикочна киселина

Народно лечение с отвара с корени от репей помага при нива над нормата за пикочната киселина, метаболитни нарушения, подагра, остеохондроза, камъни в бъбреците и жлъчката.

За да се приготви у дома се вземат 2 супени лъжици сухи натрошен корени от репей и се слагат в 900 мл вода на стайна температура да киснат 2-3 часа, и се варят след това 15 минути. Пийте отварата докато е топла по половин чаша 3 пъти за ден, след хранене.

Друга народна рецепта с репей, която добре лекува подагрени стави, разтваря камъни в жлъчния мехур и в пикочния мехур.

Смелете на месомелачка прясно листо от репей, така че да се получи 0,5 литър каша, добавете 500 г мед и 500 г водка, разбъркайте добре и вземайте една супена лъжица 3 пъти за деня на празен стомах. Да стои в тъмно помещение, но не в хладилник.

Съвети от руския билкар Устинов.

Ако имате билки от подагра в ставата на крака, помагат компреси с отвара от лековитите корени от билката репей. Една лъжица сушени смачкани корени се варят в 300 мл вода за десетина минути и 40 минути киснат. Намокря се кърпа или марля на няколко слоя и се прилага върху засегнатата става. Увийте с памук или топъл шал за през нощта. След всяка процедура, се сменя превръзката, за да се измие с вода и сапун или се заменя с нова. След 25-30 такива процедури болестта си отива. Употребата на корен от репей е полезно да се прилага и вътрешно.

Листа и клонки от касис извеждат от тялото пикочната киселина.

За да направите това, листата и младите клонки трябва да се варят и пият вместо чай. Сваряват се и се съхраняват в термос листата и клонките на касис, може по желание да се добавят понякога мента или маточина листа, употребява се 3-4 пъти по една чаша. Би трябвало всички пъпки от подагра да изчезнат не след много време, а в самото начало спират болките и възпаленията на ставите.

В допълнение към лечението на подагра и ревматизъм с отвара от листа от касис се понижава кръвното налягане и тонизира сърдечносъдовата система, лекуват се бъбреците и пикочния мехур.

Срещу наднормените количества пикочна киселина и подагра се ползва ябълков сок.

Състоянието на човек, който има подагра и камъни в бъбреците често се влошава и се получава остра болка. За това помага сок от зелени ябълки. Изпива се на празен стомах 1 чаша сутрин. След 30 минути се закусва. Пиенето на сок от ябълки се препоръчва за всеки ден. Шест месеца по-късно трябва да има добри резултати. В допълнение към това лечение със сок от ябълки се получава и нормално кръвно налягане.

Билки за пикочна киселина и подагра за лечение у дома помагат настойки от билки и зеленчукови сокове. Такива са сок от тиква, тиквички, краставица.

За увеличаване на разтворимостта на солите й: отвари и настойки от корените на берберис, билка безсмъртниче, боровинки, ягоди, мечо грозде.

За потискане на повторното усвояване на солите в червата: екстракти от боровинки, астрагал, хвощ.

Потискащи образуването на кристали на пикочната киселина: инфузии от царевична коса и китайски лимонник.

Една препоръчана рецепта с билки за лечение на пикочна киселина и подагра, като действащи по няколко направления. Смесват се ягодови листа, листа от бреза, царевична коса, листа от коприва, камшик. 1 ч. л. се слага в чаша завряла вода, оставя се за 30 минути. Вземайте по 1/3 чаша три пъти дневно. Ако ползвате запарката 1,5-2 месеца, болестта ще започне да отслабва.

Билки и диета срещу високи нива на пикочна киселина в кръвта

Билки и диета срещу високи нива на пикочна киселина в кръвта

Смесете по лъжичка от: цвят лайка, листа от мента, полски хвощ, жълт кантарион, корени бял оман, листа от коприва, пъпки от бреза, листа от червени боровинки, ленени семена. Общо 9 ч. л. се смесват и слагат в 1 литър кипнала вода, 2 часа киснат и остава само да се прецедят. Употребата ѝ дневно е по чаша 3-4 пъти за 3 седмици. Тази рецепта е за профилактика за намаляване наднормената пикочна киселина в кръвта на пациента и предотвратяване на подагра.

Чай от листа на ягоди.

50 г листа от горска ягода се варят в 1 литър вода. През целия ден се употребява чай вместо вода за дълго време. Той е много ефективен за лечение на подагра. Вие може да приложите и друга схема на лечение с чай от ягодови листа: 3 пъти дневно да се пие ленено масло по 2 лъжици и да пие ягодов чай през целия ден. Продължителност – 7 дни. Повторете терапията на всеки 2 месеца.

Рецепта с девесил.

5 г корени от девесил се слагат в чаша завряла вода, оставя се да заври и още се държи на котлона за 10 минути. Кисне 3 часа и се отцежда. Ползвайте отварата по лъжица 3-4 пъти 30 минути преди хранене с продължителност 2 седмици.

Рецепта с ленено семе, за да се понижат нивата на обсъжданата пикочна киселина и срещу уролитиаза.

2 ч. л. ленени семена се сипват в  300 г вода и се варят за 15 минути на слаб огън. Киснат десетина минути, изсипват се в стъклена бутилка плътно затворена и се разклаща отварата за 5 минути. Приемайте по лъжица 4-5 пъти за деня.

ВИДЕО отзив!

Накрая ето един хубав начин за бързо сваляне на пикочна киселина с билките Демир бозан, вижте видеото по-долу, а също и ТУК! Средството не е от най-евтините, но затова пък действа безотказно!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *