Повръщане при деца и бебета. Бабини рецепти. Захранване и диета. Хранене

Какво да се яде при повръщане при деца, за да го спрем? Диета. Защо бебето повръща след всяко хранене? Захранване и хранене. Бабини рецепти. Кисело мляко и др. против повръщане

Повръщането при децата не винаги е белег за сериозно заболяване. Обикновено трае 1-2 дни и минава само. Опасност носи продължителното упорито повръщане, особено ако се придружава с диария. От него почти сигурно се стига до обезводняване, особено при най-малките.

Признаци на обезводняване: сухота в устата, плач без сълзи, оскъдна урина, жажда, вялост, общо неразположение. При подобни прояви лекуваме причината за повръщането и обезводняването.povrashtane-05

При кърмачето може да объркаме повръщане с връщане на храна след оригване. При всички деца еднократно повръщане не е повод за безпокойство. Но някои заболявания се съпровождат с многократни повръщания, диария и болки в корема. Изхвърлянето на стомашното съдържание е защитна реакция. Така тялото се избавя от токсини и отрови.

Обичайният заподозрян е гастроентерит – вирусно или бактериално инфектиране в стомашно-чр. тракт. Останалите причини накратко в таблица.

Какво да очакваме, ако детето повръща
заболявания и състояния с повръщанедопълнителни признаци, по които да разпознаем
гастроентериттемпература 37 – 37,5°С, болки във висока зона на корема и около пъпа
хранителна алергияболки в корема, диария, обрив в отделни зони на тялото, оток на лицето, сълзене, хрема, кихане
отравяне с лекарства, битова химия, отровивялост, сънливост, свити или разширени зеници при нормална осветеност, сърцебиене, бледа кожа, халюцинации, гърч
пътуване в превозно средствоморската болест се бележи от гадене, безпокойно състояние, плач
топлинен и слънчев ударпрегряването е честа причина през топлите месеци. Освен повръщане, имаме главоболие, вялост, гадене, сънливост
черепно-мозъчна травмаразпространена причина при децата. Повръщането започва 1-2 дни след удара и не носи облекчение. Други симптоми са главоболие, епизоди на загубване на съзнание, превъзбуда или напротив – вялост. Кърмачето може да притвори очи и да замре за няколко секунди
тежки инфекции като менингит, апендицит, пневмония, пиелонефритповръщането не е основен симптом. На първи план излизат висока температура, болка, обрив и др. признаци според спецификата на конкретната болест

Наблюдавайте детето внимателно. Ако то се чувства добре, храни се и си играе като преди, възможно е повръщането да се дължи на несмелена храна или друг незначителен проблем със стомаха.

Какво да се яде при повръщане при деца?

Общ принцип на хранене при еднократно повръщане без температура, диария и болки в корема

За деца до 1 година

 • Гладна пауза: 3-4 часа не се дава никаква храна;
 • Нататък се продължава с обичайната храна – кърма или адаптирано мляко, но без допълващите храни;
 • Количество: 1/3 от обичайния обем при увеличена честата на хранене (през 2 – 2.5 часа);
 • Съкратеният обем се замества с течности;
 • При липсата на повторно повръщане от второто денонощие обемът на храната постепенно се увеличава;
 • От третия ден се възстановява обичайното хранене като вид и количество.

За деца над 1 година

При по-големите се прилага ограничаване на храната и увеличаване на течностите. Първият ден се дават полутечни каши от ориз, овес или елда, сухари от бял хляб, варени зеленчуци и яйца, кисело-млечни без добавки. Ако епизодът не се повтори, на втория ден се разширява менюто и се увеличава обемът на храната, но винаги да е малко в недостиг (без пълно засищане).

При многократни повръщания и допълнителни симптоми е необходимо веднага да се изясни причината. Храненето се решава според спецификата на болестта.

Демир бозан билки за бъбреци

Общ принцип на хранене при хранително отравяне

Целта е снижаване на интоксикацията, недопускане на обезводняване и възстановяване на електролитния баланс, щадене на стомаха, нормализиране на храносмилането и възстановяване чревната микрофлора.

При деца до 1 година на смесено или изкуствено хранене

 • Гладна пауза: 5 – 6 часа се дават само течности като чай от салвия, липа, лайка, шипка, преварена вода;
 • След гладната пауза се включват кърма и оризова вода;
 • В първите 3 – 4 дни обемът на храната се намалява с 20% и недостигът се замества с течности;
 • След всяко повръщане или диарично изхождане се дават по 100 мл течности за децата от 1 до 3 г. и по 150 – 200 мл за по-големите;
 • От третия ден се въвеждат каши, варен жълтък, зеленчуково пюре, плодов кисел (в неголеми количества);
 • По-нататък менюто се разширява с извара и ястия от кайма.

При деца над 3 години

 • Първите 6 – 12 часа се дават предимно течности и ентеросорбента „Смекта“. Не се допуска хранене насила;
 • На втория ден се въвеждат варен ориз, сухари, крем супи без месо, печена ябълка;
 • Храненето е 7-8 пъти дн., на мънички порции;
 • Дават се течности – преварена вода, чайове, компоти, шипкова отвара
 • От трети или четвърти ден въвеждаме извара, варена елда, варено яйце, варени зеленчуци, краве масло. Може риба или пилешки гърди, но смлени.
 • От пети ден се добавят млечни каши, варена риба, кисело-млечни продукти;
 • До седмия ден не се дават прости въглехидрати и твърди за смилане храни като зеле, консерви, колбаси, червено месо, бобови.
Диета при повръщане на дете

Първо блюдо са постни супи (зеленчуци и зърнени), сварени във вода, а не с концентриран зеленчуков или пилешки бульон.

Основното ястие се състои от постно пилешко без кожа или немазна бяла риба – сварени или сготвени на кюфтета.

Хляб не се препоръчва, освен ако не е сух и стар или на сухар.

За гарнитура се използват добре разварени и пюрирани зърн. храни – ориз, овес, елда.

Разрешава се консумацията на варени яйца, кисело-млечни и извара. В готовото ястие може да се добави краве масло.

За пиене: пресни плодови сокове, зелен чай, кисел, компот, шипкова отвара, билкови чайове от градински чай, лайка, риган и минерална негазирана вода.

Напълно или частично ограничени храни

В периода, когато детето повръща или веднага след повръщането, са забранени тестените и сладкишите, концентрираните бульони и супи на тяхна основа, груби зърнени като грис, булгур, ечемик. Не давайте сирена, маслени кисело-млечни произведения, сметана.

Изключете от менюто червеното месо и месото от водоплаващи птици, рибата и твърдите животински мазнини, колбасите, консервираните храни, полуфабрикатите, бобовите, мариновани и осолени продукти, готова храна.

Не се допуска консумацията на гъби, пресни зеленчуци и плодове, остри и пикантни подправки, пикантни сосове, кетчуп, майонеза, шоколад, сладолед.

Неподходящи за пиене: готови сокове, газирано, силен чай и кафе.

Защо бебето повръща след всяко хранене?
povrashtane-02

Можем да различим оригване при бебе от повръщане дори визуално

Всички майки знаят, че след хранене бебето се оригва и връща малко храна (терминът е регургитация). И все пак това е чест повод за консултация с педиатър, тъй като възниква съмнението, че може би детето повръща. Понякога храната се връща веднага, но не е рядкост да се появи след 20-30 минути и дори след няколко часа.

Оригването и връщането на храна са рефлекторно действие, което възниква от дразненето на рецептори в стомаха, хранопровода, глътката и устата. Рецепторите подават сигнали към продълговатия мозък, който „отговаря“ с рефлекторно повръщане.

По какво се отличава регургитация от повръщане?

Разликата се състои в обема и движението на стомашното съдържимо, което излиза навън.

При физиологичното връщане на храна не участват диафрагмата и мускулите на корема, тоест процесът е пасивен. Бебето връща около 10 – 15 мл мляко. То може да бъде преглътнато обратно или да изтече от устата.

При повръщане възниква вълнообразно свиване на горната част от тялото в резултат от свиване на мускулите на диафрагмата и предната стена на корема. Обемът на повърнатата храна е по-голям. Тя излиза от устата под налягане и може да бъде изхвърлена на разстояние от 50 см. При малките деца ефектът е подчертан – като фонтан.

Оригването с връщане на храна се наблюдава само до 1-годишна възраст, обикновено до 6-месечна. Хранопроводът и стомахът не са достатъчно развити, механизмът срещу обратно връщане не работи добре. Подобно явление не се отразява на състоянието на бебето и на наддаването на тегло. Но ако се запази и след 1 г., то връщането на храна е признак за патологичен процес.

Повръщането, за разлика от бебешкото връщане на храна, се съпровожда с вегетативни симптоми – повишено слюноотделяне, побледняване на кожата, сърцебиене. Причината е, че в мозъка центърът за повръщането е в близост до центрове на вегетативната регулация.

Захранване след повръщане при деца

Разпространена причина за повръщане е изяждането на некачествена или развалена храна, която стомахът отхвърля. Въпреки че самият стомах не е болен, той трябва да получи почивка и време за възстановяване. Организмът сам показва: след повръщане апетитът изчезва, значи не трябва да се яде. След време отново се появява: вече може да се яде.

Основното „лекарство“ за повръщане е диетата. Тя създава щадящи условия в стомаха и червата, докато възстановява електролитния баланс и подава нужните витамини и елементи.

Щом спре повръщането, първите подходящи храни са солети, варен геврек, сухар без подправки. Тези храни се поливат обилно с билков чай, разреден сок от зелена ябълка или отвара от шипки. Водата от сварен и прецеден ориз бързо премахва неприятното чувство на гадене.

Понякога децата имат силно желание за нещо солено. Това показва недостиг на натрий и хлор. Разтворете в чаша топла вода 1 ч.л. сол и я дайте на болния да я изпия. Недостигът на калий се запълва с отвара от зеле, шипка, сушени сини сливи или стафиди.

На втори етап детето се нуждае от витамини и минерали. Направете следната рецепта:

 • 2 моркова и 1 картоф се заливат с 1 л вряла вода и се варят. Получената отвара се прецежда, добавя се сол на вкус и се пие от детето по 100 мл на всеки половин час.

При болезнени усещания в корема, останали след повръщането, направете друга рецепта:

 • 1 с.л. нишесте се залива с чаша топла вода и се изпива. Този разтвор обвива стомашната лигавица, успокоява раздразнението и купира болката.

Стомахът се подкрепя и от плодовите кисели. Нишестето в тях купира възпалителната реакция. Благотворно влияе на стомаха и овесената каша, но нека е сготвена с вода, а не с мляко.

povrashtane-01

След повръщане детето е отпаднало и се нуждае от много сън и почивка

Нататък внимателно се въвеждат обичайните за детето храни, като в първата седмица не се дават пържени и печени ястия, червено месо, гъби и други тежко смилаеми храни. Въздържайте детето от хляб и тестени закуски, защото те разрушават микрофлората на стомаха. 3-4 дни след повръщането може да внесете в менюто черен хляб с трици и пълнозърнести макарони.

Бабини рецепти за повръщане

При гадене помагат:

 • Тинктура от мента 10 – 20 капки (особено полезно при киселини, оригване и позиви за повръщане);
 • Тинктура от невен или брезови пъпки – по 40 капки;
 • Чаша нарязани ябълки се попарват за 50 минути с 200 мл вода и към течността се добавя 1 ч.л. мед. За деня се изпиват три такива дози;
 • Оризова вода против гадене и за стягане на червата при диарични изхождания. Подхожда при температура и грипоподобни симптоми. Сваряват с 2 с.л. ориз за 200 мл вода, прецежда се;
 • Малини и отварка от стръковете на малината предпазват от повръщане;
 • Сок от прясно зеле или суров картоф се пие по ½ ч.ч. пред храна. Предпазва от гадене;
 • При поредни повръщания се пие отварка от мента, маточина, невен, риган, лист бреза, коприва, хвощ, босилек, зърнастец, салвия, дяволска уста, малина. Курс 30 дни;
 • Лимон за регулиране на стомашната киселинност – разреден натюр или с мед, може и със сода като лимонада. На 200 мл вода се слагат по 1 с.л. лимонов сок и ¼ ч.л. сода;
 • Канела към храната предпазва от повръщане;
 • Рецепта за чай на д-р Михайлов: по лъжичка джоджен и копър се запарват 5 минути в 300 мл вряла вода. Следва да се прецеди и след да се охлади. На детето се дава по лъжичка през десетина минути.

Д-р Атанас Михайлов препоръчва в случаите на повръщане при деца да се направи 15-минутна вана за крака, като водата бавно и постепенно се затопля от 37 до 40°С. Заедно с това да се пие чаят от джоджен и копър.

Други средства при повръщане без треска:

 • Чай от мента. Сипете една супена лъжица от билката мента в чаша завряла вода, захлупете го и оставете да се запари за половин час. Готовата напитка прецедете през тензух и давайте на бебето по 2 – 3 лъжици на интервал от 3 часа. В запарката от мента може да добавите малко мед;
 • Чай от маточина. Вземете предишната рецепта и замени ментата с маточина. Режимът е подобен;
 • Отвара от валериана. Смелете сушени корени, сипете лъжичка в 250 мл вода, сложете я на тих огън. Да стои четвърт час, прецедете и изчакайте, докато се охлади. Дайте на детето си от отварата по 2 пъти на ден, дозата е 1 малка лъжичка. Успокоява след повръщане;
 • Джинджифилова вода. Настържете пресен джинджифилов корен, една лъжичка се сипва в чаша вряща вода и се оставя за 10 минути под капака. За подобряване на вкуса подсладете с мед и добавете няколко капки лимонов сок. Три пъти на ден давайте на детето 1 – 2 супени лъжици от този лек, който е от полза за облекчаване на гаденето и повръщането.
 • Отвара от семена на копър. Една лъжичка семена се варят в 200 мл вода за няколко минути и се охлажда. На детето се дава 20 – 50 мл от нея на всеки 2 – 4 часа.
 • Отвара от хвощ. Две супени лъжици хвощ се сипват в 500 мл кипяща вода. Прецедете след един час. Давайте от  питието често, но на малки глътки.
 • Сбор за общо ободряване: по 3 с.л. маточина и мента, 4 с.л. цветове от лайка на чаша завряла вода. Оставя се да престои един час, прецежда се. Дава се по 50 мл 3 пъти на час.

Хранене и храни. Коя храна е ок?

Всяка постна, лека и лесно смилаема храна е добра за периода на възстановяване. Да е сготвена вкъщи. За предпочитане са варените и течни ястия.

povrashtane-03

Това са най-вредните храни при повръщане

Кисело мляко

То не влияе на повръщането, но възстановява чревната флора и оздравява лигавиците след диария. Много добре хидратира и е отлична напитка при обезводняване. В острия период може да се приемат по 100 мл айрян през 3-3.5 часа.

Сирене

Не е подходящо за периода на боледуване и за захранване. Включва се около 7 дни след последното повръщане. При боледуване знаем старата рецепта – препечена филия със сирене и чай. В случая тази рецепта не е приложима, защото сиренето е мазно и трудно се смила от пострадалия стомах.

Супа

Това е основната храна при повръщане, особено при риск от обезводняване. Предпочитайте зеленчуковите супи, но след захранването може да се използват и месни. Месният бульон е доста силен, затова се включва след 7-я ден от последното повръщане.

Зеленчуци за супа – нека бъдат с нишесте (картофи) и лесно смилаеми (моркови). Не слагайте зеле.

Прясно мляко

По време на повръщане не се препоръчва, защото може да провокира нова вълна от пристъпи на гадене и изхвърляне на стомашното съдържание.

Храни, които спират повръщане

За преодоляване на гаденето и прекратяването на епизодите на повръщане помагат следните храни:

 • Некисел йогурт;
 • Извара с масленост 1 – 5%,
 • Варени яйца;
 • Сухари;
 • Печени ябълки без кората;
 • Варен морков;
 • Овесени ядки;
 • Пюре от нишестени зеленчуци;
 • Банани.

Примерно меню за правилно хранене на дете след повръщане

 • Закуска: ов. ядки във вода, сухар, чай;
 • Междинно: варено яйце;
 • Обяд: крем супа от картофи с кубети;
 • Междинно: постни бисквити с чай;
 • Вечеря: Запеканка от моркови и картофи.

Това меню е чудесно за втория ден след повръщане. То нормализира процеса на храносмилане.

Лекарства и официални средства

Лекарства не са нужни при всяко повръщане. Ако няма тревожни допълнителни симптоми, достатъчно е да давате изобилно течности и детето да си почива.

povrashtane-04

Перорална суспензия, 50 ст. за саше

Препарати се включват при пристъпи на повръщане, придружени от повишаване на Т°С, обрив, диария, главоболие, замъглено съзнание, коремни болки. Освен това е нужно лечение при наличие на кръв или жлъчка в повърнатата маса, но тогава потърсете лекар.

В случаи на повръщане поради преяждане, хранителни отравяния без усложнения, при контролирани инфекции и други известни причини се избират лекарства според възрастта на детето.

Лекарства за деца до 2 г.

 • При хранително отравяне, метеоризъм, гадене, рефлукс, нарушена перисталтика и повръщане – препарати на основата на домперидон – Мотилиум на суспензия. Кости на таблетки е за над 12 г.;
 • При повръщане, разстройство на стомаха и червата – прахче Сметка, Ентеросгел;
 • При инфекции, дисбактериоза, отравяне, повръщане при хълцане – течни ентеросорбенти, Пепидол саше;
 • За възстановяване на водния баланс при повръщане и чревни разстройства – Хумана електролит, Хидратин Алфа и други във форма на разтворим  прах.

Средства за деца от 2 до 5 г.

 • При болка, гадене, киселини, повръщане – Церукал и Атропин (таблетки, разтвори с метоклопрамид);
 • При тежки отравяния, дисбактериоза, нарушена перисталтика и храносмилане – домперидон (Мотилиум, Кости), Метоклопрамид, Линекс;
 • При неинфекциозни болести на стомах и черва, включващи повръщане и метеоризъм – омепразол на таблетки, Трибутин;
 • При ротавирусни и други инфекции – ентеросорбенти във всякаква форма.

Средства за деца над 5 г. и в училищна възраст

Използват се лекарствата за деца 3 – 5 г., но вече формата не играе роля. Може да се приемат хапчета, например Мотилиум и Кости на таблетки.

При отсъствие на вирусна природа на повръщането, може да се използват растителни средства като:

 • ментови таблетки за смучене, които намаляват позивите за евакуация на стомашното съдържание и спазмите;
 • Авиоплант – растително средство на основата на джинджифил. Дава се от 12 г. Подходящ при преумора, стрес, прегряване;
 • Сорбенти за възстановяване на чревната флора и нарушената перисталтика – на прах, на сироп или таблетки (Полисорб, Сметка, активен въглен);
 • Синбиотици с полезни бактерии като Мултилак, Про Кеър, Хер Балкан, Бифидо Кидс и др.
Свещички Вомитусхил

Вомитусхил е хомеопатичен продукт на капки и на свещички (ВОМИТУСХИЛ S). Няма нужда от изписването му. Взема се по показания – гадене и повръщане. През острата фаза се слагат до 8 свещички на ден, а след овладяване на проблема – по 2-3 дневно.

Ако има и разстройство?

В този случай се прилага лечебна схема за чревни разстройства, която включва

 • регулатори на електролитния баланс (Хидратин Алфа);
 • антидиарийни лекарства на основата на лоперамид (Лопедиум, Имодиум и др.), които забавят чревната перисталтика и времето за преминаване на съдържанието през чревния тракт;
 • Сорбенти (активен въглен, прахче Сметка, пектин), които се свързват с токсините и ги премахват, както и пробиотици;
 • Антибиотици – само при бактериална инфекция. Понякога е трудно да се отличи вирусната от бактериалната природа на инфекцията. Обикновено вирусната се бележи от главоболие, мускулни болки, слабост и умора, а бактериалната – от кръв в изпражненията. Но диференцирането, както и изписването на терапии, е работа на лекарите.

Вижте и ТОВА:

Болки в стомаха – хранене, лечение и народна медицина

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *