Отвара от подбел спасява от кашлица и бронхит

Листата от подбел са лечебни и помагат при задух, ларингит, бронхит, туберкулоза, задух, кашлица

Ако страдате от възпаления на горните дихателни пътища и белия дроб, най-добрата билка, която ще ви помогне е подбел. Той действа ефикасно против кашлица и задух, ларингит, бронхит, тежка туберкулоза, задух.
Лечебният подбел расте около реките, блатата и други по-влажни местности. Цъфти рано на пролет, още преди да пусне листа. Те пък се събират през май или началото на юни и в прясно или изсушено състояние от тях се приготвя отвара.

подбел

Листата от подбел са лечебни и помагат при задух, ларингит, бронхит, туберкулоза, задух, кашлица

В половин литър вряща вода се поставят около две супени лъжици и се варят се в продължение на 5-10 минути. След изстиване запарката се прецежда и се изпива за един ден на няколко пъти, винаги преди хранене.
Лечебният подбел има леко специфичен вкус и аромат, така че за да направите напитката по-приятна за пиене, може да добавите мента, мащерка или друга ароматна билка.
Лековитият подбел е известен и с имената бяло копито, търкалеста билка, магарешка диря, мащеха, конско петало, марта, кървавиче, брандушки, подвалка, марта.
Стъблата на цветовете на подбела съдържат фарадиол, тараксинтин, арнидиол, жълт пигмент, фитостерин, стигмастерин, дъбилни вещества, рутин. Листата му пък – горчивия гликозид, известен като тусилагин, ябълчна, галова и винена киселина, сапонини, етерично масло, витамин С, танини, ситостерин, провитамин А, слуз, белтъчни вещества, полизахариди – инулин и декстрин.
За лечебни цели се събират и ползват по-младите листа на растението, които са годни за събиране през месеците май- юни. Листата му се държат половин дена слънце и след това продължават да се сушат на сянка. Съхраняването трябва да става на сухо и проветриво място.
Освен че е полезен при лечение на болести на горите дихателни пътища, подбел помага и при атеросклероза, ревматизъм, високо кръвно и болести на стомаха и червата.
Добре е да знаете, че не е добре да се прекалява с продължителната употреба на подбел, защото може да се претовари черния дроб и да се появят здравословни проблеми.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *