Причини и лечение на досадното пищене в ушите

На какво заболяване е признак дразнещото пищене в ушите?

Досадното пищене в ушите (от латински tinnitus) или както се нарича още шум в ушите, е често срещан проблем, който засяга около 1 на всеки 5 души. Пищенето в ушите не е самото състояние – това е симптом на основно заболяване, като например свързана с възрастта загуба на слуха, увреждане на ухото или на разстройство на кръвоносната система.

Досадното пищене в ушите е често срещан проблем

Досадното пищене в ушите е често срещан проблем

Въпреки това досадния шум или пищене в ушите, обикновено не е знак за нещо сериозно, но може да се влоши с възрастта, за много хора, то може да се подобри с лечение, което трябва да е идентифицирано с основната причина, а това понякога помага. Други лечения намаляват или маскират шума, което го прави по-малко забележим.

Причини за пищене в ушите

Честа причина за пищене в ушите е увреждане на клетките на вътрешното ухо. Малки нежни влакънца от вашето вътрешно ухо се влияят по отношение на налягането на звуковите вълни. Това предизвиква ушните клетки, да се освободят от електрическите сигнали от ушния нерв (слуховия нерв) към мозъка. Вашият мозък интерпретира тези сигнали като звук.

Ако влакънцата във вашето вътрешно ухо са огънати или счупени, те могат да предизвикат „течове“ на случайни електрически импулси към мозъка, като причиняват шум или пищене в ушите.

Други причини за шум в ушите, могат да включват допълнителни проблеми на ухото, хронични заболявания и травми или условия, които влияят на нервите в ухото или центъра на изслушване в мозъка Ви. Също така може да има и външни причини като високо кръвно налягане, увреждане на кръвоносните съдове в слуховия апарат, ушна кал във вътрешното ухо, тумор или друго подобно състояние.

Понякога причина може да бъде болестта на Мениер или да е ранен неин индикатор, нарушение във вътрешното ухо, което може да бъде причинено от ненормално налягане на течност във вътрешното ухо. Също така атеросколероза, акустична неврома, наранявания на главата или травми на врата, странични ефекти на някои лекарства, малформации на капилярите, инфекция на горните дихателни, продължителното излагане на силен шум.

Лечение

Пазете се от силния шум, той може да предизвика шум или пищене в ушите

Пазете се от силния шум, той може да предизвика шум или пищене в ушите

Засега няма 100% успешно лечение на състоянието. За някои хора се получава пълно излекуване, но не за всички, например на 10 болни 8 са напълно излекувани. При поява на симптома пищене в ушите, потърсете лекар специалист, който трябва да открие причината и да назначи лечение на заболяването. Понякога това може да е тумор, следователно ще се налага да се оперира.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *