Подути лимфни възли и рак

Какво са лимфната система и подутите лимфни възли?

Телата ни имат мрежа от лимфни съдове и лимфни възли. Тази мрежа е част от имунната система. Тя събира течност, отпадъчни материали и други неща (като вируси и бактерии), които са в тъканите на тялото, извън кръвния поток.

Лимфните съдове много приличат на пренасянето на кръвта както е при вените, които събират и пренасят кръвта през тялото. Но вместо това, тези лимфни съдове пренасят ясна водниста течност, наречена лимфа.

Диагностициране на подути лимфни възли с напипване

Диагностициране на подути лимфни възли с напипване

Лимфна система

Лимфна течност изтича от стените на капилярите да се къпят в клетките на организма тъкан. Тя пренася кислород и други хранителни вещества към клетките, и пренася отпадъчни продукти като въглероден диоксид (CO2), които изтичат от клетките. Лимфната течност съдържа и бели кръвни клетки, борбците с инфекциите.

Лимфна течност ще се изгради и да доведе до подуване, ако не се отделят по някакъв начин. Това е ролята на лимфните съдове. Лимфните съдове изготвят лимфната течност от около клетките, за да го изпратите към гърдите. Там, лимфна течност събира в голям съд, който се влива в кръвоносен съд близо до сърцето.

Лимфни възли

Лимфните съдове пренасят лимфната течност през възлите в цялото тяло, а те са малки структури, които работят като филтри за вредни вещества. Те съдържат имунни клетки, които могат да се борят с инфекциите като атакуват и унищожават микробите, които се намират в лимфната течност.

Има стотици лимфни възли в цялото тяло. Всеки лимфен възел филтрира течността и веществата, които се качват от съдовете, които водят до него. Лимфната течност от пръстите например, придвижва течността от нея по пътя си към гърдите, присъединявайки се течността от ръката. Тази течност може да се филтрира през лимфните възли в лакътя или чрез тези, под мишницата.

Флуидите от главата, кожата на главата и лицето текат надолу през лимфните възли в областта на шията. Някои лимфни възли са дълбоко вътре в тялото, като например между белите дробове или около червата, за да филтрират течностите в тези области. Лимфната течност бавно тече из органите, като се движи по своя път обратно към гърдите. В края на пътуването си, филтрираните течности, соли и протеини са връщат обратно в кръвния поток.

Подути лимфни възли

Когато има проблем, като например инфекция, нараняване или рак на възела или групата от лимфни възли в някоя област, тя може да се възпали или уголеми тъй като те работят за филтриране на „лошите“ клетки. Това може да се нарече лимфаденопатия. Подутите лимфни възли ви казват, че нещо не е наред, но другите симптоми позволят идентификацията на проблема. Например, болка в ушите, повишена температура и увеличени лимфни възли в близост до ухото си, са признаци, които може да сигнализират, че имате инфекция на ухото или простуда.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Местата, където често се подуват лимфните възли са в областта на шията, подмишниците и слабините. В повечето случаи само една област на възли набъбва в даден момент. Когато повече от една област на лимфните възли е подута тя се нарича генерализирана лимфаденопатия. Някои инфекции (като стрептокок в гърлото и варицела), някои лекарства, заболявания на имунната система, както и ракови заболявания като лимфом и левкемия могат да причинят този вид оток. Лекарят трябва да открие причината за подуването. не винаги подутите лимфни възли са причинени от рак, а от нещо по-различно.

Рак на лимфните възли

Рак може да се появи в лимфните възли по 2 начина: може или да се развие в тях или да се разпространява от някъде другаде. Ракът който започва в лимфните възли се нарича лимфом. Съществува лимфом на Ходжкин в заболяванията и неходжкинов лимфом. По-често ракът започва някъде другаде и след това се разпространява към лимфните възли.

Как ракът се разпространява към лимфните възли?

Ракът може да се разпространи, откъдето е започнал (първичното място) към други места из тялото. Раковите клетки, след като се откъснат от тумор могат да се придвижват до други части на тялото или чрез кръвния поток или лимфната система. Раковите клетки могат да се придвижват чрез кръвта и да достигнат отдалечени органи. Ако те пътуват през лимфната система, раковите клетки могат да попаднат в лимфните възли. Така или иначе, повечето от избягалите раковите клетки умират или са убити, преди те да започне да расте някъде другаде. Но една или две клетки могат да се заселят в някоя нова за тях област, да започнат да растат и да се развиват нови тумори. Това развитие на рака в нови части на тялото се нарича метастази.

За да се осъществи това обаче и в други части на тялото, раковите клетки трябва да преминат през няколко промени. Те първо трябва да са в състояние да се отделят от първоначалния тумор, а след това се прикрепят към външната стена на лимфен съд или кръвоносен съд. След това те трябва да се движат през стената на съда заедно с течащата кръв или лимфа в нов орган или лимфен възел.

Когато ракът расте в лимфните възли, обикновено ги засяга в близост до самия тумор. Това са възлите, които са извършили голямата част от работата, за да филтрират или да убиват раковите клетки.

Едно от местата, където се откриват подути лимфни възли е в областта на гърлото

Едно от местата, където се откриват подути лимфни възли е в областта на гърлото

Откриването на рака става с биопсия и ако се наложи се прилага операция. В случите, когато дава разсейки се пристъпва към химиотерапия и лъчетерапия, ако не подейства някоя терапия с природни средства.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Подути лимфни възли и рак

  1. БЯХ НА СТАЦИОНАРНО ЛЕЧЕНИЕ В ТЕРАПЕВТИЧНА БОЛНИЦА СВ.МАРИНА ГР.ВАРНА.СЛЕД НАПРАВЕН ПЕТ СКЕНЕР МИ ОТКРИХА 3 ТУМОРА В МОЗЪКА.ПРЕДЛОЖИХА МИ ОПЕРАЦИЯ, КОЯТО ОТКАЗАХ.ИЗПИСАХА МЕ НА 7-Я ДЕН ,БЕЗ НАЗНАЧЕНО ЛЕЧЕНИЕ .ИЗПИСАХА МИ ДЕПАКИН ХРОНО 500 МГ 2 ПЪТИ ДНЕВНО, ДЕКСАМЕТАЗОН 8 МГ ДВА ПЪТИ ДНЕВНО И ПУЛСЕТ 2 Х1 НА ДЕН . ОКОЛО 10 ДНИ СЛЕД КАТО ЗАПОЧНАХ ДА ГИ ПИЯ СЕ ПОЛУЧИХА ОТТОЦИ В ДОЛНАТА ЧАСТ НА КРАКАТА . ИМАМ ЧАС ЗА СЪДОВ ХИРУРГ , НО ЧАК НА 17 .05 . ДНЕС БЯХ НА ОНКОЛОГИЧНА КОМИСИЯ В ОКР. БОЛНИЦА , НО ТЪИ КАТО СЪМ ОТКАЗАЛА ОПЕРАТИВНА НАМЕСА , НЕ ПОДЛЕЖА НА КАКВОТО И ДА Е ЛЕЧЕНИЕ В ОНКОЛОГИЧНА БОЛНИЦА.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *