Против възпаления и кашлица ползвайте подбел

Билката подбел е известна отдавна със своите лечебни свойства

Билката подбел е многогодишно тревисто растение с дълги, разклонени и тънки корени. През пролетта от коренището му израстват 4 стъбла дълги до 25 см с дребни листа в началото с кафявочервен цвят. Цветовете на растението са златисто жълти. Листата му са с дълги дръжки и те се появяват, след като прецъфтят цветовете. Цъфтежа им е през февруари до април. Подбелът расте по дерета и брегове на рекички и поточета, и върху ронливи и влажни почви.

Билката подбел е известна отдавна със своите лечебни свойства

Билката подбел е известна отдавна със своите лечебни свойства

Лековитият подбел е известен и с имената бяло копито, търкалеста билка, магарешка диря, мащеха, конско петало, марта, кървавиче, брандушки, подвалка, марта.

Стъблата на цветовете на подбела съдържат фарадиол, тараксинтин, арнидиол, жълт пигмент, фитостерин, стигмастерин, дъбилни вещества, рутин. Листата му съдържат горчивия гликозид, известен като тусилагин, ябълчна, галова и винена киселина, сапонини, етерично масло, витамин С, танини, ситостерин, провитамин А, слуз, белтъчни вещества, полизахариди – инулин и декстрин.

За лечебни цели се събират и ползват по-младите листа на растението, които са годни за събиране през месеците юли и август. Листата му се държат половин дена слънце и след това продължават да се сушат на сянка. Съхраняването трябва да става на сухо и проветливо място.

Здравното приложение на билката е при задух, ларингит, бронхит, тежка туберкулоза, задух, облекчава пристъпите при кашлица. Полезна е още при лечение на болести на горите дихателни пътища, атеросклероза, ревматизъм, високо кръвно и болести на стомаха и червата.

“Демир

Запарка от билката подбел се прави с 2 супени лъжици от нея поставени в половин литър вряла вода и се оставят докато изстине. Прецежда се и се изпива това количество за 1 ден.

Да не се прекалява с продължителната й употреба, защото може да се претовари черния дроб и да се появят здравословни проблеми. Това се отнася и за живовляка и някои други билки, освен за подбел.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *