Ето защо подправката шафран е една от най-скъпите в света

Шафран е подправка с добър и изключително богат вкус, която отдавна се отглежда в някои азиатски и европейски страни

Често за подправяне на различни ястия се използва скъпата подправка шафран, предимно за ястия с пиле, ориз или риба. Тя може да оцветява гозбите освен да им предава приятен вкус. Може да се използва и за боя на текстилни изделия. Освен вкусовите й качества тя намира приложение и за различни здравни проблеми.

Подправката шафран се получава от растението Crocus satisvus, което е вид син минзухар, известен като шафранов минзухар и по-точно от неговите изсъхнали близалца и върхове.

Ето защо подправката шафран е една от най-скъпите в света - шафранов минзухар

Ето защо подправката шафран е една от най-скъпите в света – шафранов минзухар

То е типично за Европа и Мала Азия. Близалцата и върховете му се берат на есен. За получаването на 1 килограм шафран се използват 150 000 цветя от синия минзухар и затова той е една от най-скъпите подправки на света.

Шафрановият минзухар расте до 20-30 cm и има до четири цветя, всяко с три ярки пурпурни влакънца. Той е познат още от древността и се предполага, че родината му е на остров Крит откъдето произхожда растението Crocus cartwrightianus, за което се смята, че е родственик на шафрановия минзухар и че той е възникнал от него. Сега Иран произвежда 90% от световния добив на подправката.

Близалцето на шафрановия минзухар има различни химически съставки като минерали, рибофлавин, клей, тиамин, ликопен, оцветяващи пигменти като кроцин, каротин, зеаксантин, аромат, наречен „шафранал”, антоцианин, както и овкусяващи съставки като пикрокроцин. Цветът му се дължи на кроцинът. Съдържа и антиоксиданти каротини зеаксантин и ликопен.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Шафранът намира приложение за кожата вътрешно и външно като се втрива при ожулвания, ухапвания от насекоми и други. Може да се разбърка с блендер щипка от подправката с малко вода или олио и се намазва болното място по кожата. Прилага се за подобряване на имунитета, действа противовъзпалително, облекчава депресията и болките при менструацията. Помага при кашлица, дихателни проблеми, храносмилането, подобрява апетита.

Дневната доза според специалисти е 1,5 г се счита за безопасна, но ако се взема повече от 5 г на ден, може да се получи токсична реакция.

В древността е използван за подобряване на съня, облекчаване на болки и спазми, за облекчаване на стомашни проблеми и срещу едрата шарка и бубонната чума.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *