Плодът на тропическа лиана се оказа полезен против рак на панкреаса

Плодът е много горчив и е от рода на пъпешите, затова този странен плод се нарича горчив пъпеш и е полезен срещу рак на панкреаса

Родината на този странен горчив плод е Индия, но е разпространен в Азия Африка и Карибския архипелаг. Той се нарича момордика, прилича на лоза и ражда много горчиви плодове, които приличат на зеленчук, но е горчив плод. Плодът е представен от различни сортове. От изследванията през последните години се установи, че сокът му успешно се преборва с опасния рак на панкреаса.

Един горчив плод момордика се оказва полезен против рак на панкреаса

Един горчив плод момордика се оказва полезен против рак на панкреаса

Горчивият пъпеш е с различна форма и големина в отделните му видове. Пренесен е в Китай през 14 век и има различни начини за приготвяне в азиатските страни. Използва се като подправка, в кърито се слага от него, слага се в някои страни в гарнитурите и т. н. Жителите на остров Окинава са на мнение, че дълголетието им се дължи на горчивият пъпеш, който слагат в различни напитки.

В народната медицина на източните народи плодът на растението момордика се прилага в приготвянето на различни рецепти. Части от растението се накисват в олио или мед без топлинна обработка и така се използва за лечебни цели.

Учените от Университета в Колорадо, където се извършват изследвания в областта на лечението на рака са установили, че горчивият пъпеш се бори успешно с рак на панкреаса. Действието му е насочена директно към раковите клетки на панкреаса като спира усвояването на глюкоза в тях. Както е ясно раковите клетки се хранят с глюкоза, защото както всички останали клетки тя е нужна за живота им и за да имат енергия. Като бъде блокиран приема й, раковите клетки умират и така се спира развитието на коварния рак.

“Фигурин

Според данните от изследванията става ясно, че редовното консумиране на този плод води до понижаване на риска от появата на заболяването рак на панкреаса с 60%. Други учени от Университета в Сейнт Луиз изследваха момордика и установиха, че той може да спира развитието и на рака на гърдата.

Едно вещество в горчивият пъпеш има този ефект против коварния рак и то се нарича алфа-елеостеаринова киселина (α-Eleostearic acid) и тя е агресивна срещу много видове рак. Етерично олио от момордика води до спирането на рак на дебелото черво, растението е ефикасно и срещу левкемия. Горчивият пъпеш притежава и антивирусен ефект. От стотици години е използвано срещу малария, помага и срещу вируса на херпес тип I. Полезно е и за сърцето, за намаляване нивото на кръвната захар за боли от диабет и за отслабване.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *