От какво страдате, ако имате подути лимфни възли

Ако напипате подути лимфни възли, непременно потърсете лекар, за да се установи точно на какво се дължи това

Лимфната система е много важна за човешкото тяло и ако напипате подути лимфни възли по него, това е знак, че нещо в тялото ви не е наред. Лекари съветват този симптом да не бъде пренебрегван и ако усетите или забележите такова нещо по тялото си, веднага да потърсите мнение на специалист, за да се изследва точно на какво се дължи проблема.
Лимфните възли са много важна част от организма на човека и са част от неговата имунна система. Затова и всеки сигнал за увеличени лимфни възли трябва да се изследва обстойно, защото това е знак, че нещо в тялото ви не е наред.

подути лимфни възли

Ако напипате подути лимфни възли, непременно потърсете лекар, за да се установи точно на какво се дължи това

Най-често подути лимфни възли засяга онези от тях, намиращи се в областта на гърлото, подмишниците, слабините и под брадичката. Само по себе си подуването им е знак за защитната реакция и представлява много важен признак за наличие на възпаление или нарушение в организма.
Обикновено подути лимфни възли се наблюдава при наличието на възпаление, инфекция или рак. Най-честата причина са инфекциите – вирусни, бактериални. Но може да става въпрос и за инфекциозна мононуклеоза, варицела, дребна шарка, СПИН. Към възпалителните заболявания и процеси, водещи до увеличени лимфни възли спадат още лупус и ревматоиден артрит.
Друг сериозен причинител на подути лимфни възли са раковите заболявания на кръвта и лимфата – левкемия и лимфом. Доста често някои видове рак пък образуват метастази именно в лимфните възли.
Когато подути лимфни възли не спадат повече от две седмици и се появи зачервяване, болезненост или твърдост в тях, незабавно трябва да потърсите лекарска помощ.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *